Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szeretnék saját kutyát!...

Lilaeri kérdése:

Szeretnék saját kutyát! Azonban sokat dolgozok. Milyen kutyát válasszak ha kb egy két órám van naponta rá. Illetve a szabadnapjaimon (Heti 2-3 nap) több időm? Valami apróbb termetűre gondoltam!

Figyelt kérdés
2012. márc. 12. 22:28
1 2 3
 11/26 anonim válasza:
91%
Ha a kutyával tölthető 2 órádat napi következetességgel, rutinná téve jól osztod be, akkor elég. A kutya olyan, mint a gyerek, óriási fegyelmezettséget, áldozatot igényel, de rengeteg örömet ad. Fajtától, nagyságtól függetlenül reggel ki kellene vinni egy teljes órára és jól megmozgatni /megéri, az ember is feltöltődik, jókedvű lesz/. Utána megkapná a napi eledele felét, és akkor jól megvan délig. Délben ki kellene vinni, ha csak 1O-15 percre is, és utána már kivárná a délutáni érkezésedet. Akkor ismét rögtön ki kell vinni 45 percre, a maradék 15 alatt játszhattok akár otthon is /Suellen Dainty: 5O játék kutyáknak/, minden sikerért jutalomfalat jár. Utána megkapja a napi ételadagja másik felét. Ennyi, ill. elalvás előtt kivinni egyetlen pisilésre a ház elé. De ez csak akkor működik, ha délben kivihető és valaki /bárki, idős nagymama, gyerek stb./ napközben otthon van, ez akkor is biztonságot adó, ha az illető nem foglalkozik a kutyával. Nagyon jól működik ez a beosztás, ha otthon dolgozik az ebtulajdonos.De a reggeli intenzív mozgás ellenére sem ajánlatos 8-9 órákra teljesen egyedül hagyni a kutyát, akkor inkább ki kell várni a nyugdíjas kort.
2012. márc. 13. 10:50
 12/26 anonim ***** válasza:

utolsónak:

Jó de tegyük fel ez a munkaideje: 8ra megy dolgozni 12 órázik hazaér este 8ra.. reggel tudja akkor csak levinni tegyük fel munkahelye se a szomszédba van hanem mondjuk 40 km az fél óra kocsi..akkor el kell indulnia negyed 8 körül plusz reggeli rituálé akkor fél 7kor reggel leviszi a kutyát..oké..utána mi jön? igen este 8 óra legközelebb és ha panelben lakik akkor az a lehető legrosszabb főleg gondolj bele egy kölyökbe akit akkor választottak el mamájától..bele se akarok gondolni..

Én az utolsó mondatoddal szimpatizálok,hogy várja meg a nyugdíjas kort:)

Vagy vegyen egy hörcsögöt..

De ezek csak feltevések de reálisak szerintem.. Majd ha a kérdező visszaír megtudjuk..

2012. márc. 13. 11:12
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

kvattagirl:

Nem mindenki teheti meg, hogy otthon legyen a kutyával egész nap/ valaki legyen vele/ magával vigye a munkahelyére. De még egy garzonban is megoldható a kutyatartás úgy, hogy a kutya napközben magára van hagyva. Az én kutyám se panaszkodott soha, pedig igencsak aktív, nagy mozgásigényű, ráadásul még kölyök is a drága. Ahhoz, hogy valaki normálisan tartson kutyát nem kell, hogy akörül is forogjon a világ, hogy úristen mi lesz vele, ha otthon kell hagynom 5-6-8órára? Mi lenne? Pihen, ha hazaérek tudja, hogy megyünk sétálni, játszani, tanulunk...

Ehhez tényleg megfelelő hozzáállás kell és a kutyát le kell mozgatni, van olyan fajta aminek 30-40perc aktív testmozgás elég és fekszik is le aludni. Egy szobatiszta kutya a napi 8-10órát kibírja, amíg a gazdi nincs otthon, 12-14et már nem biztos, de arra se mernék mérget venni, hogy nem, ha kinti-benti kutya lenne, akkor meg jó időben akár napközben egyszerűen ki is lehet tenni, nem kell ebből ekkora problémát csinálni.

Azért akárhogy nézzük, ha a napi 2óra munkanapokon aktív foglalkozást jelent és a kutya tényleg olyan fajta, ami ennél többet nem igényel csak azt hogy had lustálkodjon a gazda közelében -és ezt meg is teheti -, akkor ez teljesen rendben van.

(az itthoni kutyások nagy része kerti dísznek tartja a kutyát napi 1-2x megeteti 2x megsimogatja és kész, ehhez képest azok a kutyák napi 1óra foglalkozásnak is bőven örülnének)

Egy munkakutya ebbe beleőrülne, de egy idősebb,pl menhelyi kutyának, ami már túl van a kölyökkori rágáson/ romboláson esetleg már tudja mi az a szobatisztaság annak lehet, hogy épp egy ilyen gazdi minden vágya. A lényeg a felelős választáson és a felelős állattartáson van és persze a következetes nevelés sem elhanyagolható.

2012. márc. 13. 11:46
 14/26 anonim ***** válasza:
13. válaszolóval egyetértek. Az én kutyám is egyedül van otthon, amíg dolgozunk, ez 8-10 órát jelent. Az aktív foglalkozás napi szinten nálunk nem több 1,5-2 óránál, mivel kevés a mozgásigénye, fél órás sétával le lehet fárasztani - hozzáteszem, hogy agyban is fárasztom ilyenkor a kutyát, kapja a feladatokat, nem csak abból áll, hogy megyünk, mint a meszes. Emellett otthon játsszunk, tanulunk, abban is elfárad, de rengeteget simogatjuk és a 8-10 óra távollétet leszámítva mindig ott van a közelünkben. Boldog kutya, látszik is rajta!
2012. márc. 13. 11:58
 15/26 anonim ***** válasza:

Nekem teljesen mások a nézeteim!

