Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit szóltok ehhez? Egy fórumon...

Mit szóltok ehhez? Egy fórumon találtam. Lehetőleg hozzáértők és/vagy bernisek válaszát várom!

Figyelt kérdés

"Sajnalom, hogy beleestel a "szorasba", mikozben olyan emberek bejutottak es levizsgaztak, akiknek sem a szakmai hatteruk, sem az erkolcsi nem volt olyan, amit az ember egy birotol elvarna. Nekem is szurja a szemem, nem angolpasztor, hanem egy masik fajta vonatkozasaban, es akkor en is elmondom! Tudjatok, hogy 5 evig berni pasztoroztam az exemmel, es megszerettem a fajtat - nagyon sok problema van a fajtaban! Ugyan az 5 ev nem sok, de megismertem vervonalakat, kulfoldi kenneleket, lattam-megtapasztaltam sokmindent. Es megdobbentem, hogy az exem ennek a fajtanak a biroja lett, lehetett, azok utan, amit letett az asztalra: egy sulyos diszplazias szuka rontgeneredmenyenek meghamisitasa, ettol a szukatol 3 alom lehozasa (minden konyorgesem ellenere), entropium megmuttetese, utodoknal elofordulo szemproblemak elbagatellizalasa es megmuttetese (tanuljon csak a kovetkezo generacio), egy szuka ket kannal valo fedeztetese, tovabba kiallitason masik kutya bemutatasa, mint ami nevezve volt. Etikatlan, igaz? Vajon mit fog birokent a fajtajaert tenni??? Nem kellett a tanfolyamhoz a fajtagondozo klub ajanlasa? A kiallitasos esetrol mindenki tudott, megsem rangattak ki a tanfolyamrol a fulenel fogva... Szerintem ez rosszabb, mint egy hozza nem erto, mert az meg eselyes, hogy beletanul, de egy ilyen biro nem a fajta egeszseget, erdeket tartja szem elott.

Tudom, nem kene erdekeljen egy masik fajta sorsa, de szeretem a bernit, es azt is tudom, hogy ilyen infokat nyilvanossagra hozni egy - most mar - birorol nagy felelotlenseg, de talan mar nem tud artani nekem. Csak gondoltam, jobb, ha tudjatok, kik kerultek be, ha mar az a tema, hogy kik nem. Alaposan utananeztek a jelentkezoknek!"

2012. márc. 17. 10:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Mi az, hogy férfi bírós kiállítás?
2012. márc. 17. 13:43
 12/20 A kérdező kommentje:
Honnan veszed, hogy az illető, akiről szó van, nem férfi?
2012. márc. 17. 14:01
 13/20 anonim ***** válasza:
Az illető férfi. A gyomrom forog ettől! Ugyan mennyi ilyen van még, akiről, akikről nem tudunk? A legdurvább az egészben számomra, amit a kutyáival csinált. Elgondolkodtató ezek után, hogy a magyar berni állomány hová jut, ha szándékosan szaporítanak dp-s egyedeket, meghamisítják az adatokat, stb. Mennyire valódiak a törzskönyveken szereplő adatok? Jogos egy berni pásztorért Magyarországon 150-200000 forintot elkérni? A illető kutyáinak vérvonala megtalálható sok berni pásztorban az országban.
2012. márc. 17. 14:15
 14/20 anonim ***** válasza:
Az illető, akiről szó van, férfi. De szerintem tök mindegy, hogy férfi, vagy nő. Nem nemtől függ a 'korrupció'. Ezért kérdeztem, hogy mit jelent, hogy férfi bírós kiállítás. Csak nem azt, hogy az, aki írta, nőellenes...
2012. márc. 17. 14:17
 15/20 A kérdező kommentje:

Igen, én tudom, hogy ki az illető. Attól kérdeztem az előbb aki azt írta, hogy ezért jár csak "férfi bírós" kiállításra.

Épp erről van szó, hogy mit művel a kutyáival, hogy "felhígítja" az állományt és pofátlanul sok pénzért adja el a nem tiszta kiskutyákat.Annak idején mikor tenyésztőt kerestem, megkerestem őt is. Akkor még semmit nem tudtam sem róla, sem a többi tenyésztőről. De az első levelemre olyan pofátlanul, közömbösen és lekezelően válaszolt, hogy akkor elásta magát előttem.

