Mit tehet egy kutyatámadás áldozata?
A kutyák indokolatlan megmérgezése, bántalmazása büntetőjogi kategória ma Magyarországon. De...Mit tehet az akit kutyák támadnak meg? Sehol nincsen a neten olyan szervezet aki a kutyatámadások áldozatainak adna segítséget. Tegnap egy kutya odajött a kapunkhoz, és a kerítésnél két kismacskánkat kirántotta, és megölte. Anyósom bemenekült az udvarra, őt nem érte el a dög. Nem sokkal később a kutyát és a két meggyilkolt macskát is le tudtam fényképezni. Csak mi van akkor amikor a 3,5 és 2 éves gyerekemet támadná meg az a dög? Akkor sem verhetem agyon? És a gazdáját sem? Nem tehetem, aké. De mindenesetre a polgármesteri hivatalban a fotókkal feljelentést fogunk tenni, és amennyiben nem lesz következménye, akkor megyünk tovább. Nem akarom elaltattatni a kutyát, de a gazdája igenis kapjon egy figyelmeztetést:Ne engedje ki az utcára! Ha még egyszer meglátom az utcán sintért hívok. Különösen hogy az a kutya már sok kárt csinált másnak is...
Tulajdonképpen ilyen esetekben a kutyáktól kárt szenvedő vagy azok által bántalmazottat semmilyen jog nem illeti meg?
És mit mondott a gazdája mikor kérdőre vontátok?
Mert kérdőre vontátok ugye és volt gazdája is annak a kutyának?
Hm, ilyenkor nem azt kéne írni, hogy a macskák így jártak, szegény kutyusnak ez az ösztöne? Mint a többi ilyen kérdésnél?
Kedves kérdező valóban nem sokat foglalkoznak azzal, ha egy állat bánt egy másikat (esetleg ha haszonállat). De én a helyedben addig járnék utána amíg tesznek valamit, mert mi van ha megint megöl egy állatot vagy embert bánt? Sőt! Nyugodtan hívd ki a menhelyet, még ott is jobb helye van mint a gazdánál, onnan nem tudna többet ártani. Ne azt próbáld elérni hogy megbüntessék a gazdát, hanem hogy elvegyék tőle a kutyát... Bár ez az ország sehol sem tart még...
A jegyzőnél feljelentheted és ő köteles hivatalból intézkedni. Ha fotó van, az a legjobb, mert különben símán letagadja, hogy az ő kutyája kijár az utcára. Mindenki köteles úgy tartani a kutyát, hogy az magától ne juthasson ki közterületre.
Másrészt viszont kár túldramatizálni a dolgot. Az ember nem macska, a gyerek sem macska. A kutya számára a macska prédaállat, az ember viszont majdnem "fajtárs". Abból, hogy kinyírja a macskákat, egyáltalán nem következik, hogy emberre támadna.
Ha az én macskámat szedné szét egy önsétáltató kutya, asszem alaposan elbeszélgetnék a gazdájával!
Lehet bejelentést tenni, sőt kell is az önkormányzatnál, mert általában azt írja elő a helyi rendelet, hogy kutyát csak úgy lehet tartani, hogy semmiképpen ne tudjon az utcára menni, sétáltatásnál pedig kötelező a póráz. Amennyiben nem így van, a kutya gazdája büntethető, ha kárt okoz másnak akkor pedig ki kell vizsgálniuk az ügyet, és a gazdát mindenképpen felelősségre vonják.
Amúgy tényleg, mit mondott a kutya gazdája?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!