SOS a tanácsotokra van szükségem, nagyon aggódom a kiskutyámért?
Kiskutyám bundájában egy fekete katica méretű bogarat találtam. Szerintem kullancs volt. Nem én szedtem ki, simogatam a bundáját és a kezemen maradt. Nem tudom, hogy élt-e vagy sem, rögtön összenyomtam.
Nagyon aggódom, hogy megfertőzte valamivel a kiskutyámat.
Kiskutyám egyébként elvileg spot-on-nal van kezelve(Practic), de lassan több mint egy hónapja lett utoljára rátéve, félek, hogy már elmúlt a hatása.
Most mit tegyek?? Egyelőre kiskutyám jól van, de szerintetek mire kell figyelnem?
Kérlek segítsetek, nagyon aggódom!
Előre is nagyon köszönöm!
Relax, take it easy:)
Ilyen egy megszívott kullancs:
2 fertőzést terjeszt, a babéziát és a Lyme kórt. A Lyme kór szerintem ritkább, és annak a lappangási ideje akár több év is lehet, szóval koncentráljunk a másikra.
A babézia 3 héten belül jelentkezik, hirtelen levert lesz a kutya, nincs étvágya, a vizelete pedig barnás, pirosas színű lesz, ugyanis a babesiosis parazita elkezdi kiölni a vörös vérsejteket.
Én azt szoktam csinálni, ha kullancs volt a kutyámban, hogy minden reggel és este a sétánál az első pisi után egy kicsit odaérintek egy tiszta zsepit, azon rögtön látszik, ha a vizelete sötétebb a normálisnál.
Sztem vidd orvoshoz mert ha fertōzõtt kullancs akk lehet h babèziás ès annak 90%-halâlos :(
Az èn kiskutyám is az volt ès èlet halál között lebegett mert az orvos nem jött rá h beteg ezèrt 2 hónapig infúzión volt:( ugyh vèrvètelt csináltass ès akár több orvoshoz is vidd el mindent nem irtam le bocs de vidd dokihoz!!!!!
Sok sikert a gyógyuláshoz ha beteg:(
Na nézem a képeket, ez kicsit más volt mint a fotókon látott kullancsok.
Amit én találtam rajta, az teljesen fekete volt és mintha lett volna kemény kitinpáncélja. Nem biztos, de lehet.
November 5-én kapott egyébként utoljára Practicot, tehát elvileg tartania kéne, bár azt hallottam, hogy 25 nap a biztos.
A kullancs sokkal kisebb, mint egy katica. Ha meg megszívta magát vérrel, akkor nem bogárra hasonlít, hanem egy vérhólyagra.
Nyugodj meg, nem kell azonnal aggódni.
A kullancsoknak is csak kis része fertőző.
Ha meg tényleg kullancs csípte és beteg, annak is van lappangási ideje. Egy hét múlva, ha azt veszed észre, hogy bágyadt, nem eszik, kedvetlen, akkor kell orvoshoz vinni. Addig az orvos sem tud mást megállapítani.
szia!
Azért azt jobb, ha tudod, hogy én a,kutyámból szedtem már ki ilyen (belinkelt) szürkés kullancsot, de teljesen feketét, zöldeset és barnát is! Több fajta van, nem csak ez a világos.
Amúgy, ha kullancsot találsz, soha ne nyomd össze a kezeddel, mert fertőző a vére! Vagy akkor azonnal moss kezet nagyon alaposan.
A legjobb, ha veszel egy csipeszt. Én a múltkor vettem az Alphazoo-ban, 400 Ft volt, és már használtam is, pedig Kiltix nyakörv van a kutyámon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!