2012. márc. 17. 14:30
 16/20 anonim ***** válasza:
Sajnos a bernis világban ez a jellemző nálunk. Sok ilyen beképzelt, lekezelő tenyésztő van, de a kedveseknek se kell rögtön bedőlni, ők alattomosak. Végül is nem a jellemük határozza meg a tenyésztésben végzett munkájukat, de sajnos a munkájukban sem jellemző sem a becsületesség, sem a lelkiismeretesség, hiába vannak birtokában az ehhez szükséges tudásnak. Remélem őket előbb vagy utóbb kiveti magából a berni pásztoros társadalom! SZERENCSÉRE VANNAK KIVÉTELEK, AKIKET NAGYON TISZTELEK, MINT EMBERT, MINT TENYÉSZTŐT EGYARÁNT!
2012. márc. 17. 14:47
 17/20 anonim ***** válasza:
#16 vagyok. Még nincs bernim, de figyelem egy ideje a tenyésztőket, járok kiállításra, nézem a kutyákat, informálódom, beszélgetek, barátkozom, hogy eléggé felvilágosult legyek, mire megteremtem a feltételeit annak, hogy gazdája lehessek egy ilyen csodálatos kutyának. Nem szeretnék csalódni, amikor végre hosszú várakozás után teljesül az álmom!
2012. márc. 17. 14:54
 18/20 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Azt ajánlom, nagyon körültekintően válaszd majd ki azt a kennelt, ahonnan kiskutyát szeretnél! És még egy nagyon fontos: a híres, nagy nevű kennel nem minden!!!

Azt ajánlom, hogy keresd fel személyesen a tenyésztőket, hogy megnézhesd a kutyákat, az sem baj, ha még csak terveznek kiskutyát és nem születtek még meg. A körülményeket meg tudod nézni. Amelyik tenyésztő óckodik ettől, ott valami bűzlik. Egy jó tenyésztő nem próbál rátukmálni, hogy tőle vegyél kutyát.

Nekem is 15 év után teljesült az álmom, és lett egy bernim és életem legjobb döntése volt, hogy onnan vettünk kiskutyát ahonnan.

2012. márc. 17. 15:52
 19/20 anonim ***** válasza:

a család,kutyát szeretett volna ,keresgéltünk,megnéztünk sok fajtát ( több mint 400-at !),és egy kutyakiállítás alkalmával láttunk egymás mellett 8-10 bernit . egy tenyésztőtől voltak, a sok látogató gyakorlatilag könyékig nyúlkáltak a szájukba,a hül..e kutyák meg tűrték :), na mindegy, szóval legyen berni .

keresgéltünk ,tenyésztőkhöz jártunk, stb. és a végén szlovákiából akartunk kutyát hozni :(.

de győzött a józan ész, és a szerencse !

berni-gordon szetter hibrid :)

semmi genetikai betegség,semmi diszplázia ,semmi baj :)

azóta sok bernit láttam-megnéztem, a fele beteg, !

sajnos a MEOE csak tenyésztőknek engedi a bíráskodást, de minden tenyésztőnek maga felé hajlik a keze : ergó : kicsit-vagy nagyon de csalnak !!!

nem mind, de aki bíráskodik, az vissza is él a ráruházott hatalommal !!!

elég csak a kutya ujságban lehozott cikksorozatra gondolni, ahol már mindezt megírták !

sajnálom a fajtát, ugyan ez van a szt-bernáthegyivel, meg a moszkvai őrkutyával is .

az állomány legalább fele beteg !

amíg a MEOE csak a saját önző érdekeit nézi , és lsd pl: magyar fajták !sehol sincsenek, pedig remek kutyák!

mégis mindenhol mit látsz : yorkit,westit,amstaffot,beaglit,németjuhászt.

és miért ?

mert tudtak alkalmazkodni a városiasodáshoz !

tudott a berni is ,és ezt ki is használják a sokszor lelkiismeretlen tenyésztők( szaporítók ).

a baj ott van ,ahol a szabályokat hozzák : MEOE!!

és persze ,az emberekben,aki 20-30-40-50 000.-ft-ért akarnak pedigrés kutyát venni .

van-van,csak milyen ???betegek - idegileg gyengék, fizikai megerőltetést nehezen viselik ,stb .

a jövő a hibrid kutyákban ,illetve a kutyatenyésztésben a vérfrissítésben van .

ezért is vonták be az ujfunlandit a bernáthegyi tenyésztésbe !!!

vagy a belga juhászt a németjuhász tenyésztésben .

2012. márc. 17. 15:57
 20/20 A kérdező kommentje:
A MEOE-ra csak annyit írnék, hogy a "fejétől bűzlik a hal"!
2012. márc. 17. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!