Az oké kertben el tud lenni egy kutyus 8-10 órát,12őt is! De egy panelban szerintem meg kínzás 10 órákat egyedül hagyni egy kutyát..

Nekem ez a meglátásom egy kutya nem dísznövény vagy egy macska aki egésznap el van mint egy fikusz...

Lehet ezt magyarázni, de nem fogadom el!

Én 1x egy héten hagyom otthon a kutyám 7 órára amikor megyek édesapámhoz,ahova nem vihetem de hiába viszem le elötte meg utána is sétálni sokat 1-1 órát akkoris éjjel kukorékol!! Pedig egy pincsiről van szó és a kérdező pont erre akar kitérni hogy azt hiszi hogy attól hogy kistestű az el van mint a befőtt!! ez az én véleményem persze a tietekben is látok igazat de teljesen egyántalán nem értek egyet!

2012. márc. 13. 12:34
 16/26 anonim ***** válasza:
Hm. Az én kutyám alszik, amikor nem vagyunk otthon, ez a lényeg benne, hogy le kell fárasztani. 18-20 órát alszik egy nap, a kertben se nagyon tenne mást, max. megugatná a postást.
2012. márc. 13. 12:58
 17/26 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdező nem a mérete alapján akar kutyát választani, hiszen azt kérdezi, hogy milyen kutyát válasszon, ha napi kb. 1-2 órája lenne rá? Az apróbb termetűvel semmi gond, én nem érzek ki belőle ilyet, mint te, szerintem ez mindössze annyi, hogy ne kezdjünk el ajánlgatni neki angol bulldogot.
2012. márc. 13. 13:01
 18/26 anonim ***** válasza:

qvittagirl szerintem is túlreagálod a dolgot...

és már miért ne ajánljak kutyafajtát?:O

(én a Noé-s vagyok)

Az jobb lenne, ha beszerezne egy jack russelt?

4 kutyám van, szerencsére én is megtehetem jelenleg, hogy csak pár órára hagyjam magukra őket (heti 2x 5 óra, amíg nem vagyok velük)...

Látom, mit csinálnak egész nap.

DÖGLENEK.:)

Lusta malacok.:)

Pedig a fele pásztorkutya, a másik fele meg terrier keverék...

Biciklis séta van a KÁJ kivételével mindenkinek, 1 óra és kivannak egész nap.:D

(A KÁJ ízületeit még kímélni kell, őt csak sétáltatom.)

a falkavonulás hétvégente 5 órás túra...

Úgy elvannak, mint a befőtt.

Ez nem azt jelenti, hogy nem kaphatók bármikor nagyobb túrára, de ha a napi 1 óra bringa megvan, akkor már boldogság van.

Kérdező, továbbra is javaslom, kérdezősködj a menhelyen, úgy tuti nem fogsz ki olyan mopszot, akit véletlenül nem lehet lelőni mert épp aktívabb a fajtatársainál...

jó kutyázást!:)

2012. márc. 13. 13:04
 19/26 Catz ***** válasza:

Hát én 12 órában dolgozom heti 3-4-szer és egyedül és kert nélkül a két kutya tartása biztos nem menne.

Csak a napi séta, etetés, tanítás, edzés 3-4 óra, akkor a közös pihenés, hogy csak velünk vannak, kimeríti a nap nagy részét.

Én neked nem ajánlanék kutyát, bocsi. Mert akkor jönnek a kérdések, miért teszi tönkre a bútorokat, miért nem jön vissza, miért nem szobatiszta...

Egy kutya a lakásban ugyankakkora felelősség, mint egy gyerek. Ugye a gyerekedet sem napi 1-2 órában látnád, törődnél vele?

2012. márc. 13. 13:09
 20/26 anonim ***** válasza:

Azért az, hogy hányan ajánlják és hányan nem, szerintem eléggé beszédes...:) Tényleg csak a kutyus érdekében írjuk ezt, és nem ellened, kérdező. Tényleg jobb, ha ezt tudod. Előttem nagyon szépen leírták, hogy mi mennyi időt igényel. A kutyus lelki ápolását + tanítását, mert ezt kell, nem lehet 1-2 órába besűríteni. Mert ahogy írta is valaki, jönnének itt az olyan kérdések, hogy a kutyus mmiét nem szobatiszta, miért nem csinálja ezt, azt, hogy lehetne leszoktatni a rongálásról ami hidd el, nem egyik napról a másikra fog menni!:) Úgy képzeld el ezt, mint a kisgyerekeknél. Vajon miért neveletlen egy kisgyerek? De én legeslegesleginkább a kutyus érzelmeit félteném itt, ahogy már írtam is valamelyik előbbi válaszomban! Vannak olyan fajták, amik inkább önfejűebbek és kevésbé igénylik a gazdi foglalkozását, de itt sem napi 1-2 órára kell gondolni! Azoknak a kutyusuknak is van érzelmi oldaluk. Komolyan fáj a szivem, ha belegondolok abba, hogy ott vár a kölyök téged magányosan egésznap!

De(!) ha arról van szó, hogy nem egyedül laksz és közben mindig valaki rá-rá tud nézni, akkor nem szóltam! Meg kicsit enyhítő körülmény valóban, ha kertes házatok van. Majd azért írd meg bővebben ezeket, ha lesz kedved.

2012. márc. 13. 14:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!