Büntetik ha a Boxer füle le van nyírva, hogy fel álljon?
Láttam sok videóba, képeken, 101 nagykutya sorozatba, de nem tudom 100%-osan hogy büntetik-e.
-És a farkával mi a helyzet?
egyébként úgy nézett ki farokkal a boxer mint egy mókus. :D
nem csoda hogy csonkolni szokták.
Az állatorvost büntetik. A tenyésztők meg sok kiállításról kimaradnak illetve hátrányban részesülnek a kutyáik hiába tökéletesek ezen kívül. Persze ahol engedélyezve van ott nem és visszamenőleg se minősítik a kutyákat (pl 2010ben még vághatták, egy akkori születésű kutya mehet vágva kiállításra).
Visszakövetni meg egyszerű, a tenyésztőt megkérdezik tudnia kell válaszolni a kérdésre, hogy ki csinálta.
Nekünk is boxerünk van, az előző vágatlan volt és rengeteg baj volt a farkával. Annyira erős a fájdalomküszöbük, hogy a mienknek pl többször elrepedt, meghúzódott...mindenbe beverte. Azért teljesen más vérmérsékleű egy boxos, mint egy németjuhász. Csóvál, ugrál, meg nem áll, míg a másik nyugodtabb sokkal.
A mostaninak a farka vágva van, nem bánom egyáltalán, még a közlekedés is könnyebb neki. Rengeteget csóválja a farkát, ha lenne neki szó szerint nem tudna végigmenni a lakáson anélkül hogy többször be ne verné.
A kupírozás viszont a boxereknél nekem nem tetszik, nagyon soknak csúnyára sikerült, nekem tetszik a természetes fül, a jellemükhöz jobban illik.
Itt a hatályos törvény:
10. § (2) Az állaton küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás - az ivartalanítás, valamint e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott további beavatkozás kivételével - nem végezhető.
Nincs olyan hogy magyarországi standard. Standard egy van, azé az országé ahova a kutya eredetileg tartozik. Tehát ha a németek módosítják a dobermannét és betiltják a kupírozást, akkor országtól függetlenül az tilos lesz. Ha nem a standardet módosítják csak a kupírozást tiltják be, akkor az a saját országukban minden kutyára érvényes, de más országban ahol megengedett ott lehet vágatni a dobermannok fülét.
Jelen esetben Magyarországon betiltották a kupírozást, így tök mindegy hogy mit enged a fajtastandard, nem lehet itthon fület vágni, se boxernak, se dobermannak, se útszéli keveréknek. Persze fülvágott kutya külföldről vásárolható lesz ettől függetlenül, de az más kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!