Létezhet ilyen tenyésztő? Egyáltalán lenne rá igény?
Nekem yorkshire-om van, a kutyám alomtesója pedig egy barátnőmnél. A másik yorki ki nem állhatja a gyerekeket, nagyon sokat kellett nevelni, hogy egyáltalán a saját gyereküket a közelébe lehessen engedni nyugodtan.
Az én yorkim akkor sem bántotta a most 2 éves unokatesómat, amikor az elkezdett járni, és néhányszor ráült, rátenyerelt, meghúzta a farkát, stb. A jellemek változók, és ezt nem lehet tenyésztéssel alakítani.
Mi hárman vagyunk tesók, az alaptermészetünk hasonló, mégis olyanok vagyunk, mint 3 különböző pólus:)
Szerintem az igazán jó tenyésztő csinál Volhard-tesztet, azaz meg tudja mondani már 7 hetes kor környékén, hogy melyik kölyök nagyjából milyen lesz, van-e köztük olyan, aki kimondottan családi kutyának alkalmas, és olyan, aki kimondottan vadász kutyának.
Jellemre azért nem olyan könnyű szelektálni, hiszen mindenképpen lesznek dominánsabb és kevésbé domináns kutyák is, mivel az alomtesók közü, mindenképpen kialakul egy rangsor.
Tehát az is elképzelhető, hogy a legalkalmazkodóbb, legsimulékonyabb omega jellemű kölyök ugyanazzal a genetikával egy másik, kevésbé domináns alomban a legdominánsabb egyed lenne. Remélem érted így, hogy mire gondolok.
Jellemre nem lehet szelektálni, mert a jellem messze nem annyira genetikailag adott dolog, sokkal inkább a hatások alakítják ki. Vagyis ha egy kölyöknek olyan tesói vannak, akik elmennek az etetőtál elől, ha a kölyök morog akkor megerősítősik a kaja védős morgós viselkedés, és ez beég, míg ha a tesói ilyenkor alaposan elagyabugyálják, akkor valószínűleg kettőnél többször nem veszi elő ezt a viselkedést a repertoárból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!