Van 2 dp-s kutyám, de nem birom fent tartani őket sokáig, van valakinek valami elfogadható ötlete, hogy mit tegyek? Mikor vásároltam őket nem számítottam erre, hogy dp-s lesz mind a 2
az az igazság, hogy a fajtaklubok hibája is.
ahogy írtam nálunk szigorúság van, csak A-s tenyészthető, nem is látott senki C-s kutyát évtizedek óta. De ahol minden kutyára rámondják,hogy tenyészthető....
A jobbra kell törekedni, nem belenyugodni és továbbvinni a rosszat, mert abból még rosszabbak születhetnek.
Kiderül itt lassan, hogy milyen hozzáállása van némelyik tenyésztőnek a kutyákhoz. Lehet, hogy egy C-s csípőjű szuka éppen tünetmentes, de egy vemhesség kihordása és az ellés után nagyon leromolhat az állapota. Aki ezt megkockáztatja, az nem tenyésztő!
a farkasok, rókák, sőt vadmacskák (oroszlán, tigris stb) nál is gyakori az enyhe csípő akkor őket is lőjük le? ez nem a kutya halálos ítélete és ha láttál már C csípőt akkor azt is látod, hogy alig különbözik a az A tól.
Pl igen nálunk simán tenyészthető egy C-s kutya és ezek a kutyák életük végéig tünetmentesek!
Vannak országok ahol E sőt F es kutya is tenyészthető és öröklési szempontból simán nekik is vannak A-s kiskutyáik...
Addig amíg a mai napig nincs meggyőző bizonyíték a DP öröklődő mivoltára pedig nincs miről beszélni.
Nem mellesleg minden nagytestű kölyöknek kell az ízület erősítő kölyökkorban aki nem adja az magára vessen. Mi minden kiskutyának 8 hetes kortól adjuk és B nél rosszabb felnőtt csípőt még nem szűrtünk..
az biztos, hogy az állatorvosok is vitatkoznak a témáról, hallottam olyan előadást, ahol azt mondta az orvos, hogy valójában csak akkor lehetne biztosan kijelenteni, hogy a dp öröklődik, ha két súlyos dp-s kutyát összeraknának.
Szerencsére nálunk a fajta jellegéből adódóan nagyon ritka, nem is hallottam még huskyról, akinek B-nél rosszabb eredménye lett volna. Nem is tudom mit szólnék, ha valamelyik kutyám nem A-s lenne. Bár a szabályzat szerint a B-s még tenyészthető.
Nem vagyok tenyésztő. Mancs, a m iskolci mentőkutyát (német juhász) egy speciális kengyellel kezdőtőke ki, aztán több száz ember életét megrettent meg, majd felfekvéses tüdőgyulladás vitte el kB 14 évesen. A gazdája elérhető a miskolci önkéntes mentőknél. Régi ktyás, tudta, műt csinált.
Alternatív gyógymódok/kezelések?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!