A fajtákra jellemző, hogy bennük van valami, ami ösztönös?
Mondják, hogy "benne van a vérében", erre tenyésztették évekig, hogy pl vizsla vadásszon, husky kilométereket menjen, border nyájat tereljen, puli őrizzen...stöbbi.
Ez most mennyire igaz?
Nekem hihetetlen, hogy megszületik egy kölyök vizsla, és akkor benne van, hogy vadásszon, holott senki sem mondta neki el a fajta történetét...
Embereknél van ilyen?
Hogy egy eszkimó ösztönösen tud kunyhót csinálni a hóból, vagy egy afrikai ösztönösen talál vizet a pusztaságban?
Én még nem láttam,olyan kölyökkutyát aki nem vadászik a pillangóra vagy az egérre...
A husky se mindegy milyen tenyészetből származik.Mindig örülnek maguknak a tenyésztők,ha elviszik sétálni a husky-ukat "Jé,ez húz! De fasza szánhúzót tenyésztettem!"
Ezeknek a kutyáknak nem 500 m-n kell húzni,hanem 50-100 km-n. Az teljesen,de teljesen más.
Ha egy kutyát nem tenyésztenek az adott tulajdonságra,az a tulajdonság nagyon gyorsan elvész. Vadászok se vesznek vizslát akárhonnan.Ha jó vadászkutyát akarnak,akkor csak jó vadász szülőktől vesznek.Így van ez a huskyval,vagy a border collieval. Tudatos szelekció kérdése az egész...
Persze hogy jellemző. Legalábbis azokra a vonalakra, ahol odafigyeltek ezekre, és csak jó ösztönű kutyákat tenyésztettek tovább.
Embereknél ez nem tudom mennyire van így, nem beszéltem se afrikaiakkal, se eszkimókkal :) De szerintem ez más, ezek összetettebb tevékenységek. A border is pl. erős terelő ösztönnel születik, de tanítás nélkül hiába rakod ki a nyáj mellé, legjobb esetben is körbe-körbe fog rohangálni, nem lesz irányítható a viselkedése. A vadászkutyák sem úgy működnek, hogy megzületik, babusgatod, aztán kiviszed az erdőbe és tonnaszámra hozza eléd a vadat. Az ösztönökhöz hozzá kell hogy járuljon rengeteg tanulás, akkor fogja tudni igazán betölteni a funkcióját. Ha embernél lenne ilyen, akkor valószínű az eszkimók max. elásnák magukat a hóba ösztönből, a kunyhóépítés már egy tanult folyamat.
Egyébként a puli is terelőkutya :) A huskynál pedig nem ösztön kérdése a sok gyaloglás, bármelyik kutya képes és akar sokat gyalogolni. A huskyt úgy tenyésztették, hogy erre és a szánhúzásra alkalmas legyen a teste, és bírja az időjárást. A szánhúzásban amennyire én tudom, nem sok ösztön van.
A terelőkutyák pedig hajlamosak bármilyen jószágot összeterelni.
Noha skót juhász keverékünk volt, tanúsíthatom, hogy a kiskacsákat olyan ügyesen egy kupacban tartotta, hogy öröm volt nézni :). Soha nem tanítottuk rá, és mindössze 2x volt kacsánk kinnt a kertben. Amikor kiengedtük őket, egy kis füvet enni, a kutya mindig ezt csinálta velük.
Is-is.
Ahogyan az embernek is lehet kézügyessége, de meg kell tanulni használni az ecsetet ahhoz, hogy festeni tudjon, ugyanúgy a kutyába sincs gyárilag beprogramozva minden. A husky pont egy rossz példa, mert szánt húzni minden kutya tud. Ami nem mindegy, hogy megfagy-e ha 100 km-en keresztül a hóban tapicskol. Egy boxer nem fogja visszahozni a zsákmányt és letenni a gazdi elé, hanem jóízűen elfogyasztja és lefekszik a maradék mellé aludni. De ha nem tanítják meg rá, vagy nem lesi el a többi kutytól, akkor a vizsla sem tudja, hogy mit kell csinálni. De ha nem tanítják rá, akkor a border sem fog azonnal birkát terelni, kell neki, hogy lássa másoktól, hogy csinálják.
Vannak öröklött dolgok, amihez hozzá kell tanulni. De ha nem örökölte, akkor nem fogja megtanulni. Engem is hiába tanítanának szobrászkodni, maximum valami nonfiguratív krikszkrakszot tudnék kifaragni, aztán azt is kettétörném.
Nekem show vonalú kutyáim vannak nagyon nem is értek a tereléshez de egy általam tenyésztett kiskutya gazdái elvitték terelő ösztön próbára a kölyköt és 7 hónaposan teljesen korrektül terelt. Egy hétre rá egy kezdőknek rendezett versenyen ahol marhákat kellett terelni 50 kutyából az én kis show vonalú kölyköm volt az egyetlen aki tényleg nekiállt dolgozni a marhákkal míg a többi kutya (idősebb és munkavonalú kutyák is) csak bambán álltak.
Alapvetően az ösztön a legtöbb fajtában megvan arra amire tenyésztették bár sokban függ attól, hogy mikor vált szét munka-show vonalra illetve még mindíg szelektálnak e erre. Pl skót juhászok közül kevés az aki terel hisz Viktória királynő kora óta alig-alig dolgoznak nyáj mellett nálunk azért "csak" 50 éve vált ketté a munka és a show vonal és a show vonalú kutyák 90% ban tesz sikeres ösztön próbát valamint nyáj mellett is képesek dolgozni
Csak nem mindegy, milyen próbára megy ki.
Én voltam egyszer a 7 hónapos kutyámmal. Mivel még az életben nem láttam ilyet, szépen leperkáltam a több ezer forintot, amit kértek, aztán beengedték a kiskutyámat a nyájhoz. Ő eleinte egész ügyesen szaladgált a birkák körül, mikor egy kos kibökte, hogy egy kezdővel van dolga és szembefordult vele. A kutyám odament a juhászhoz segítségért, az meg csak állt. Aztán jött hozzám, nekem ötletem nem volt mit kéne csinálni egy birkával, ha nem pörkölt állapotban teszik elém. Ezek után a kutya úgy döntött, hogy hagyjuk békén és kivonult a karámból. A kost utána két rutinos border tette helyre. Velünk meg közölték, hogy most megbuktunk és gyakorolni kellene.
ez függ a kutyától is.. én láttam olyan 5 hónapos első tereléses kutyát aki azonnal helyrerakta a bivalyokat.
Alapból az ösztön benne kell, hogy legyen a kutyában és nem mindegyikben van meg.
ő pl egy első alkalmas kutya: http://www.youtube.com/watch?v=HvoP462h0es pontosan még nem tudja mit is kell csinálni de nagyon erős ösztöne van. Bordereknél pl nagyon érdekes, hogy a jellegzetes borderes mozgás hogy jelenik meg náluk tanulás nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!