Hogy vegyem rá a szüleimet, hogy jó minőségű táppal etessük a kutyánkat?
Lassan 12 éves lesz a kutyánk, az elmúlt fél évben sajnos eléggé látszik rajta, hogy öregszik. Eddig ugrált, szaladgált össze-vissza, a bundája is szép fényes volt. A mozgás terén most sincs nagy változás, viszont a bundája kezd fakulni, az állkapcsánál pedig őszülni.
Mondtam szüleimnek, hogy ezentúl vegyünk neki prémium tápot, mert ugye ő is családtag és megérdemelné. De azt mondták, hogy a mostani is megteszi. (Általában a Pennyben vagy a Tescoban veszünk neki, az olcsóbb fajtákból, 1 tálca szárazat és 1 tálca konzervest)
Szerintem ezekben nincs meg a megfelelő tápanyag a számára és én nagyon szeretném, ha még sokáig velünk maradna.
Ha veszel, olyat vegyél, amit kimondottan idős kutyáknak ajánlanak. Pl. Acana Senior, Orien Senior, Chicopee Senior, stb. Számolj vele, hogy egy kisebb zacskó is erősen ötszámjegyű összeg lesz.
Viszont mivel amúgy általában a magas hústartalom miatt drágák, szerintem jobban jársz, ha inkább bespájzoltok neki húsokból. Nálam ugyanez működik, olcsóbb táp, de a fagyóban van egy rakás hús neki, napi adagokra vágva, azt kiolvasztom előző nap és megkapja. Kivéve amikor nagyon hó vége van, mert akkor megeszem én :D
Ez milyen lenne neki?
(A kutyánk közel 30kg-t nyom, elég lenne neki belőle kb. 250gramm egy napra?)
Ha anyagi okból nem akarnak a szüleid prémium tápot venni, akkor szerintem eheti a sima teszkósat.
Ha nem ez a gond, hanem egyszerűen nem tartják fontosnak, akkor először próbálj minél alaposabban tájékozódni. Keress megbízható forrásokat arra, hogy pontosan mit tartalmaznak a különféle tápok, mitől lesz jobb vagy rosszabb a kutyának. A magazinokat meg a gyártók reklámját én nem tartom megbízható forrásnak, de pl. a gyártó honlapján talán megtalálod a pontos összetételt, kereshetsz szaklapokat stb. A könyvtárban is kereshetsz erről szakkönyvet (kérd a könyvtáros segítségét, ha nem találod), meg az állatorvos véleményét is kikérheted.
Ha ez megvan, akkor nézz körül, hogy mit lehet enni a dni a kutyának. Adott ugye a teszkós táp, a prémium táp, de találhatsz mást is: nálunk a közeli állateledel-boltban árulnak fagyasztott húst állatok számára (emberi fogyasztásra nem alkalmas, de cserébe olcsóbb is). Nézz körül, érdeklődj, hátha találsz további lehetőségeket is. Az előzőleg felhalmozott ismereteid segítségével a lehetőségeket értékelni is tudod, hogy melyik mennyire jó a kutyádnak. Készíts különböző terveket, hogy melyik mennyibe kerülne havonta, és mennyire jó.
Aztán ezekkel a tervekkel és a forrásaiddal együtt tedd fel a kérdést újra a szüleidnek. Javasolhatod, hogy a zsebpénzedből és/vagy nyári munkád bevételéből te is hozzájárulsz a táp árához. Így már nem csak azt tudod majd mondani, hogy vegyünk prémium tápot, mert attól 5 évet fiatalodik a kutya és lila lesz a szőre, hanem pontos, tudományos adataid lesznek. Ezek szerintem sokkal meggyőzőbbek.
Szia!:)
Az az igazság, hogy ha a kutyus 12 évig tesco-s tápot evett, már nem fogja meghosszabbítani az életét a prémium táp.
Viszont ajánlom az Aldis Romeot, annak kilója 300 forintra jön ki, és összetételben messze túlszárnyalja a tescos eledelt.:)
Én is úgy vélem, hogy nem a mostani tápváltás fogja meghosszabbítani az életét. Ha kiskorától fogva odafigyelnek az étkezésére, az lehet, hogy számít, de most már mindegy. (Ha egész életemben egészségtelenül éltem, most már hiába térek át a vegakosztra és megyek napi 2x kocogni, tuti nem leszek 100 éves.)
Arra figyelj, hogy tud-e rendesen rágni, nincsen-e valami betegsége. Lehet, hogy később szükséges lesz beáztatni neki a tápot. Ebben a korban már kevesebbet fog enni, ne ijedj meg, ha néha kicsit étvágytalan. Ilyenkor már a betegségek is könnyebben leverik a lábáról, ha bágyadt, rosszkedvű, meg kell mutatni orvosnak.
További hosszú és egészséges életet kívánok Neki.
Vetess neki Immunovet-et. Ez egy étrend kiegészítő.
Nézd meg a neten, mire is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!