Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tényleg önző dolog, hogy...

Tényleg önző dolog, hogy nekem mopszom van?

Figyelt kérdés
Szerintem már maga a kérdés is érdekes... Legalábbis én nem értem. Itt GYK-n olvastam az illetőtől egy olyan hozzászólást, hogy szerinte önző dolog, ha valakinek mopsza van. Úgy jutott el eddig a gondolatmenetig, hogy ugye a mopsz az horkol, taknyol stb... Szerinte önző dolog a gazdától, ha mopszot tart. Akkor én önző lennék? Én személy szerint nem értek ezzel egyet, mindig is mopszot szerettem volna, hiába -sokak szerin- csúnya, taknyos és horkolós. Nekem pont ezek a tulajdonságok tetszenek, de nagyon nagyon és iszonyú ez szeretnivaló fajtának tartom. Mondjuk eltértem, mert ez nem idevág, de a kérdésem az, hogy miért önzőség mopszot tartani? Szerintem ez abszurd. Nem én tenyésztettem ki a fajt így ahogy van, amit én adhatok neki az szeretet, ápolás, játék és minden, hogy a kutyám jól érezze magát.
2012. jan. 4. 13:05
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
Igen... Mondjuk ezen most én is elgondolkodtam, hogy szegényeket tovább tenyészteni az lehet kicsit nem jó dolog. Mondjuk ezt nem önzőségnek mondanám. Az meg, hogy hobbi célra, mert nem tenyésztésre vettem, hanem mert tényleg iszonyú aranyosnak találom őket évek óta azzal én személy szerint nem hiszem, hogy ártanék vele. Nem?
2012. jan. 4. 14:27
 12/28 anonim ***** válasza:
Hát ez kicsit olyan, mint szaporítótól kutyát venni. A kutya nem biztos, hogy beteges lesz, de tutira támogatod vele azt, ami nem jó. Bár nekem vegyesek az érzelmeim, mert bár tényleg nem kellett volna ilyen kutyákat tenyészteni, de azért ha már vannak, akkor részemről létjogosultságot nyertek. Élhetnek boldog életet, még ha betegesek is egy kicsit, és amíg ez így van, addig éljenek csak.
2012. jan. 4. 14:33
 13/28 anonim ***** válasza:
Szerintem nem önzőség, bár azt én sem értem, hogy miért kell feláldozni az egészséget a forma oltárán?! De ugyanez a bajom az angol bulldogokkal, a nyomorék show németjuhászokkal és az összes olyan genetikai roncs kutyával, amit az ember tett teljesen tönkre. És ez a folyamat jelenleg is tart.
2012. jan. 4. 14:39
 14/28 anonim ***** válasza:

Igen, sajnos az összes fajtiszta kutya egy kicsit túl van már tenyésztve, nem csak az ölebek. Ha jól tudom, pl. a németjuhászoknak az ízületeikkel szoktak gondok lenni. A húgom szokta is mondogatni, hogy a keverék kutyák sokkal életrevalóbbak, mert náluk volt egy kis vérfrissítés. Egyetértek vele ebben.

Egyébként az én mopszom jól bírja a strapát! :) Szoktuk vinni túrázni; meglepő, hogy kicsi öleb létére hogyan ugrik a sziklákon meg mászik keresztül a nagy ágakon. Csak akkor kell segíteni neki mikor túl magas akadály van előtte, amin nem tud átkelni, aztán nyargal tovább. A végére mindig kifárad, de nem kell ölbe venni. :) Szeret kirándulni, olyan, mint valami terelőkutya, folyton a csapat két fele között futkározik. Nem tudja eldönteni, az élbollyal tartson vagy a hátul kullógókkal. :)

Önzőség vagy nem, én szeretem őt. :)

2012. jan. 4. 14:45
 15/28 anonim ***** válasza:

Nem vagy önző, ez egy ugyan olyan fajta mint a nj.

De (bocs) nekem se jönnek be a szörcsögő görcsök.

2012. jan. 4. 15:24
 16/28 anonim ***** válasza:

"Nem én tenyésztem ki ezt a fajt" → a mopsz nem faj hanem fajta.

Ennek semmi értelme nincs, ízlés kérdése, ki milyen kutyát választ.

2012. jan. 4. 15:46
 17/28 anonim ***** válasza:
50%
Ennyi erővel semelyik fajtát sem (vagy csak keveset) érdemes tovább tenyészteni. Minden fajtának megvannak a fajta jellegzetes betegségei. Argentín dogok, Dalmaták és Fehér Bullterrierek: minden második egyed süket. Van egy pásztorkutya fajta, aminek most hirtelen nem ugrik be a neve, de majdnem minden második egyed náluk meg vak, vagy szemproblémás, vagy egyik szemére vak. Németjuhász (ha nem a legjobb tenyésztőtől veszed) csípőizületi diszplázia, Német (más néven Dán) Dog: szívnagyobbodás. Minden Brachycephal típusú kutya: Brachycephal szindróma, Tacskó: gerincbetegségek, Shar Pei: Szembetegségek és a túl "húsos" pofa miatt, szájüregi betegségek, Masztiffok, Molloszerek: ínybetegségek, izületi problémák... Kínai kopaszkutya: fog-, és ínybetegségek, bőrproblémák... stb. stb. stb.
2012. jan. 4. 16:29
 18/28 anonim ***** válasza:

17-es vagyok. Nagyon sokat még kihagytam, elég kevés "egészséges" fajta van. Csak egy jut eszembe, a Magyar Vizsla. Egyébként kihagytam még a Beagle-t: epilepszia, a Bull és miniatűr Bullterrier: rögeszmés kényszerbetegségek. Minden vízi kutyánál: (pl.: Labrador) csípőproblémák...

És még sorolhatnám.

Nekem például a közvetlen környezetemben csak törzskönyves kutyatartó ismerőseim vannak, mégis minden fajta jellegzetes betegség jelen van. Ezt nem lehet kiszűrni. Hiszem ami egy fajta "jellegzetességét" adja, például a Shar Pei lógó bőre, vagy a Dalmata pettyei, azok a gének magukban hordozzák a fajta jellegzetes betegségeit is. Például az a gén, ami az Argentín Dog fehérségét adja, az adja a süketséget is. Van erről egy nagyon érdekes dokumentumfilm (melynek egy része a magyar etológiai tanszék közreműködésével készült), érdemes megnézni.

2012. jan. 4. 16:37
 19/28 anonim ***** válasza:
Sajnálom, ha nem láttál még egészséges törzskönyves kutyát. Én hála égnek ismerek egy rakattal. Nézz jobban körül.
2012. jan. 4. 16:39
 20/28 anonim ***** válasza:
Ismerek. Hol mondtam, hogy nem? A közvetlen környezetemről beszéltem. Családtagok, közeli barátok, szomszédok. Szerintem a fajta jellegzetes betegségek szinte kivédhetetlenek. Természetesen a tenyésztők fáradozásai végeláthatatlanok ez ügyben, de mégis, a legjobb mestertenyésztőknél is becsúszik egy-egy olyan kölyök, mely hordozza a jellegzetes fajtabetegséget, a génjeikben vannak a betegségek. Ez van.
2012. jan. 4. 17:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!