Miért lesznek fogyatékosak a vérfertőzés során "létrejött" gyerekek?
Mivel a te4stvérek génállománya nagyon hasonló, ezért azok a gének, melyek mindenféle fogyatékosságot okoznak, és melyek csak akkor jutnak érvényre, ha mind az apától, mind az anyától kap a gyerek, ilyen esetben dominálnak.
Bocsi a kissé kohynanyelvű magyarázatért, egy orvos, vagy biológus, sőt szerintem egy gimnazista is jobban elmagyarázza szerintem nálam.
Első jól mondta el. Két egymással nem rokon ember közt kicsi az esélye annak, hogy a kromoszómájuk ugyanolyan beteg géneket hordozzanak magukban. Az egészséges pedig elnyomja a beteg gént, így az utódban a jó gének jutnak érvényre. Két testvér gyereke esetében viszont a hibák borzalmasan halmozódnak. Ami rossz, az mindkettőben rossz, nincs javítás és a gyerekük minden létező rosszt megörököl tőlük, amire a szülők csak hajlamosak lennének.
Én sem vagyok biológus vagy szakember, ezt dokumentumfilmekből tudom.
Ki lehet szamolni, hogy ket testver kozott nem olyan nagy az eselye, hogy egy adott lokuszon ugyan az az allel legyen:
Tegyuk fel, hogy mindket szulo hordoz 2-2 allelt az adott lokuszon, es mondjuk az apa egyik allelja hibas, es homozigota formaban rendellenesseget okoz, akkor ezt az allelt az elso generacio 50%-ban fogja hordozni (Persze ekkor biztosan heterozigota formaban, azaz mindenki egeszseges).
Nade, ha a ket gyerek ugy dont, csaladot alapit, es gyermekaldas ele neznek, akkor mi tortenik: a lany 50 %, hogy az anyai allelt adja es 50%, hogy az apait, ami 50%, hogy hibas, ekkor annak valoszinusege, hogy a lany hibas allelt ad 25%. Ugyanez igaz a fiura is. Tehat annak a valoszinusege, hogy mindketten a rossz allelt adjak 6.25%!!!
Nade, mi tortenik, ha esetleg a kannasbor mamoraban az apa megkivanja leanyat, es gyermeket nemz neki? A lany ugye 25%-hogy a rossz gent adja tovabb, mig az apa 50%!!! igy a szuletendo gyerek, akinek az apja a nagyapja, 12.5%-hogy homozigota, azaz fogyatekeos lesz....
Ezert nem az jelent igazan nagy kockazatot, ha ket testver gyereket csinal, hanem, ha az apa a lanyanak, ami khm. egyes nepretegekben nem is olyan ritka (ugyan ez fiu-anya relacioban is igaz, csak az sokkal ritkabb). Ezt a jelenseget minden allattenyeszto ismeri es alkalmazza.
Meg valami: ez persze csak egy allelra vonatkozik! mivel az embernek van vagy 20-25ezer genje, ebbol mondjuk ha csak nehany hibas, a valoszinusegek osszegzodese miatt a hibas utod mar eleg valoszinu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!