Hogy lehet leszoktatni a kutyát a húzásról séta közben?
Na mert ez olyan baromi normális válasz volt, a kötözködés, nem? Sokat segített a kérdezőnek biztos :)
Amúgy ez az oldal azért GYAKORIkérdések, mert GYAKRAN felteszik ugyanazokat a kérdéseket, ezért érdemes KERESNI, mielőtt ÖTSZÁZADSZOR is megkérdezi valaki ugyanazt.
A tükörsulikban ez úgy működik, hogy sima(!) nyakörv van a kutyán (nem fojtó meg szöges!), te fogod a hátad mögött a pórázt.
Elindultok egyik irányba.
A kutya mindig a bal oldaladon van, a bal lábaddal lépsz először.
Abban a pillanatban, ahogy a kutya orra a lépő lábad elé került, szó nélkül, ráncigálás nélkül megfordulsz és mész az ellenkező irányba.
Elég az a rántó erő, ami a fordulásból magától jön, nem kell cibálni a kutyát.
Szidni sem kell, dicsérni sem.
Az a szidás, hogy nem haladtok, az a dicséret, hogy haladtok.
Ha megint eléd kerül az orra, megint sarkon fordulsz.
Fontos az időzítés, ha már a feje előtted van, elkéstél.
Van, amelyik kutya 1-2 nap alatt megérti, van, amelyiknek 1-2 hétbe is beletelik.
De megéri a gyakorlást, nagyon látványos az eredmény.
Ahogy előttem is írták, az a módszer a jó.
Nekem még ajánlottak olyat hogy amikor a kutya eléd megy, akkor egy határozott rántással húzd magad mellé és mond hogy lábhoz.
Bár ez elég rossz szerintem. Használd azt amit előttem ajánlottak, hidd el beválik:).
Utolsó!:)
Ezt a rántásos módszert nem szabad keverni a tükörmódszerrel, annak pont az a lényege, hogy nem ráncigálunk.
(Ezzel többek közt azt is elérjük, hogy ha büntetünk, nem kell fojtón ráncigálva üvöltözni a kutyával, hanem elég megmorogni. Ha egy apa állandóan üvöltözik a gyerekével, egy idő után a gyerek hozzászokik, és az apának vernie kell, hogy felfogja, büntetésben van. Ha viszont valaki mindig normális, kedves, akkor elég nyomatékosítania a mondanivalóját, és a gyereknek máris leesik a dolog, hogy ahá, a kukát ne túrjam ki.:D)
Ez a rángatós egy régebbi módszer olyan kutyasulikban, ahol pásztorkutyákat is hagynak ŐV-zni.
Persze ez is egy módszer...
Én próbáltam mindkettőt (sajnos, amíg nem tudtam a tükörsulikról), az én kutyáimnál a tükörmódszer gyorsabb és jobb hatást ért el, ráadásul én sem éreztem rosszul magam tőle, és a kutya sem kezdett rám zsarnokként tekinteni.
De kutyája és gazdája válogatja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!