Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Létezhet ilyen tenyésztő?...

Létezhet ilyen tenyésztő? Egyáltalán lenne rá igény?

Figyelt kérdés
Kedvenc fajtám a Labrador Retriever, és majd ha megtehetem, mindenképpen szeretnék egyet (már volt/van). Nézegettem a tenyésztőket, és általában van show meg munka vonalú tenyészet. Megfordult a fejemben, hogy miért nincs olyan vonal, ami kifejezetten nyugodt, családi kutyákat tenyésztene. Nagyon sokan szaporítják őket, mert a leggyermekszeretőbb/családbarátabb fajták egyike, ezzel pedig rontva a genetikájukon, sokszor beteg/agresszív kutyákat létrehozva. Ha viszont lenne egy olyan tenyészvonal, ami kifejezetten a nyugodtságot, és az empátiát célozná, abból kiváló családi kutyák (akár vakvezetők stb.) lehetnének, olcsóbban, mintha tökéletes show vagy munkakutyákat tenyésztenének. Vajon lenne az ilyenre igény? Az elképzelés persze csak elméleti, de kíváncsi vagyok a véleményekre :)
2011. okt. 13. 20:55
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Természetesen nem azt képzeltem, hogy a show vagy munka vonal miatt jelentek meg jellemhibák, csak annyit, hogy ott nem ez az elsődleges szelektálási szempont, hogy pl. tűrje, ha a gyermek mászik a szőrén. Nem vagyok tenyésztő, nem értek a kutyagenetikához, és nem is szándékozom belekontárkodni :) Csak elfilozofáltam rajta, hogy mi lenne, ha kifejezetten családi kutyának kezdenék el tenyészteni, ami természetesen csak egy elmélet, ha kicsit jobban értenék hozzá, lehet butaságnak tartanám. Sajnos a családok többsége nem hajlandó tenyésztőtől venni (minek 80ezres tk-s, ha van 15 ezres is, úgysem akarom kiállításra vinni, biztos ugyanolyan jó), erre próbáltam valami megoldást alkotni a fejemben.
2011. okt. 14. 18:29
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha kizárólag jellemre szelektálnának, akkor sem lenne sokkal olcsóbb a végösszeg. Szóval nem lennének előrébb a vásárlók, akik most is tudnak normális tenyésztőtől a saját igényeiknek megfelelő kutyát venni.
2011. okt. 14. 20:33
 13/20 anonim ***** válasza:

Nekem yorkshire-om van, a kutyám alomtesója pedig egy barátnőmnél. A másik yorki ki nem állhatja a gyerekeket, nagyon sokat kellett nevelni, hogy egyáltalán a saját gyereküket a közelébe lehessen engedni nyugodtan.

Az én yorkim akkor sem bántotta a most 2 éves unokatesómat, amikor az elkezdett járni, és néhányszor ráült, rátenyerelt, meghúzta a farkát, stb. A jellemek változók, és ezt nem lehet tenyésztéssel alakítani.

Mi hárman vagyunk tesók, az alaptermészetünk hasonló, mégis olyanok vagyunk, mint 3 különböző pólus:)

2011. okt. 14. 21:50
 14/20 anonim ***** válasza:
A tenyésztőknek épp eléggé oda kell figyelnie a jellemre. Vagy mégis mit gondoltál? Le van írva a standardban hogy milyennek kell lenni. Olyanra meg nem lehet szelektálni, hogy "bírja ha a gyerek lovagol rajta". Legfeljebb nyugodságra, barátságosságra, és ezekre a jó tenyésztő mind figyel. Szóval tényleg nem értem hova akarsz kilyukadni, miben lenne más ez a kutya mint a show vagy munkavonal. Ja hogy olcsóbb és akkor azt veszik a családok? És mitől lesz olcsóbb? Valóban egy ritka jó munkakutya vagy szépség drágább egy kicsit de azon kívül ha lelkiismeretes tenyésztő akarsz lenni, egy családi kutyára is szinte ugyanannyit kell költeni. Tk, oltás, felszerelés, ápolás, minőségi táp, orvosi ellátás, ellés, kölykök felnevelése, szűrések stb. Ezek nem kerülnek kevesebbe ha családi kutyát tenyésztesz. Legfelhebb kiállításokra nem jársz meg versenyekre.
2011. okt. 15. 00:47
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Az egy alapvető elvárás, hogy a kutya idegrendszere jó legyen és innentől kezdve a "bírja ha a gyerek lovagol rajta" már csak szocializáció kérdése.
2011. okt. 15. 07:08
 16/20 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy a kérdező a pénz miatt kérdezné. Ha talál egy jó kennelt, ott elmondja, hogy kizárólag hobbi célra keres kutyát, akkor ivartalanítási kötelezettséggel minden bizonnyal kicsit olcsóbban megkapja. Legalábbis a legtöbb tenyésztő biztosít ilyet:)
2011. okt. 15. 07:26
 17/20 anonim ***** válasza:

Szerintem az igazán jó tenyésztő csinál Volhard-tesztet, azaz meg tudja mondani már 7 hetes kor környékén, hogy melyik kölyök nagyjából milyen lesz, van-e köztük olyan, aki kimondottan családi kutyának alkalmas, és olyan, aki kimondottan vadász kutyának.

Jellemre azért nem olyan könnyű szelektálni, hiszen mindenképpen lesznek dominánsabb és kevésbé domináns kutyák is, mivel az alomtesók közü, mindenképpen kialakul egy rangsor.

Tehát az is elképzelhető, hogy a legalkalmazkodóbb, legsimulékonyabb omega jellemű kölyök ugyanazzal a genetikával egy másik, kevésbé domináns alomban a legdominánsabb egyed lenne. Remélem érted így, hogy mire gondolok.

Jellemre nem lehet szelektálni, mert a jellem messze nem annyira genetikailag adott dolog, sokkal inkább a hatások alakítják ki. Vagyis ha egy kölyöknek olyan tesói vannak, akik elmennek az etetőtál elől, ha a kölyök morog akkor megerősítősik a kaja védős morgós viselkedés, és ez beég, míg ha a tesói ilyenkor alaposan elagyabugyálják, akkor valószínűleg kettőnél többször nem veszi elő ezt a viselkedést a repertoárból.

2011. okt. 18. 16:33
 18/20 anonim ***** válasza:
Te láttál már olyat, aki csinált Volhard tesztet? Akik Magyarországon ezt csinálják, azoknak többször oda kell utazniuk a tenyésztőhöz és van valamekkora díjazásuk is. Egy ismerősöm meg akara csináltatni, de összességében nagyon drága lett volna. Ettől függetlenül én bevállalom, hogy a következő kiskutyámnál meg fogom csinálni az egész alomra én magam úgy, hogy elutazom a tenyésztőhöz. A tenyésztő nem tudja megcsinálni, mert a tesztet végző személyeknek idegeneknek kell lenniük.
2011. okt. 18. 17:40
 19/20 anonim ***** válasza:
Láttam, van olyan oktató ismerősöm aki csinált is. És én is olyan helyről veszek tavasszal kutyát, ahol megcsinálják.
2011. okt. 19. 10:40
 20/20 anonim ***** válasza:
Tök jó! Remélem, hogy egyre inkább elterjed! Csak amikor a világ végére kellene elmenniük tesztelni többször is az almot, akkor az összköltség már a 100 ezerhez közelít.
2011. okt. 19. 10:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!