Tükör módszer, kutyaovi kérdés?
Arra lennék kíváncsi, hogy érdemes lenne e tükör módszeres kutyaoviba vinnünk a kutyát, ha később "csak" hagyományos kutyaiskolába tudunk vele járni?
Nézegettem mind a kettőt, most is járunk oviba, de nem tükrös suliba. Az ovit még tudnánk finanszírozni is neki, de a tanfolyamok sajnos túl drágák és sokkal messzebb is van egy tükrös suli, mint ahova járunk. Persze a továbbiakban is járnánk vele kiképzésre, csak ide a közeli kutyaiskolába. Van ennek így értelme?
Ajánlom figyelmedbe ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=UVGkNrFpuXw
Ez az első vizsga, ez meg a második:
http://www.youtube.com/watch?v=uVXpWRN2tlo
Őszintén szólva nem látom, hogy mi lehet csinálni egy év alatt a kutyaiskolában, amit ne tudnál a kutyáddal otthon is csinálni. Mi mióta befejeztük a középfokot (egy éve) túl vagyunk egy E/3-as vizsgán, most készülünk Ü3-ra, és E/4-re és ehhez nem kell tanári segítség már, oktató nélkül tudunk haladni simán.
Igazából szerintem egy kutyasulinak ez lenne a lényege, nem az, hogy minden hétvégén ott egyen a fene, de ne haladj semmit.
Tisztában vagyok vele, hogy nem csak pozitív megerősítés kell. Nem első kutya, de az első olyan, akivel picit többre szeretnék jutni, az ül-fekszik, pórázon szépen sétálnál, ezt eddig is el tudtam érni magamtól, minden gond nélkül. Oviba 7hónapos koráig járhat (és innentől egyből mehet át a suliba), utána vagy csinálok vele valamit a további 5hónapban magyarul itthon ülünk, hogy "beérjen" és elérje az egy éves kort, vagy viszem ugyanúgy csak épp alapengedelmesre. Nem akarom és nem is fogom túlhajszolni a kutyát, ráadásul ezt valószínűleg nem is hagynák.
Egyfajta rendszerességet szeretnék neki abban is biztosítani, hogy hétközbe megy a játék, séta, tanulás... és hétvégén meg mehet a többi kutya közé. Így nagy valószínűséggel, ha a kiképzők is egyetértenek velem 7hónaposan megyünk suliba.
De még mindig arra lennék kíváncsi, hogy mások szerint hasznos lenne e a tükrös ovi, és hogy van e értelme oda menni, ha nem ott fogjuk folytatni a tanulást?
Utólag is köszönöm mindenkinek a választ. Lejárt a bérletünk a régi suliban, megnéztük a tükröset, nekem egy nagy csalódás volt, többet biztos nem megyünk.
Ha valaki kíváncsi, hogy miért akkor azért, mert a normál, de mai szemléletű kutyaoviba, ahova jártunk ténylegesen folyt a gazdiképzés, nekiálltunk a gyakorlásnak is. Addig a tükrös oviban a gazdik és a kiképző alkottak egy beszélgetőcsoportot és a kutyákat különböző segédek rendszabályozták. Ahelyett, hogy szóltak, volna a gazdának, hogy: "Na ezt a kutyafuttatón ne hagyd neki, tiltsd le, megmutatom hogy kell, legközelebb majd te csinálod...".
Volt 1óra játék a kutyának 4-5behívással, 1ültetés-fektetéssel 1500Ft-ért.
Csak 1x, mint írtam anyagilag nem vagyok elengedve, így nem próbálkoztam többször. Mivel nem helyettesítő oktató volt és a többi gazdán láttam, hogy kb ez az amit megszoktak meg sem fordult a fejemben, hogy hátha legközelebb jobb lesz. A helyi iskolába, ahova jártunk eddig is ovizni sokkal színvonalasabb a képzés (az ovis biztos, de ezek után valószínűleg a rendes tanfolyami része is érdektelen a tükörsulinak számomra), napi jegy ugyanannyi, havi bérlet meg még olcsóbb és közelebb is van.
Megnéztük, kipróbáltuk, nem tetszett, a tanulságot levontam. Igazából, ha nem lenne ennyire beharangozva és nem azzal a tudattal indultam volna el, hogy ott majd sokkal több mindent tanulunk és lehet a kutyám is jobban érzi magát (ő sem érezte jobban magát, látom rajta mikor van az amikor egy jót játszik és mikor van az, hogy próbál kitérni a többiek elől) akkor nem csalódok ekkorát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!