Nem rég vettem egy Közép ázsiai juhász kutyát. Ha van ilyen kutyája valakinek mi a tapasztalata?
jesszusom, ennyi ökörséget leírni...
"KÁJnak a legjobb a Happy dog."
nem! a happy dog egy középszerű gabonás sz@r, a nomád pásztorkutyáknak meg pont nincs szüksége extra szénhidrátra! a legtermészetellenesebb gabonaféle a kutya számára a kukorica, még ledaráltan is csak akkor tudja megemészteni, ha kap hozzá külön lizint, mert alaphelyzetben még lebontani sem tudja. fehérje kell neki, növendékkorban heti 1-2 csont (főtt sertés vagy marha), némi zöldség, zsiradék. felnőtt korban lehet esetleg szénhidráttal traktálni, de én akkor sem tenném.
" ne adj neki kálciumtablettát meg ilyen hülyeségeket, szénhidrátot (tészta, kenyér stb)"
kalciumtablettával egyet értünk, de a szénhidráttal önmagadnak mondasz ellent. nem, nem kell neki, de akkor minek ajánlgatod a szénhidráttal teli happy dogot?
"Séta közben látszólag mindenkivel elfogadó, aztán egyszer csak minden ok nélkül rátámad egy idegenre - akár gyerekre is.
Ilyenkor nem megsebesíteni akarja az illetőt és nem leteríteni, mint egy komondor, hanem megölni. Ahogy csak tud, próbálja az "ellenfél" nyakát átharapni. "
ha a te kutyád ilyen, akkor ott nagy bajok vannak... olyan nincs, hogy minden ok nélkül támad! ezek pedig nem pit bullok, hogy a gyilok legyen a cél, a pásztorkutya ösztönös viselkedése, hogy csak elriasztani igyekszik az ellenfelét, NEM megölni! akár embert, akár állatot futni hagy, ha az kihátrál. legalábbis a normális pásztorkutya.
"Nagyon be tud lelkesedni, ha bunyóról van szó és nehéz leállítani.
Az én KÁJom egyszer nekiesett egy másik kutyámnak.
Le kellett önteni őket az ivóvizükkel, mert nem lehetett szétszedni őket. "
amit vízzel le lehet állítani, az nem bunyó volt, hanem "nyaknyálazás", nem láttál még te komoly verekedést...
"Ha idegen jön látogatóba, kössétek meg, mert van, hogy az ajtóig engedi, és ott esik neki. "
ÖKÖRSÉG!!! egy fiatal kutyát pont, hogy nem szabad megkötni, ha idegenek érkeznek, had tanulja, meg, hogy ilyenkor neki nincs dolga, akit a gazdi beengedett, azt szívesen látjuk. ha most, kölyökként elkezdi elzárni az idegenektől, akkor valóban felnőtt korában is szigorúan zárni kell... ilyenkor kell vele megismertetni a gyakran látott vendégeket, rokonokat, hogy később könnyebb legyen vele az élet!
"Ez azért is fontos, mert az agya csak bizonyos koráig képes felfogni, hogy vannak más fajok is a világon..."
mert két éves kora után már nem képes felfogni? komolyan mondom, egyre jobban fáj ez a sok hülyeség... természetesen egy két, sőt négy, vagy hat éves kutya is fel tudja fogni a körlötte élő világot, és egy jó kutya-gazda kapcsolat esetén a helyén is kezeli! annyi a különbség, hogy kölyökkorban nyitottabbak az újdonságokra, könnyebb őket szocializálni.
"Amúgy pár hónap múlva elgondolkodnék a helyedben egy másik kutyán is, mert ez egy falkaállat... "
erről az egy kutyáról is a gyiken kérdezi az alapokat, de már ajánlgatod neki a következőt? tán előbb meg kéne ismerni és nevelni az első kutyát!
kedves 90%os!
Olvasd már el még egyszer, amit írtam és ÉRTELMEZD.
