Hogy lehet megtanítani a kutyának, hogy csak parancsszóra ehet? (klikkeres módszerrel) Valaki el tudná részletesen magyarázni?
A többire egész hamar rájöttemolvastam sokat a témában. Tudom,hogy folyamatában a legjobb gyorsan elkapni a dolgokat,amiket elvárok tőle,innen már nagyon hamar felfogja és meg is tanulja a parancsokat.
Viszont ezt nem tudom,hogy csináljam,ugyanis ahogy lerakom a kaját máris ráveti magát (nem éheztetem,csak kölyökkutya és iszonyatosan falánk) . Szóval felesleges arra várnom,hogy megálljon egy pillanatra a kaja előtt,mert ilyen nincs:D
Köszi mindenkinek:) A linkelt videót épp nézem,nagyon jó ,a többit is meg fogom nézegetni.
Amúgy 10 hetes a kutya,ezekszerint csak simán nem voltam eddig elég határozott és kitartó ebben.Tulajdonképpen akkor ennek is csak ennyi a nyitja nem? Ebben a videóban a pasi morogva förmed a kutyára,ezt hazsnálhatom? Igy nem hinném ,hogy játéknak nézné.
Igen, a lényeg, hogy hitelesen add elő, hogy az a te kajád. Értenie kell, hogy az étel a tied, ő csak akkor ehet, ha te "meghagyod" neki azt, ami neked már nem kell. Hogy ezt milyen módszerrel éred el, az már sokmindentől függhet, de a testbeszédet és a morgást ösztönösen értik.
Én is gondolkodtam rajta, hogy egész napra előtte hagyok valami finomságot, amihez nem nyúlhat hozzá, de végülis letettem róla, mert a macska megenné... :)
Használhatod, csak még várj legalább 3-4 hónapot. Ha túl hamar kezded el használni a fegyelmező, dominanciai és büntetési eszközöket, könnyen nagy félelmet alakíthatsz ki a kutyában, vagy esetleg közömbösítheted őt ezekkel a gesztusokkal. Még nagyon fiatal az ilyenekhez, a 6-7 hónapos kórt mindenképp várd ki az ilyen típusú gyakorlatok a használatáig.
Egy példa, a farkas falkában a kölykök durván fél éves korukig azt tehetnek, amit akarnak, minimális szabály vonatkozik rájuk és a falkasorrend még nem érinti őket. Ne erőltesd bele máris! Könnyen rosszat tehetsz neki ezzel. Elég lenne most, ha csak feladatokat, trükköket tanítanál neki, sokat játszanál és sétálnál vele. Élvezd, hogy kölyök, ne várj tőle felnőtt viselkedést.
A cica nálunk a közelében se mehet a kajáknak. De ha nem lenne külön szobája, ahol nyugodtan ehet, a saját kajáját sem közelíthetné meg. :)
Azt mondtam, hogy a kölykökre nem vonatkozik még a globális sorrend, a felnőttek nem dominálják le őket a szükségesnél jobban. És Ausztriában láttam, egy farkas rezervátumban volt szerencsém közel 10 hétig kint lenni és megfigyelni egy farkas falkát, ha ennyire érdekel.
A kölykök akkor ehettek, amikor akartak. Eleve természetesen az alfa pár eszik először, a többi falkatag addig messziről figyel, meg sem mozdulhatnak. A kölyköknek még nem volt meg ez a szabály (ami a kérdésben is szerepel). Ők kezdeményezték mindig a játékot. Nem volt számukra még privát terület, bármelyik egyedhez odamehettek. Nem volt számukra büntetés, kizárás, semmi. Igen, ők már domináltak persze egymás közt, de a falka szabályainak nagy része (nem mind) nem vonatkozott rájuk. De köszönöm az észrevételedet, még ha nem is volt sok tudás benne.
Mi is a gondod jelenleg? Mert megerősítettél az állításomban, ugyan azt mondtad el, amit én. A kölykökre még nem vonatkoznak a szabályok mindegyike, vagy csak kevésbé. Ennyi.
Én sem most kezdtem el kutyázni, az én hátam mögött is már közel 27 év kutyás tapasztalat áll. Jelenleg is négy kutya él velem, ebből pláne kettő utcáról, még erősebb ösztönökkel került hozzám a két sajátom mellé. És lényükben a kutyák és farkasok megegyeznek. Nem is lehet külön fajba sorolni a farkast és a kutyát, egy hiteles szakirat nem különíti el biológiailag a farkast és a kutyát adaptívan.
Szabályokat lehet hozni, kell is, hogy a kutyát megvédd, kérdező, csak a dominancia gyakorlatokat hanyagolnám egy ideig. És ha a kellő tisztelet megvan a kutya felől, bármikor állíthatsz egyik napról a másikra szabályt, amit az eb be fog tartani. Van, amihez szükséges persze szoktatási, nevelési idő, van, amihez nem kell. De bármilyen szabályt el lehet kezdeni alkalmazni bármikor. Persze belátásod szerint döntesz!
Az 5-s válaszát olvasd el még egyszer. Kb ilyesmiként tudod megtanítani, akkor ehet, ha kapja tőled az engedélyt.
Én pl már első perctől elvártam egy ült, később a feküdj gyakorlat végrehajtását a vacsi előtt. Persze, türelemmel kell legyél. Nem fog az első alkalommal működni totálisan a kicsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!