Mit tehet egy kutyatámadás áldozata?
A kutyák indokolatlan megmérgezése, bántalmazása büntetőjogi kategória ma Magyarországon. De...Mit tehet az akit kutyák támadnak meg? Sehol nincsen a neten olyan szervezet aki a kutyatámadások áldozatainak adna segítséget. Tegnap egy kutya odajött a kapunkhoz, és a kerítésnél két kismacskánkat kirántotta, és megölte. Anyósom bemenekült az udvarra, őt nem érte el a dög. Nem sokkal később a kutyát és a két meggyilkolt macskát is le tudtam fényképezni. Csak mi van akkor amikor a 3,5 és 2 éves gyerekemet támadná meg az a dög? Akkor sem verhetem agyon? És a gazdáját sem? Nem tehetem, aké. De mindenesetre a polgármesteri hivatalban a fotókkal feljelentést fogunk tenni, és amennyiben nem lesz következménye, akkor megyünk tovább. Nem akarom elaltattatni a kutyát, de a gazdája igenis kapjon egy figyelmeztetést:Ne engedje ki az utcára! Ha még egyszer meglátom az utcán sintért hívok. Különösen hogy az a kutya már sok kárt csinált másnak is...
Tulajdonképpen ilyen esetekben a kutyáktól kárt szenvedő vagy azok által bántalmazottat semmilyen jog nem illeti meg?
Nagyon szomorú, ami veletek történt. Egyértelműen azé a felelősség, aki kiengedte a kutyáját, de mint tudjuk, kettőn áll a vásár. Ilyen esetben a lehető legrosszabb, ha elkezdetek kiabálni. Ha nyugodtak maradtatok volna, akkor a kutya valószínűleg csak megszaglász benneteket és odébb megy, a kiabálással viszont kiváltottatok belőle egy félelmi agressziót. Magyarul ugyan úgy megijedt a kutya is mint ti, és ő erre morgással meg vicsorgással reagált. A visítozással soha nem fogtok eredményt elérni, azzal csak súlyosbítjátok a helyzetet. A leírásodból egyértelműen kiderül, hogy annak a kutyának eszében sem volt bántani titeket. Az, hogy te pitbullnak vélted semmit sem jelent. Nem hiszem, hogy meg tudsz különböztetni ilyen jellegű kutyákat egymástól. Ráadásul a pitbull egy végtelenül aranyos és kedves kutya az emberekkel, főleg a gyerekekkel szemben. Náluk akkor van gond, ha másik kutya van a színen, emberre ugyanis nem támadnak. A bejelentéseddel meg azért nem foglalkoztak, mert nem történt sérülés, tehát nem volt "ügy" amivel foglalkozzanak, meg amúgy sem tilos pitbullt tartani.
Szerintem már általános iskolában oktatni kellene a kutya-ember kommunikácót, mert sajnos úgy látom, hogy a felnőttek nagy része nincs tisztában azzal, hogy hogyan kell kutyával szemben viselkedni, épp ezért a gyerekeiktől sem lehet elvárni, hogy tudják. Sokszor visítva, ugrálva, csapkodva, bottal hadonászva közelítenek a gyerekek a kutyák felé (persze pusztán jóidulatból), de ezt a kutya könnyen támadásnak veheti. És a szülők csak állnak és vigyorognak. Utána meg csodálkoznak, ha a kutya odamorrant, és jön az anyázás meg a "harcikutyázás". A kutya az emberi környezet része, ugyan úgy meg kell tanulni együtt élni vele, mint ahogy megtanítjuk a gyerekeinknek, hogy ha piros a lámpa, akkor nem megyünk át az úttesten!
Köszi mindenkinek. A fényképet is bevittem a polgármesteri hivatalba, a jegyzőhöz, azt mondja mindenképpen kivizsgálják az ügyet. Még jó hogy!
Egyébként a kutya gazdája nem jött ki, csak kikiabált, hogy tűnjek el onnan. Na...Jellemező. Amúgy ismerem a pasast. Beképzelt p.cs.
Ha valami fejlemény van írok még.
Ha van egy megvadult kutya, nyugodtan öld meg. Egy állatoknak nincsenek jogaik, az embereknek vannak kötelezettségeik, például az állatkínzásra vonatkozóan.
Ha a gazdával nem lehet beszélni, elmondod a rendőröknek, hogy az veszélyes állat, a rendőrök pedig a közbiztonságot fogják a szemük előtt tartani.
"Mit tehet az akit kutyák támadnak meg?"
Azonnal hívj rendőrt, ők le is lőhetik akár.
Kicsit más szitu, de megtörtént. Szomszédban húsbolt van, disznókat tartanak, nem laknak itt. Éjjelre a Kaukázusi ad védelmet. Besurrant 2 cigány lopni, a kutya eltépte a láncot, és az utcára kergette a 2 cigányt. Azok felmásztak a villanyoszlopra, és rendőrt hívtak. Azok már majdnem lelőtték a kutyát, amikor felfigyeltünk az esetre (éjjel volt). A férjem visszavitte a kutyát a portájára, én meg hívtam a szomszédom, hogy jöjjön, mert baj van.
A cigó lehorzsolta a kezét menekülés közben, és azt mondta, a kutya harapta meg... A kutya gazdája elvitte az ügyeletre, és az orvos leírta, hogy az NEM kutyaharapás.
De a rendőrség is foglalkozott az üggyel.
(Amúgy jó volt látni a 2 rettegő tolvajt a villanyoszlopon kapaszkodni...)
Szóval hívj rendőrt nyugodtan, ha ő is agresszívnak, támadónak ítéli meg, simán lelövi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!