Szerintetek panel házba melyik a legjobb kutya, és miért az a fajta?
Ne halgass az elöttem szólókra.Nem mindegy milyen fajtát választasz.Van nagy mozgás igényű fajta,pl. vadász vagy terelő fajta kutyák akiknek iszonyú mennyiségű mozgásra van szüksége.De a méret sem elhanyagolható ,mert egy kaukázusi juhász,bernáthegyi méretű kutya sem való lakásban.
Ha dolgozol,tehát nincs egésznap valaki otthon,hogy a kutyával foglalkozzon,de azért napi 3-4 szer le tudod vinni sétálni,akkor bishon fajtákból válassz.
Nekem havanese van,imádnivaló,barátságos,lakásban el van,nem rág szét semmit,kis testű,nem hullik a szőre(viszont rendszeresen nyíratni kell),nagyon okos,könnyen tanul.
Vagy pedig törpe uszkár.
Mindenképpen olyan kutyát válassz,ami kistestű,nem hullik a szőre és átlagos a mozgás igénye.Az ugatósabb fajtáktól is óvakodj,ha nem akarsz ellenséges szomszédokat.
ma 14:15
Pont azt írtad le, ami a lényege az egésznek és amit mi is (a nagyságtól eltekintve). Mégis leszóltál minket, ez egy kicsit vicces.
A gazdi életviteléhez kell igazítani a kutyaválasztást és nem fordítva.
Egy lusta gazdi ne válasszon vizslát, de pl. egy francia bulldog mehet neki. A szőr mindenkinek saját egyéni dolga, hogy hosszú-rövidszőrűt szeretne, gond-e neki a vedlés.
A mérettel részben egyetértek. Bernáthegyit én sem tartanék panelban, de attól még nem kell kizárni az összes nagytestűt.
Szerintem senki nem örül mikor egy kutya vedléskor össze szőrőzi a lakást.Vannak ugatósabb,a meleget kevésbé tűrő,kimondottan nem panelba való kutyák.Tehát most is fenn tartom,nem mindegy milyet fajtát választ.
Sőt a tapasztalatom,hogy tüzeléskor a németjuhászom tele csöpögtette vérrel az egész lakást,a kis havanese pedig szinte alig veszem észre.Inkább csak a viselkedésén látom,hogy tüzel.
Ha valaki egy televérzett,tele szőrözött,szétrágott lakásban szeretne élni és össze veszni a szomszédokkal,mert a esetleg ugatosabb fajtát választott,akkor tényleg mindegy a kutya fajtája.......
Nekem volt kisebb és nagyobb testű kutyám is panelban(11 emeleten laktam).
Tapasztalatból mondom,nagyon nem mindegy milyen fajtát választasz.
Ez csakis Tőled függ, ahogy az előttem szólok már elmondták. Mennyire vagy otthonülő, sportos, aktív típus? Határozott vagy inkább gyengekezű gazdi lennél-e? Hajlandó vagy-e kutyaoviba, suliba hordani a kutyát? Mennyi pénzed/időd/energiád van.
A méret csak annyiban számít, hogy pl. a hatalmas testű pásztorkutyákat (KÁJ, kau, kuvasz, komondor, stb.) nem szabad panelben tartani, de a jellemük és a habitusuk miatt elsősorban. Szerintem a szánhúzóknak sem kedvező a panel a klíma miatt, de sokan tartják ott őket.
A vadász-, juhász-, őrző-védő kutyák nagyon jól elvannak lakásban, ha az 1-2 egészségügyi sétán kívül naponta 2-szer alaposan kimozgatod, lefuttatod őket fizikailag, de szellemileg is megdolgoztatod: hosszú séták, más kutyákkal való játék, engedelmes + trükkök gyakorlása, labdázás, frisbeezés, esetleg kutyasuli, kirándulások...
Ha meg van az említett kutyatípusoknak a napi 2-3 óra AKTÍV időtöltés a szabadban, akkor otthon csak aludni fognak :)
A szőr nem öröm, hanem elviselés kérdése, amúgy pedig kikeféli az ember és máris nincs akkora gáz.
Én speciel alapból ivartalanítás párti vagyok, tehát nekem teljesen mindegy lenne ebből a szempontból a méret.
14:53
Persze nem minden fajtát jó tartani panelban, de ez nem a mérettől, hanem a tulajdonságaitól függ a kutyának illetve attól, hogy a gazdája mennyit és hogyan foglalkozik vele, hogy mozgatja le (30perces séta nem = 30perces futással pl). A tüzelés ilyen fajta hátrányait egy egyszerű ivartalanítással ki lehet küszöbölni, vagy akár tüzelőbugyit is lehet adni a kutyára. Van olyan rövid szőrű kutya ami rengeteget vedlik, de nem igényel egyéb ápolást a szőrzet és persze van olyan hosszú szőrű ami alig vedlik, de rendszeres karbantartást igényel. Mindenkinek a saját és a leendő kutya igényeihez kell igazítani a fajtaválasztást.
Én is lakásban tartom a kutyámat, de meg kell mondjam sose kéne havanese,akárhogy ajánlgatod, hogy milyen jó választás. Nincs bajom a fajtával, de nem nekem való, mások az igényeim, ennyi az egész.
Mivel a kérdező nem mondta meg hogy mit tudna nyújtani és mit vár el a leendő kutyától, így vaktában szerintem felesleges ajánlgatni.
Hát akkor köszönöm a válaszokat :) amugy én tapasztalt kutyatartó vagyok :) csak eg ybarátomnak kell a kuty aés kiváncsi voltam ki mit ajánlana neki :)
Neki mopsza lett végülis :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!