Akita kutyát szeretnék, nőstényt. Személyes tapasztalatokat mondanátok?
Sosem a kutya a hibás. Mint írtam, nem a fajtán, hanem a gazdán múlik hogyan tartja a kutyáját.
Én meg ezeket a hülyeségeket nem értem, hogy miért kéne az embernek válogatni a fajtákat.
Bezzeg staffordot azt ajánlanak kezdőnek. Meg a goldent. Na én meg abban láttam elrontott idióta egyedet.
(A kettő keveréke a legjobb, ha már letépi a karod, legalább vissza is hozza.)
Én sem úgy kezdtem kutyázni, hogy vettem egy szófogadó tanulókutyát, majd utána az igazit. És a gyerekeim sem. Ha így álltam volna hozzá, a büdös életben nem lett volna huskym.
Nem kellene sem általánosítani, sem uniformizálni az embereket. Ha a kérdezőnek tetszik az akita, akár lehet, hogy remekül meg tudja nevelni és normális, következetes, erős gazdája lehet. Mint írtam, azért mert valaki kezdő kutyás, még nem biztos, hogy a pelenkábapisiltetős, kézharaptatós, jajdecukimuki p...nanyalóskutyás lesz belőle.
Ne magadból indulj ki Akiteki, kevés az olyan ember, aki tapasztalat nélkül is ráérez a kutyázásra. Biztatni egy kezdőt egy makacs, kemény, veszélyes kutyára, nagy felelőtlenség, még ha anonim oldalon történik is a tanácsadás.
Most nagy divat lett az akita, sokan vesznek akita kölyköt, mert láttak a tv-ben, egy aranyos, szép bundájú, szép küllemű, hűséges, szomorú sorsú kutyát. Csak a filmben látottakra alapozzák a kutyaválasztást, hiába van számtalan leírás az akitáról, nem veszik komolyan, de lehet el sem olvassák, csak a képek nézegetéséig jutnak el. Aztán ha jönnek a bajok és a kérdések itt is a gy.k.-en is, akkor lehet a fejekhez kapkodni. "Neveletlen az akitám, mit csináljak? Rám morgott az akitám, mit csináljak? Az akitám megharapott, mit csináljak?"
"Ja, én is ajánlottam neki az akitát! Talán mégse kellett volna?"
Én Akitekivel értek egyet. Főleg ,hogy a dolog nem úgy megy, hogy én most akarok egy ilyen kutyát és holnapra itt terem.
Ajánlottuk, hogy látogasson kenneleket, ha ellátogat egy Normális tenyésztőhöz ő azért jobban képes lesz felmérni a helyzetet, mint itt mi. Ha ő nemet mond megvan az oka, de annak is, ha azt mondja, hogy ilyen és ilyen feltételekkel XFt-ért elvihető...
Tényleg ennyi erővel ha szeretne valaki egy kutyát előtte vegyen egy másikat nevelje fel és csak utána legyen olyan kutyája, mint amit ténylegesen is akart?
Én utánaolvastam a kutyának, a lehető legtöbbet megtudtam róla. És minél hamarabb fel is veszem a kapcsolatot egy kenellel.
Az a baj, hogy nagyon egyedül érzem magam, soha semmit nem tudok csinálni.. Nem járok bulizni, nem kocsmázok. És arra vágyom, hogy legyen egy kutyám, aki felhőtlenül örül nekem, amikor meglát, elfoglaljam magam vele éd legyen egy tökéletes társam.
És csak amiatt tartok ettőo a kutyától, mert semmit nem szeretnék szeretnék elrontani. Azt szeretném, hogy a kutyának nagyon jó élete legyen, szeressen velem lenni...
Amúgy köszönöm a tanácsokat!(:
Aki nem látott még nyugodt kiegyensúlyozott akitát, jöjjön el hozzánk, vagy nézzen meg minket néhány kiállításon! Természetesen én sem ajánlom mindenkinek, de nem egy vad kiszámíthatatlan szörnyeteg. Aki ezt állítja, vagy hazudik, vagy csak hallott erről a fajtáról. Kedves kérdező: Kérdéseiddel bátran fordulj hozzám: akitasai@gmail.com
13-as válaszadó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!