Kennelbe tartjátok a kutyátokat? De miért?
Ez a kérdés azoknak szól, akik kennelbe tartják, és sajnos sokan vannak ilyenek. Miért hiszitek hogy az jó neki? Ha csak 1-2 órát van kennelbe, már az is szörnyű neki. Mozgásra, játékra , simogatásra,SZERETETRE van szüksége, nem csak 30 percre, hanem egész nap!!!!!!!!
Milyen elgondolásból dugjátok a kennelbe azt a szerencsétlent?
A kutyáim (két nagytestű, 35kg fölötti kutya) ha szigorúan veszük kennelben van, bár ez inkább külön udvarnak mondható mint kennelnek. Kb 50m2-es területük van. (Ugyebár tartanak az emberek ekkora, vagy még kisebb lakásban is kutyát...)
És hogy miért?
- Mert innen szemmel tudják tartani (jeleznek ha jön valaki) az utcai kerítést, de nem tudnak a közelébe menni. Sajnos amíg nem voltak kennelben szinte naponta előfordult hogy az iskolából hazafeléjövő hülyegyerekek ingerelték a kutyákat, volt, hogy bottal csapkodták őket a kerítésen keresztűl...
- A saját kertjükben ott és akkora gödröket ásnak ahol csak akarnak, de ha a nagy udvaron vannak nincs ásás, se piszkítás. Így nekünk is van szép kertünk, nekik is barlangszerű hűsölőgödrük.
- Pár hét múlva hozzánk költözik a nagymamám, aki már elég öreg, nehézkesen mozog és fél a kutyáktól - és emiatt az egyik kutyám is tőle. Soha nem kockáztatnám meg, hogy esetleg félelemből, vagy egy mozdulatát félreértelmezve megharapja.
- A kutyák nem egész nap vannak bezárva, ha valaki kint dolgozik, vagy pihen a kertben (és ez nagyon gyakori, hétvégén szinte egész nap kint van valaki) akkor ki vannak engedve.
- És az hogy kennelben vannak nem jelenti hogy nem kapnák meg ugyanúgy a mozgást, játékot, simogatást, SZERETETET.
Csak még egy gondolat:
Az mennyivel jobb ha az egész kert a kutyáé? (De tisztázzuk előbb hogy a pici, mondjuk 2x2-es kennelben tartást én sem szeretem, hiszen egy ekkora területen majdhogynem "meg sem tud fordulni a kutya".) De mennyivel jobb ha az egész udvar a kutyáé, de a gazda ugyanúgy bent van a házban, dolgozik? A kutya akkor sem fogja lemozgatni magát. Ez ugyanolyan mint amit te gondolsz a kennelben tartásról.
Vagy mennyivel jobb amikor a kutya egész nap a lakásban ül? Ottvan a gazda mellette, oké, de az mennyivel jobb hogy ülnek egymás mellett mert a gazdi tv-t néz, internetezik stb, a kutya meg ugyanúgy alszik mintha a kertben lenne. Megkapja a napi 2 óra sétáját és ennyi....
Azt kéne elismerni hogy tök mindegy hogy kint vagy bent, vagy kennelben tartják a kutyát HA a gazda minőségileg foglalkozik vele. Ez alatt azt értem hogy nem csak leviszi egy körre a panelból, hogy pisiljen és ezzel már ki is van pipálva a séta, vagy egész nap simogatja és ezzel megnyugszik a lelkiismerete mert ő "megadja a szeretetet" a kutyájának.... Hanem a kutya habitusának és fajtájának megfelelően foglalkozik vele. Nekem retrieverem és egy német juhász keverékem van. Mi nemcsak a városi aszfaltot koptatjuk a kutyáimmal, hanem járunk biciglizni, nyomkövetni, úszni, egész napos hegyi túrákat teszünk stb hasznosan töltjük az időnket. Nem gondolom, hogy a kutyáimnak olyan rossz lenne, hogy a fennmaradó időt egy biztonságos kennelben, pihenéssel töltik.
Még régen nagyszüleimnél volt egy hatalmas nagy kutya, Cézárnak hívták :) imádtuk, még együtt játszottunk.
Egy napon rátámadt nagymamára mikor ételt vitt neki, korházba került ,mert olyan sérülést szenvedett el.
Az esez után, egy elkerített helyen tartották, sose engedték ki onnan. Sajnáltam a kutyát,mert biztos nagyon szomorú volt ott, de gyerekként nem szólhattam bele a felnőttek dolgába. Ha visszamennék az időbe,biztos keresnék valami másabb megoldást.
Vidéken,falukban a legtöbb ember nem családtagként kezeli akutyákat,hanem mint valami haszonállat. Nem játszanak velük, csak a házőrzés céljából vannak ott,és olyat is hallottam,ha megunják egyszerűen agyonlövik őket és hoznak oda egy másik ebet.
Nem lehet az ilyen emberekre hatni sajnos. Sose fog megváltozni a véleményük. Nem is fogják megérteni,más eber hogy tudja családtagként kezelni őket.
ÉS a nevelési szokásuk is eltér, megverik a kutyát ha rosszat tesz,pofont adnak neki,míg más kutyaiskolába járatja őket .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!