Olvasd el a Happy dog összetételét, aztán dumálj a kukoricáról.
Mint mondtam, szénhidrátot NE adjon a kutyának.
A Happy dog azért jó, mert nem fog tőle hirtelen meggyúlni. Ennek a kutyának kevesebb táplálékra van szüksége, mint ami a "standard".
Tudnod kell, hogy én kaptam provát ímélt a kérdezőtől, amiből pontosan leszűrtem, hogy nem sokat konyít a kutyázáshoz.
(Bocsi kérdező, nem sértésnek szánom, ezen még nem késő változtatni:))
Ezért írtam, hogy HA VALAMIT ELRONTASZ, akkor ez és ez a következménye.
Láttam már KÁJt ölni más kutyákat és megtámadni embert.
Az a kutya, akinek az enyém nekitámadott 4 hetes korától volt a pótmamája. (Igen, 4 hetes, mert mint írtam, egy szaporítótól mentettem, aki már akkor az anyjától elválasztva egy ketrecben tartotta a kicsiket és pedigree juniorral meg tejporral etette őket.)
És nem értem, mi olyan meglepő, hogy egy lavór vízzel leöntöm és abbahagyják a bunyót.
Hiszen írtam, hogy nem idegen kutyáról volt szó.
Szóval.
Amiket leírtam, hogy vendégre támad, stb. azt olyan tapasztalatok alapján írtam, amiket láttam más KÁJosoknál akik igencsak elbaltázták a kutya nevelését.
Tisztában vagyok vele, hogy amíg a gazda ott van és nem mutat agressziót, addig a (normális) pásztorkutya sem.
De te is tisztában vagy vajon azzal, hogy ha a gazda nem falkavezér, akkor mi a következménye egy ilyen találkozásnak?
Az illető még nem nagykorú.
Azt sem tudja szerintem, miért ilyen fajtát választott.
Érted már, miért írtam, amiket írtam?
Jobb, ha inkább óvatos a gyerek.
Sajnos ma kezd divat lenni ez a fajta is, szépen átveszi a kau helyét, ahogy már 1-2 évtizede ezt megjósolták.
Olyan emberek kezébe kerülnek, akik nem tudnak bánni velük.
Akkor szerinted mit mondjak?
Hogy figyu nyugodtan engedd be a vendéget, mert a jó pásztorkutya nem támadja meg?
A jó pásztorkutya akkor jó, ha jó vezetője van.
Amúgy pont ezért ajánlottam a kérdezőnek a klikkert, a tükörmódszert, Jan Fennellt, a Kutyakiképzők kézikönyvét stb, mert ha másik kutyasuliba viszik (szintén tapasztalat) jó eséllyel ez fog történni:
A kutya egyszer odakap valakinek, onnantól fojtó, akár szöges. Elkönyvelik vadállatnak és beállítják ŐV-re, mert "attól lesz kézbentartható".
Igen, Magyarországon a kutyasulik 98%-ában ez a szint.
Aztán csodálkozik a kedves gazdi, hogy az eredmény rosszabb, mint a kutyasuli előtt volt.
No mindegy.
A többi részletet nem mondom el amit ímélben olvastam, nyilván nem véletlen, hogy privátban írta.
De további jó okoskodást kívánok.:)
Ja, és a más fajok létezésének felfogásáról meg annyit:
Ha Te nem tudsz valamiről, az nem jelenti azt, hogy nem is létezik.
Nyilván azt sem tudtad, hogy ha egy kiskutyát születésétől fogva emberek táplálnak és csak embereket lát, azt sem fogja fel, hogy ő kutya, még párzani is emberekkel akar, hiszen ő is ember.
De semmi baj.
