8 hónapos,kan.Sétálás közben mindenkihez odaszalad és nyalja a kezüket.Amióta elhoztuk a tenyésztőtől,próbáljuk leszoktatni erről,de nem sok sikerrel.Jutifalat,játék,szigor.Mindent megpróbáltunk.Annyi az eredmény,hogy ha erélyesen rászólok,ott marad mellettem.De látszik rajta,hogy minden porcikája vágyik az idegenhez.Erdőbe,elhagyatott helyeken is ha sétálunk és valaki megjelenik,rögtön szaladna oda,hogy üdvözölje,nyalja.Semmi bizalmatlanság,pedig a fajta egyik jellemzője ez.Legalábbis standard szerint.Nagytestű kutya,nem áll jól neki ez az alázatos magatartás.Nem akarom,hogy agresszív legyen,csak egy picit visszafogottabb,bizalmatlanabb.Ha nappal nem is,de legalább este,sötétben.
A problémám az,hogy csak parancsolva marad ott.Sokszor találkozok más kutyásokkal,de egyik kutya sem jön oda hozzám,hogy nyalogasson.Pedig megállok,még szóba is elegyedek más gazdikkal,de nem kívánják a kutyáik az én simogatásom.S ez nem a tiltás miatt.Az enyém pedig,ha nem tiltom neki,dugja a nagy fejét az emberek keze alá,nyalja,nyöszörög,csóvál ezerrel.Rögzülhetett benne ilyen erősen az a kölyökkori dolog ott a tenyésztőnél?
2012. márc. 25. 13:23
12/23 anonim válasza:
Ő ilyen természet, azt nem fogod tudni megváltoztatni, csak olyan eszközökkel, amiket itt senki nem fog javasolni neked, és te sem akarod alkalmazni őket. Ha nem tetszik a viselkedése, megtiltod, ennyit tudsz tenni és kész. Manapság a gyanakvás mint fajtajelleg elég kevés fajtánál maradt meg, mivel családi kutyaként is érvényesülniük kell, ott meg kifejezetten hátrány. Ha másik kölyköt választottál volna, valószínűleg nem ilyen lenne, de kifogtál egy nagyon emebrcentrikus kutyát, így jártál. Persze a tenyésztő is elcseszte, ha neked kifejezetten ez volt az igényed, hogy legyen bizalmatlan, és adott egy mindenkit szerető kölyköt.
A szocializálás meg nem csinál ilyet, a sok fogdosással csak annyit lehet elérni, hogy a kölykök megszokják, hogy emberek fogdossák őket, az emberek szeretete magából a kutyából jön, nem lehet belenevelni sehogy.
2012. márc. 25. 13:34
13/23 A kérdező kommentje:
Értem.Utolsó válasz hasznos.Tehát ez azt jelenti,hogy ivarérés után is ilyen marad....Elég elkeserítő.
2012. márc. 25. 13:37
14/23 A kérdező kommentje:
És meg lehet 8-1O hetes kölyöknél állapítani,hogy melyik lesz visszafogottabb az emberekkel és melyik embercentrikus?Van valami kézzelfogható jel,vagy csak lutri a kutyavásár?Tenyésztő ezt meg tudja mondani?Mert mi tisztán elmondtuk kívánságunkat és kértük.hogy a megfelelő kutyát ajánlja.De azt hiszem nem találta el....
2012. márc. 25. 13:44
15/23 Bozsikrisz válasza:
Én megkérnék ismerősöket, hogy segítsenek. A kutyát odaengeded, és ha elkezdené nyalni a kezüket, azonnal fonják karba maguk előtt, hogy a kutya ne érje el, és forduljanak el tőle. Aztán leengedik, és ha a kutya megint nyalakodna, akkor újra. Ezt egész addig, amíg a kutya meg nem érti, hogy nem kell ezt csinálnia, mert arra negatívan reagálnak az emberek.
De ehhez tényleg az kell, hogy mindenki megcsinálja, akivel találkoztok.
2012. márc. 25. 13:50
16/23 anonim válasza:
Lehet, hogy ahogy komolyodik, megváltozik majd, ki kell várni.
8-10 hetesen sokminden látszik már a kölykökön, pláne ha sokat vannak idegenek között. Nem véletlen, hogy akkor már ki tudják választani pl. a jó sportkutyákat, vagy terápiás kutyákat. Persze nem biztos, hogy a tenyésztő hibázott a kiválasztáskor, de lehet.
Az mondjuk tényleg sokat segít, ha nem simogatják meg az emberek, miután odarohant és kikövetelte a simit. Azt kéne benne tudatosítani, hogy akaratoskodással semmit nem ér el, ellenben nyugodt viselkedéssel igen. Persze ehhez szervezés és türelem kell, meg hogy hallgassanak rád azok az emberek, akikhez odamegy a kutya.
2012. márc. 25. 14:00
17/23 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.Itt nagyon szeretik a kutyákat,mindenik ember meg akarná simogatni...s ezzel még semmi baj nem lenne.Csak gyanúsabb emberekkel is pont olyan barátságos,ha nem szólok rá..
2012. márc. 25. 14:27
18/23 anonim válasza:
Azért nem hülye ám a kutya, ha valaki rossz szándékkal közeledig felétek, meg fog védeni, emiatt ne aggódj. A legkedvesebb kutyában is benne van az ösztön, hogy meg kell védeni a falkát. Amíg meg nincs helyzet, had legyen rendes :)
2012. márc. 25. 14:40
19/23 anonim válasza:
8 hónaposan még kölyök, később komolyodhat és nagy valószínűséggel nem lesz ilyen kis kajla.
2012. márc. 25. 16:49
20/23 A kérdező kommentje:
Nem is várnám el én,hogy megvédjen meg ilyesmi.Megvédem én magam,ha meg én nem tudom,akkor a kutyám se tud :) Csak furcsa,mintha hiányozna belőle az egy emberhez(gazda) vagy családhoz való kötödés.Az az érzésem,mintha semmi különbséget nem tenne köztem és idegen között...A védésről pedig még annyit,hogy sajnos még a saját csontját sem védi,félti más személyektől,kutyáktól.Nekem ez is nagyon furcsa...Az is lehet,hogy nem vagyok olyan jó gazdi,mint ahogy képzeltem,s ezért vágyakozik az idegenekhez :(
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!