Kuvasz vagy Dobermann az alábbi feltételek mellé?
-Szeresse a gyereket (nagyobb gyereke mellett lenne)
-más állatokkal jól kijöjjön főleg baromfi
-más kutyákkal lenne együtt
-fontos hogy jól őrizzen (állatokat de főleg a porát és minket)
Mozgás stb...-ben megfelel mind a 2 fajta. Tapasztalatokat is várok.
A dobermann nem bírja a hideget, és sajnos örökletes betegségekre hajlamos a törzskönyves állomány is. Mozgásigénye hatalmas, nagyon élénk. A kuvasz nem olyan heves, más állatokkal könnyebben összeszoktatható, hiszen a jószágra vigyáznia kellett. Erre az éghajlatra lett kitenyésztve, télen-nyáron jól megvan. Láncra kötni valóban nem szabad!
Csakis jó helyről, törzskönyvvel szabad venni, de így sem drága, a magyar fajták sajnos eléggé el vannak felejtve. Persze mindenkinek nem ajánlhatók, de neked jobb lenne szerintem. Viszont foglalkozni kell vele, mert ha unatkozik, talál ő magának elfoglaltságot, ami nem biztos, hogy nektek is tetszeni fog, és a falkavezér-szabályokat be kell tartani szigorúan, de ezt nemigen kell mondani :)
Tudom hogy a Doni érzékeny a hidegre. Bejöhetne a házba is.
Köszönöm a választ!
Hát még mindig nem tudjuk, hogy melyik legyen de majd valahogy eldöntjük.
Kuvasz:
Kiváló területőrző, a családjához hűséges, a gyerekeket is kitűnően tűri (én is, tesóm is kuvasszal nőttünk fel), megfelelő szocializáció mellett más kutyákkal is remekül kijön.
A 2fajta közt a legnagyobb különbség, hogy a dobermann inkább 1gazdás, elsősorban személyvédelemre alkalmas, porta illetve baromfi/állatok őrzésére nemigazán. Más kutyákkal szintén nagyon nehezen jön ki ha kiskorától kezdve nincs szoktatva.
Nekem mind a 2fajtával van személyes tapasztalatom, imádom a dobikat, de őket vagy kifejezetten egy aktív családhoz hobbi kutyának vagy sportra (agility, obedience, ÖV) vagy munkakutyának ajánlanám személyvédelemre. Amíg a kuvasz boldogan őrzi kint a portát, addig egy dobermann inkább vágyik be a kanapéra a gazdái közelébe, mivel ő a családjáért él-hal, ott érzi jól magát, ahol a gazdája van. A kuvasz kicsit függetlenebb, neki a munkakörébe inkább tartozik a területőrzés és ennek örömmel eleget is tesz.
A gyerekekkel mind a két fajta jól kijön, ha megfelelően vannak nevelve.
Háziállatokkal a kuvasznál nem lesz gond, a dobermannál esélyes, hogy a baromfikat levadássza.
Más kutyákkal megfelelő szocializálás mellett mind a két fajta kijön. Függ persze a falkatársaktól, de a kuvasz nagy valószínűséggel falkavezér lesz, hacsak nincs nála nagyobb fajta.
Területőrzésben szerintem sokkal jobb a kuvasz + a hideget is bírja.
Egyszóval: kuvasz
Szerintem is kuvasz, mert területőrzésre nagyon jó, plusz a hideget is bírja.
Egy dobi pedig nagyon sok foglalkozást, mozgást igényel. Plusz állatőrzésre nem a legalkalmasabb. És nem kifejezés az, hogy fázós. Az enyém télen szinte egész nap a házban van, mert ha egy kicsit is kint van, remeg, és pár napos kinti tartózkodás alatt is rengeteget fogy a hidegtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!