Véletlenül sem ezt tanulom 2 éve a Biológia diploma óta.
továbbra sincs értelme annak amit írsz, össze-vissza beszélsz saját magadnak is ellentmondva.
a happy dogról azután nyilatkoztam, hogy utánanéztem az összetevőinek, bizony, végignyálaztam a teljes palettát, ahol nem kukoricával kezdődött az összetevők listája, ott búzával, majd ezt követte a felsorolásban a kukorica...
segítek még egy picit: a kukorica az szénhidrát. sőt, az összes gabonaféle az... és pont a nagy mennyiségű szénhidrát az, ami jobban "megnyomja" a fejlődő kutyát.
vicces egyébként, hogy ilyen nagy szakértő lettél "két éve, a diplomád óta", tekintve, hogy nem is olyan rég még én magam világosítottalak fel arról, hogy a kutyád miért érzi sajátjának az 5-10 perce ismert 'területét', hogy miért nem kéne a pásztorkutyáddal őrző-védőre járni, meg még tán néhány dologról, ami már emlékezetem homályába vész...
óvatosságra inteni valakit valóban bölcs dolog, de ez nem azt jelenti, hogy arra kéne buzdítani, hogy vendég érkezésekor kösse meg a (kölyök?) kutyát! pont, hogy most kéne elkapni és idejében megnevelni, szocializálni, hozzászoktatni a vendégekhez, élethelyzetekhez, sétálni vinni, kutyatársaságba, lehetőleg póráz nélkül(!), hogy játsszon, futkározzon kedvére.
Szerintem a Happy dogon vitatkozni felesleges.
Egyébként még mindig nem a kukorica a fő összetevője.
Nem hiszem, hogy rám gondolsz, édesapám tenyésztő (a fajta most mindegy), szerintem engem ő világosított fel a KÁJokról, illetve egy KÁJ tenyésztő barátja, akitől az első kutyámat kaptam.
No mindegy, gondolom összekeversz valakivel.:)
Nem értem, miért hiszed, hogy te sz.rtad a spanyol viaszt.
Egyébként ha értelmeznéd a válaszom, ahogy kértem, talán kiszúrta volna a szemed, hogy a kölyök szocializációjáról mit írtam...
Amit te lehurrogtál.:)
Grat;)
Én lennék a legboldogabb, ha ez a kutyus normálisan nőhetne fel, de sajnos nem sok esélyt látok rá:(
Továbbra is ezért írtam, mire számíthat (és amiket írtam, az még a lájtos verzió.)
Amúgy is milyen tenyésztő az, aki így ad oda egy kölyköt?
Na mindegy.
Kérdező, amint írtam, nem vagyok egyszemélyes kutyaiskola, a könyvcímeket megadtam, a tápot megneveztem, innentől minden rajtad áll.
A lényeg, hogy szeresd a kutyád, és legyetek egy csapat.
Én sok sikert kívánok, remélem, jól választottál.
Ja, amúgy meg a fehérjétől jobban nyúlik.
Tessék elolvasni, mit kapnak a türkmén néniktől meg bácsiktól...
Kérdező, tőlem drágább kajával is etetheted, de felesleges.
A lényeg, hogy sz.rabbal ne.
a stílusod elárul.
happy dogos tápokat végignyálaztam még egyszer, lásd kivel van dolgod: valóban, egy, az az 1 db típus, az Ireland nem tartalmaz kukoricát, mindegyik másik viszont igen, ráadásul legfőbb összetevőként. ha erre a fajtára gondoltál, akkor szerintem tedd hozzá név szerint, mert így az egyszeri érdeklődőt megtévesztheted, elmegy szegény a boltba, kér egy happy dogot, és ha nem mondja, hogy konkrétan erre a fajtára gondolt, akkor az eladó a nagytestű kölyöknek valót fogja adni neki, nem ezt. viszont a nagytestű kölyköknek való tápja megint csak dugig van kukoricával!
