Meddig mehet el egy tenyésztő az általa eladott kutya "dolgaiban"?
Nemrég egy érdekes történetet hallottam egy ismerőstől. A lényege az volt, hogy a tenyésztő beleszól abba, hogy az ő almából származó kutyát milyen kiállításra vigyék, mit vegyenek fel a felvezetésnél, fedeztetheti-e a kutyát stbstb. A végső "érv" az volt, hogy de igenis vannak ilyen tenyésztők.
Mivan? Ez most csak nekem magas, vagy ez normális? És ha igen, akkor mióta? Én ilyet még az életben nem hallottam. Még azt tudom elképzelni, hogy előtte írásban megállapodtak bizinyos számú kiállításról, hogy később a tenyésztő tudjon büszkélkedni, vagy ezt levezetni a későbbi almok népszerűsítésére, vagy fogalmam sincs.. De könyörgöm, ha én több tízezer (vagy százezer) forintot kifizetek egy kutyáért, hadd döntsem el én, hogy mit kezdek a kutyával.
igen ez normális ha eleve ebben egyeznek meg.
Szokták úgy eladni a kutyát hogy a tulajdonjog megmarad a tenyésztőnél, ezért az új gazdi olcsóbban hozzájut viszont a tenyészt ő határozza meg mit kell a kutyának teljesíteni.
Ez régen bevett szokás volt ha egy tenyésztő meg akart tartani egy ígéretes kölyköt de belátta hogy ő maga vagy hely vagy időhiány miatt nem tudna vele annyit foglalkozni amennyit kellene.
szóval ha ebben állapodtak meg akkor igen, ez normális!
Köszi a válaszokat. Gondoltam, hogy ehhez kell valamiféle megegyezés mindkét fél részéről, de az a történet, amit hallottam messze nem ezt sugallta, ott csupán háborgás volt bizonyos dolgok miatt, ha jól tudom úgy jött képbe ez a téma.
Köszönet
Én nem rég vásároltam shih-tzu kutyusomat és amíg keresgéltem a tenyésztők között egy volt nálam ilyen. Ő is azt mondta, hogy xy kiállításokon meg kell jelennem a kutyával, csak ritkán nyirattathatom meg, meg van miből mennyit kell ennie élete végéig valamint 100.000 Ft.
Nah én itt pörögtem be mi az, hogy megmondja nekem, hogy mit csináljak?Ráadásul ő egy igazi pénzhajhász volt nem nagyon érdekelték a kutyák igénye csak az övé meghogy mennyi díjat nyert csak ezzel büszkélkedett ha vmit nem csinált jól a kutyi ütötte, elöttünk!!!!Nah köszönöm nem kérek az ilyen tenyésztőből!Meg ez a kiállítás dolog is ha már fajtiszta kutyit akarok akkor miért vinném kiállításra? Csak mert jó? Kinek? Nem a kutyának az tuti! Ha már csak sima kiskedvencet akarok akkor keveréket kell vennem? Nevetséges!
A tenyésszemle az teljesen más de ezek a szépségversenyek, undorító!!
Szia! Szerződésbe szokták foglalni az ilyen "egyedi" kikötéseket! Lehet, hogy a kutyát relatíve "olcsóbban" adták így!
Vagy! Csak "kihelyezve" van a kutya. A tulaj továbbra is a tenyésztő, így tényleg megszabhatja, hová, és mikor vigyék kiállításra. Ilyen esetben a kutya nevelése, ellátása nem a tulajnál történik, oltások, orvosi költségek viszont Őt terhelik. Viszont ilyenkor pénzt sem szokott kérni a kutyáért általában, hiszen nem eladta, csak kihelyezte egy családhoz.
Esetleg részletre vették, így, míg ki nincsen fizetve a teljes vételár, a tenyésztő bizonyos dolgokban előnyt élvez a gazdával szemben.
Nagyon alaposan át kell olvasni a szerződést, és ha egyetlen fentebb említett kikötés nincsen benne, szerintem nyugodtan be lehet inteni!
Semmi joga ezentúl beleszólni a kutya és gazdái életébe.
Viszont!
Jó, ha viszony nem mérgesedik el a tenyésztő, és gazdi között, az ördög nem alszik, még az i lehet, hogy valamilyen mondvacsinált indokkal visszaveszi a kutyát!
Ilyen az élet.
Üdv.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!