Argentin dog kutyám gyakran csúnyán morog ránk. Mit tegyek?
A videókon valószínűleg tapasztalt kutyások kutyáit láthattad. Tapasztalt kézben minden kutya "jó" kutya, míg hozzáértés nélkül a legbékésebb fajtából is lehet rémálmot csinálni, magától egyik sem lesz ideális kutya. Ha csak pár videó alapján választottátok ezt a fajtát, akkor nagyon elbaltáztátok. Keressetek szakembert, minél hamarabb, mert az argentin dog felnőve nem fog gondolkodni, hogy hogyan fegyelmezzen meg titeket, ha szükségét érzi. És megsúgom, nem a még több morgásra gondolok.
Amúgy tényleg egy tündéri fajta, én ismertem menhelyen többet, imádnivalók voltak, de mondjuk ott tudtuk is őket kezelni. Ha ő érzi magát falkavezérnek, akkor veszélyessé válik, jobban, mint más fajták.
Na ácsi. Attól, hogy elvered, miközben rettegsz tőle, még nem fog tisztelni. Legrosszabb esetben visszatámad, egy életre meggyűlöl, megemelkedik az ingerküszöbe, de nem hiszem, hogy ez hosszú távon megoldás lenne. Sőt, mivel a kutya nyilvánvalóan erősebb nálad, plusz még félsz is tőle, tényleg valószínű, hogy visszafelé sülne el a dolog.
Szerintem a legjobb lenne, ha professzionális segítséget kérnél. Ez nem játék, az argentin dogok nem könnyű kutyák, és ha már idáig fajult a dolog, hogy simogatni se hagyja magát, nem hiszem, hogy önerőből meg tudnád oldani.
Beszélj a pároddal, nyilván ő sem szeretné, ha összemarcangolna a kutya egy rossz pillanatában, mikor ő nincs otthon. Kérd meg, hogy keressetek valami viselkedésterapeutát, aki a körülmények pontos ismeretében meg tudná mondani neked, hogy állj neki a dolognak, hogy te magad ne legyél veszélyben.
Még elég fiatal. Az első dolog lenne, ha az én kutyám volna, hogy ivartalaníttatnám, főleg, ha kan. A fránya hormonok csak rontanak a helyzeten. Kamaszodik, és egy határozott, hozzáértő ember még normális kutyát tudna belőle faragni, ha már valami ennyire félresikerült a nevelésében. Még lehetne talán olyan, amilyet a videókon láttál, de ne várd, hogy egy tréner ezt ától-cettig megoldja helyettetek. Nektek, és főleg neked is dolgozni kell az ügyön.
Szerintem ne várj sokáig, keress megoldást, mert komoly baj is lehet belőle!
A választás úgy esett erre a fajra, hogy betörtek hozzánk és elhatároztuk veszünk valami komolyabb kutyát a portára, mert egyébként 2 máltai selyem van benn :) elkezdtünk nézelődni a neten+olvasgatni. Az argentin dogra esett a választás. Nem is első kutya, nem is tudom honnét vette az egyik válaszoló. Dehogy első....volt már farkas kutya, roti, német dog és ugye most a 2 máltai, na de ők teljesen más kategóriába esnek.
Amikor kiválasztottuk, felhívtunk egy nagyon rendes tenyésztőt, neki 4 felnőtt kutyája van. Elmentünk hozzá, hogy személyesen is tapasztaljuk, biztos erre van-e szükségünk. Hát tündérek voltak, jámborak, meg lehetett őket simogatni, puszilgattak minket, tehát még jobban megtetszett. A tenyésztő azt mondta, ez olyan kutya, hogy a gazdájáért ölni tudna, a családot soha nem bántaná és a család barátait és a rokonokat is szivesen fogadja.
Szóval erre aztán nem készültünk fel egyáltalán. Kutyasuli is csak a legközelebbi (40km) városban van. Egyébként kényeztetve van minden honnan, lehet ez is baj....mert imádjuk amúgy facebook-ja is van, akit érdekel megnézheti. Lara Dogo Argentino néven.
Hát akkor annyira mégsem volt jó a tenyésztő, mert nem magyarázta el, mekkora felelősség egy ilyen kutya. Nektek meg mázlitok volt az előző kutyákkal.
Teljesen jogos volt a gondolat egyébként, hogy első kutya. Aki egy hét hónapos kiskamasz kutya erőfitogtatását sem tudja kezelni, az általában első kutyás, vagy nem nevelte az előzőeket, ami kb. ugyanaz a kategória. Rutinos kutyás egész egyszerűen nem fél a saját kutyájától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!