Magyar agár kennel?
Mi a véleményetek Egyetlen Magyar Agár kennelről ? ( [link] )
Esetleg tudtok ajánlani másikat? Ahol az alom 2012 év elejére várható?
Egyébként pedig nagyon szívesen megmutatom a kutyámat, ha érdekel.
Most lett 10 hónapos.
Budapesten élek.
Megszólalt belőled ismét a küllemkutya párti emberke. :-)Milyen törzskönyv létezik? :-)
Az államilag nem elismert MEOE? :-) Vagy az államilag elismert MATOE? :-)
Szerintem mind a kettő létezik. :-) És örülhetsz, ha a MEOE megszavazza az állam által elvárt változtatásokat, az is államilag elismert lesz. :-)
De nem a törzskönyv teszi a kutyát, hanem ahogy kinéz és amit tud. :-) Főleg munkakutyánál. :-)
Számomra az a magyar agár, amelyik úgy néz ki és úgy is vadászik. :-)
Persze hogy nem vitatkozol, nincsenek érveid. :-)
A lényeg. Én nem bántok egy kutyát sem. Nem vagyok oda a küllemkutyákért, mert én azt az elvet vallom, hogy a kutya nem dísz, hanem társ. Emiatt a legfontosabb, hogy az idegrendszere rendben legyen. Másodsorban a munkakutyák kifejezésben benne van a szó, a munka. Ezek a kutyák valamire lettek kitenyésztve. Az arra a valamire való több évezredes vagy évszázados (fajtafüggő) szelektálás alakította ki a fajtát olyanná, amilyen. Ezt sajnos a küllemesek sárba tiporják és arra hivatkozva, hogy megváltozott a helyzet és a XX-XXI. században már nincs szükség ezekre. Csakhogy ezzel gyökeresen változtatják meg a fajtát.
Sajnos a küllemtenyésztésben és a versenytenyésztésben is a pénz dominál. Mivel rengeteg pénz van benne, ezért a tisztességes tenyésztők mellett feltűnnek a tisztességtelenek, akik előtt egy cél lebeg, a hírnév és a pénz. Ezért mindenre hajlandóak és az agaraknál emiatt van olyan kennel itthon, amelyik grey-mag mixet tenyészt, de a kutyák komoly genetikai betegséget örökítenek tovább. És nem ők az egyetlenek. Ez sok fajtánál megfigyelhető.
A lényeg. Külön kell választani a munka és a küllem vonalat, mint a németjuhásznál meg is történt. Nem is engedik keveredni őket. Én ezért örülök, hogy van két külön álló szervezet. Így mindenki megtalálja a hozzá illő kutyát. De ha logikusan belegondolunk, akkor melyik is az, amelyik az ősi vért továbbviszi? Az, amelyik továbbra is azt tudja csinálni, amit ezek a kutyák több száz/ezer évig. Vadászat. Munka.
Ettől még a küllem agár lehet gyönyörű, okos és jó társ. Ugyanígy a versenyagár is.
De nem hiába kezdték el az angolok újra úgymond visszatenyészteni a vadászó grey-t, mert bizonyos társaságnak elege lett abból, hogy a kutyák napi 1x 480métert lefutnak egy tükörsimára döngölt talajon, de nem tudnak lefutni 1-2 kilométert, nem tudják, hogy a vadat hol és hogyan kell megfogni, valamint iszonyatosan sérülékenyek lettek.
Tényleg szomorú, hogy minden egyéb fajtában elítéljük a törzskönyv nélküli szaporítást, egyedül a magyar agárnál még dicsekszenek is vele.
Ezért ivartalanítottam a kutyámat, soha többé nem akarok a fajtával foglalkozni. Nem én vagyok az egyetlen, akit elkeserít az ilyen nagyhangúak hozzáállása.
És akárhányszor csak szóba kerül a magyar agár ezen az oldalon, máris jönnek osztani a semmit. Kár ezért a szép fajtáért.
És nem ismered a hátteret sem. Menj és beszélgess néhány olyan emberrel, akik 30-50 éve tenyésztenek magyar agarat. Ne csak olyanokkal, akik 10-15 éve.
A magyar agár olyan mint a nép. Szabaddá kell tenni, nem szabad beskatulyázni. Az, hogy nincs olyan TK-ja bizonyos kutyáknak, amilyet Te elismersz (MEOE), az nem jelenti azt, hogy szaporítják ezeket a kutyákat. Ugyanúgy van származási lapja, csak nem MEOE-s. Nincs csicsás fejléc, nincs bélyegző, nincs egyéb sallang. Az összes felmenője megvan és azoknak is a családfája.
Szerintem inkább az az elkeserítő, hogy vannak olyanok, akik tenyésztő címszóval tönkretesznek fajtákat és dízsbábukat csinálnak belőlük és még ahhoz sem restek, hogy ahhoz hogy az általuk idealizált kutyát létrehozzák más fajtákat is belekevernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!