Hogyan tarthatnám tisztán a mudi fajtájú kutyám bundáját?
Engedd be nyugottan a szalmába. Én a Pulimmal mit szóljak??
Hente egyszer neki ülök és szépen késsél kititsztítom a szőrét.
De papáméknak van egy Mudijuk. Az övékéből kipereg az ilyesmi. Mert ha nem fésülöd akkor jó kemény ellenálló szőre lesz amiből ha megrázza magát a nagya kijön.
Próbálok sorrendben válaszolni.
Kiállításra még nem tudom hogy fogom-e vinni, de elég elképzelhetetlen hogy ne kerüljön kapcsolatba szalmával, szénával, hiszen az állatok alatt ez az alom, illetve ezt eszik, ő pedig terelőkutya. De pl. amíg a juhok szőrének éppen csak a felszínébe akad bele, a kutyának egészen a bőre közelében is sok darab van. És ez csak a mudimmal van így, pl. a kuvaszommal aminek azért nagyjából hasonló a szőre, nincs ilyen gondom.
Második válaszoló, te mint puli-gazda, nyilván fel voltál készülve, hogy ez a fajtával jár. Én amikor utána néztem a mudi fajtának, mindenhol azt olvastam, hogy a bundája teljesen öntisztuló, és könnyebb az ápolását túlzásba vinni, mint a szőrét elhanyagolni. Fésülni pedig utoljára akkor fésültem a kutyát amikor állatorvoshoz vittem az oltása miatt, de akkor is csak ezek a száraz növény-részek miatt, hogy azokat kiszedjem, mert nem akartam az állatorvosnál égni vele. Ennek már jó pár hónapja.
Utolsónak pedig annyit, hogy nem aggódásból mondom, hogy nem jön ki, hanem tapasztaltból. Lehet hogy eltérő a minősége a kutyáink szőrzetének, de az enyém szőre állandóan tele van, és mint mondtam, nem csak a szőre felszínén, hanem teljesen benne, egészen a bőrénél is.
Azzal hogy a tenyésztőt megkeressem, azt hiszem még várok, mert igazából nem nagyon állok vele kapcsolatban. Ha tényleg nem találok valami használható megoldást akkor lehet hogy megkérdezem.
Itt vannak a képek amiket ígértem, tudom hogy nem extra-jó minőségűek, de hát ez tellett tőlem, remélem azért a lényeg látható. Az utolsó képen egy olyan darab van, ami a bőre közelében volt, nem tudom mennyire látszik.
Szia!
Én megkérdezném a netboard Mudi topicjában, elég aktív fórum, sok gazdi ír:
Szerintem az a baj, hogy most a téli bundája hosszú, ha levedlik, már nem fog beleakadni. Amúgy heti egy-két átfésülés biztos segítene, akkor rendezettebb. simább lesz a bundája, jobban kihullik a szösz. Nálunk is a tanyán beleakadt a mudik szőrébe, de később kihullott magától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!