Akkor ez vérfertőzés?
Figyelt kérdés
Minap láttam egy neves tenyészetben a kiskutyák törzskönyvét. És a "dédszülők"-nél volt egy kutyanév, ami megegyezett. A tenyésztő azt mondta, hogy ez normális. De...mégiscsak rokonok,nem? Vagy ez már "távoli " rokonság, akkor nem lesz baj? Igazából nem akarok kölyköt venni(barátom apja a tenyésztő),csak izgat a téma.2009. máj. 24. 15:08
1/5 anonim válasza:
Szia!
Ez már nagyon távoli rokonság. Nekem van két törzskönyves kutyusom, és mind a ketőjük törzskönyvében a ugyan nem a dédszülőknél, hanem ükszülőknél, de van rokonság. Ez szerintem nagyon ritka hogy nincsen, hiszen elkerülhetetlen mikor még kis számban létezett az a fajta. De ha már a szülőknél/nagyszülőknél van akkor az már nem jó.
2/5 anonim válasza:
Én már olyat is láttam, hogy a nagyszülők egyeztek (4-ből 2 név volt u.a.). Egyébként interneten láttam egy komondornál (a tenyésztő nem csak komondort tenyészt), és én is furcsának találom, de ez szerintem elfogadott. Legalábbis lovaknál sokszor többet "vérfertőznek", ott szokás hogy az unokát a nagyapa fedezi...
3/5 anonim válasza:
Ezért szoktak néha külföldről új tenyészállatokat venni vagy kivinni fedeztetni.
Egyébként attól is függ, hogy mennyire elterjedt az adott fajta országos ill. világ viszonylatban. Hiszen egy kis létszámú csoportban előbb-utóbb nagyon magas lesz a beltenyészet és ez jelentősen rontja a génállományukat. Nem csak kutyáknál hanem minden ivarosan szaporodó fajnál.
4/5 anonim válasza:
Ezt vonaltenyésztésnek hívják, a tenyésztő visszatenyészt egy kiemelkedő minőségi kutyára. Nem olyan közeli rokonok, hogy baj lenne belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!