Az ellés mennyire veszélyes, megterhelő a szukáknak?
Mielőtt még megköveznek: két ivartalanított szukám és igeiglenesben egy szintén ivartalanított kanom van. Sem most, sem a jövőben nem valószínű, hogy tenyésztésre adom a fejem, ahogy múltban sem tettem, a szaporítást pedig alapból elitélem és megvetem. Teljesen elméleti a kérdésem. Csak érdekelnének a válaszok, annyit olvastam már itt, hogy kedves szaporítóknak írtátok, mennyire rosszat tesz az ellés.
Az első viseli meg a kutyát nagyon, vagy a későbbiek is ugyan ilyen károsak lehetnek? És ezt ki lehet valahogy védeni?
Köszönöm a válaszokat!
Attól függ hogy milyen fajta hány éves.
Ha egy 6 hónapos csivava lett vemhes , akkor az káros , azért mert a még növekedésben lévő kutya medence csontja nagyon kitágul és nyomi lesz mire felnő. De ez minden egyes kölyök kutyára igaz amit írtam.
De ha viszont egy felnőtt angol bulldog vemhes , az nehézkes , mivel ennél a fajtánál a csípője elég kicsi , így csak császármetszéssel tud elleni.
De ha viszont egy 2 éves labrador , annál semmi gond.
De ez attól is függ , hogy milyen az adott fajta , kora ,
egészségi állapota (:
Alapból minden ellés megterhelő. Az első inkább azért gond mert a szuka nem tudja mit kell csinálni.
Minden ellés okozhat problémát... rengeteg féle komplikáció előfordulhat kezdve azzal, hogy a szuka elkap valamit a fedeztetés alatt (pl herpesz) aztán a vemhesség alatt pl. elvetélhet és az ellésig még nem is jutottunk el... farfekvéses kiskutya, túl nagy kölyök, fájás gyengeség, kicsi vagy túl nagy alomszám stb stb
szülés után maradhat valami a méhben, calcium sokk stb
A hosszútávú hatásokat inkább fel se sorolom :)
20:07
A kutyáknál a farfekvés nem gond, nem olyanok, mint az embernél. A kölykök majdnem fele farral jön ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!