a türkmén néniktől és bácsiktól a kiskutyák kezdetben húst kapnak, ugyanis a szukák általában a jószággal együtt ellenek, így ilyenkor az ellési hullákat megeszik a kölykök, illetve a szukák. utána az intenzív növekedési szakaszukban a jószágok bőven laktációban vannak, a kutyák pedig szopnak az állatoktól és vice versa, hisz ők a családjuk. nagyjából 4-5 hónapos korukra a fejlődésük lelassul, ilyenkor már nem jut nekik extra fehérje, azt eszik, amit a felnőtt kutyák: savót, korpát, háztartási hulladékot, illetve dögöt, ha akad. a savó fehérjében gazdag, a korpa viszont inkább rostanyag, és csak másodsorban szénhidrátforrás.
tehát a növésben lévő kölyköt először bőséges fehérjével kell ellátni, és mérsékelt mennyiségű zsírral, majd ahogy a fejlődési üteme lassul, visszaveszünk a fehérjéből.
egyébként régi tévhit, hogy a fehérjétől nyúlik meg a kutya... a fehérje ahhoz kell, hogy fel tudja építeni a saját vázrendszerét, izomzatát. a zsír az, amivel óvatosabban kell bánni, hogy a hirtelen és nagyra növő szervezet ne cipeljen plusz súlyt.
de hozok neked egy kis szakirodalmat is, egy tavalyi cikkből:
"Általánosan elmondható pl.: a nomád pásztorkutyákról (kaukázusi juhászkutya, komondor, közép-ázsiai juhászkutya, stb.), hogy jobban hasznosítják a tápanyagot, mint például a retrieverek. Az intenzív növekedés időszakát leszámítva kevesebb fehérjére is van szükségük, viszont a zsírral is csínyján kell bánni, mert nagyon könnyen híznak. Az ilyen típusú kutyák tápetetésénél nem csupán az összetevőket, a táp kategóriáját (pl.: kistestű felnőtt, vagy nagytestű kölyök táp) kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a jobb márkák olyan országokból származnak, ahol ritkák vagy nem is fordulnak elő ezek a fajták, amik nálunk igen népszerűek, hisz szinte minden faluban akad egy. Ilyen kutya tulajdonosaként figyelembe kell vennünk, hogy a kutyánk hiába akkora, mint egy bernáthegyi vagy dog, az igényei teljesen mások! Ha gyári tápot veszünk egy kaukázusinak és a zsákra írt mennyiséget adagoljuk, jó eséllyel el fog hízni, ami egészségügyi problémák egész sorát vonzza magával! Sajnos nagyon sokan így etetik a pásztorkutyáikat, holott azoknak nagyjából annyi tápanyagigényük van, mint egy közepes méretű terelőkutyának. Hasonló odafigyelést igényelnek még a szánhúzók és minden olyan fajta, ami ezekhez hasonlóan szegény, nomád körülmények közt alakult ki. "
javaslom próbáld meg elküldés előtt kicsit visszanézni az írásodat, mert még mindig össze-vissza pötyögsz, elolvastam a válaszaidat azóta még egyszer, és továbbra sincs értelmük az általad írtaknak, főleg nem a többi válaszodhoz képest.
6 hónapos KÁJ kölykünk van, elég hosszas kutyázás előzte meg, mire bele mertem vágni egy KÁJ kölyökkel való együttélésbe. Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak vele, jó idegrendszerű, könnyen kezelhető, gyorsan tanul, más állatokkal nagyon jól kijön (bármilyennel: lóval, más kutyával, macskával, nyúllal stb.). Az első pillanattól kezdve tudja, hogy hol a helye, sosem volt vele olyan probléma, hogy nem lehet elvenni tőle a kaját vagy ilyesmi, sőt már egy intésből tudja, hogy mit csináljon.
Kajával tényleg vigyázni kell, mert nagyon könnyen fel lehet hizlalni és az tönkre tudja vágni az ízületeit. Folyamatos figyelést igényel, hogy ne csinálj kismalacot a kutyából, mert nagyon jól hasznosít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!