Mennyit kérjek érte? Érdemes? Kinél történjen?
Van egy 2 éves, kan, fajtiszta foxterrier kutyusom, drótszőrű. Játékos, egészséges, életvidám kutyuli. Nagyon szép, kemény drótos szőre van. 2010. szeptemberben találtam az utcán. Orvos, kozmetikus, tenyésztő szakember is mondta már, hogy fajtiszta. Törzskönyve sajnos nincs.
A barátnőm áthozta a beagle kutyáját egyszer, és azonnal felugrott rá a szívem... xD mármint értitek... :P
A beagle ki volt miskárolva, úgyhogy komolyabb dolog nem történt... Elég béna volt az én kutyám... :P
Szerintem lehetne vinni pároztatni. De mennyiért? És kinél történjen? Valamint a megszületendő kiskutyák eladása majd melyik fél feladata lesz?
A kutyámról itt 1 kép:
Kérlek titeket, segítsetek!
Köszönöm
Kutyagadza
Jól értem h te szaporítani szeretnéd a talált, ki tudja milyen felmenôkkel és ezáltal örökletes betegségekkel terhelt (még ha ô nem is beteg de esetleg hordozó) kutyát akarsz továbbszaporítani. Istenem.... mikor fogják már föl az emberek h a tenyésztés nem abból áll h összeteszünk két fajtatisztá(nak látszó) kutyát "azt csá". Akik létrehozták a fajtát és akik fenntartják, ôk szaktudással tették és teszik ezt. Gondos szelekció elôz meg minden almot és kb lehet tudni milyen kiskutyák fognak születni, mivel ismertek a felmenôk, azt h milyen tulajdonságokat, gyengeségeket stb. hordoznak - míg ez nálatok nem mondható el. Az olyan almokban születnek a lövésfélô vizslák, a víziszonyos labradorok, az agresszv és\vagy félôs goldenek, a csoffadt yorkiek, az idegbajos bishonok stb, mint amilyet most te tervezel.
Próbálj meg felelôsségteljesen gondolkodni és nem szaporítani. sôt inkább ivartalanítani!
Ez nem leoltás, hanem felvilágosítás.
Kis agyában mindjárt megjelent a bevétel oldal. Lásd.."mennyiért?"
Hú, ezt el se kellett volna olvassam inkább. Mennyiért? Még pénzt is kérnél azért, hogy az után talált kutyád megizéljen egy másikat??
A kölykök nem fognak kelleni senkinek, talán még ingyen se, nem hogy pénzért. Tk nélküli foxi pénzért... pff, nah azt várhatod. És amúgy fajtán belül tényleg nem a legszebb, és ha nincs törzskönyve simán lehet keverék attól még mert foxinak néz ki. Aztán a kölykök majd Németjuhászok lesznek:))
Felejsd el ezt a buta ötletet, elégedj meg a kutyáddal, légy boldog vele, ivartalaníst(!!!!!) a tenyésztést meg hagyd a tenyésztőkre.
Teljes mértékben egyetértek azokkal, akik előttem válaszoltak!
Egyébként mint kutya tényleg szép a kutyád, de mint foxi nem a legszebb...
Hát végülis a menhely tele van foxikkal, legutóbb szem nélküli foxit láttam(annak ellenére nagyon aranyos volt) te meg még szaporítani akarsz?
Igazából előttem mindent leírtak, azt adom!
Nem olvasom el a válaszokat, de gondolom kaptál hideget-meleget, teszem hozzá teljes joggal.
Gondold át a dolgot az elejétől...találtál egy foxi jellegű kutyát az utcára kidobva, befogadtad. (jól tetted, ezért büszke vagyok rád)
De mostanra neked is rá kellett jönnöd, hogy mennyi gazdátlan kutya van, a menhelyek tömve vannak gazdára váró foxterrierekkel, a foxi fajtamentők is naponta találnak, és leadnak hozzájuk gazdátlan kutyákat.
Miért? Azért mert az emberek azt gondolják, hogy milyen klassz dolog a kutyákat szaporítani...az expresszen gyakorlatilag utánad hajítják a foxikat, amelyiknek nem lesz gazdája megy az utcára, vagy egyszerűen kinyírják őket:(
Látszik, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy Magyarországon milliókat, milliárdokat költenek évente a gazdátlan kutyák ellátására, és ne tudd meg, hogy milyen sok kutyát kell elaltatni, azért mert nem "talál" magának gazdát szerencsétlen állat.
Kérlek ne csináld, szeresd a kutyádat, mert elhiszem, hogy gyönyörű, és okos, de ne állj be a sorba azok közé, akik ész nélkül pároztatják a kutyáikat.
Vidd el ivartalanítani, és utána biztos lehetsz benne, hogy a kutyáddal a legjobbat tetted.
16:45-ös köszönöm szépen!
Istenem, mért kell így le.cseszni????? Nem mindenki olyan okos mint ti, örüljetek neki h ilyen nagyon okosak vagytok!
Istenem... :|
De ezt a szűrést meg ilyeneket hogy lehet elvégezni?
De milyen betegséget hordozhat???
Dokinál amikor voltunk mindenféle oltással beoltotta, vért is vett tőle, mert beírták az adatbázisba is, és semmilyen betegséget nem mutatott ki a vérvétel...
Még mindig nem érted teljesen....
Egyáltalán nem biztos, hogy valóban FOXID van. Tehát a kiskutyái lehetnek bármilyen formájúak.
Te felajánlod a kutyádat fedezésre. A szuka tulajdonos abban a hiszemben várja a kölyköket, hogy foxik lesznek. Hát nem biztos.
A vérvétel általában csak általános állapotot mutat.
Olyan állatorvosnál kell szűretni aki hiteles diszplázia (csípő, váll, könyök) szűrést tud csinálni - ez röntgen felvétel az adott testrészekről és ezt egy speciális orvosbizottság elbírálja. Ezen kívül patellára kell szűrni őket.
Itt olvashatsz róluk részletesen:
Valamint annak utána kell kérdezni az adott fajtaklubban, de sok fajtánál van öröklött szembetegség aminek vakság a vége. Azt most hirtelen nem tudom h a foxinál van-e...de ha megkérdezed akkor biztos megmondják.
Természetesen ugyanezek a szűrések szükségesek a szukánál akit befedez a kan.
Illetve egy példa arra h mi a következménye a törzskönyv nélküli, hozzáértés nélküli szaporításnak - ő szerencsés volt, mert jókezekbe került....de a legtöbb ilyen kutya nem ilyen mázlista
Kérlek gondold át, mivel nincs meg a szaktudásod ill. az tény h gőzöd sincs a kutyád genetikai hátteréről mivel talált. Arról már ne beszéljünk h egy talált kutyával tenyészteni, fedeztetni etikátlan. És a legnagyobb baj abban hogyha létrehozol egy ilyen almot h hozzájárulsz annak a fajtának a hanyatlásához amelyiket szeretsz (mert feltételezem szereted a foxikat)
Menj el kiállításokra, tenyészszemlére és kérdezősködj, ismerkedj foxitenyésztőkkel és tanulj! Ha még évek múlva is lesz affinitásod a tenyésztéshez, akkor vegyél egy kiskutyát jó helyről és vágj bele. De ezzel a kutyával, kérlek ne!
Hiszem h az emberek többsége nem hülye vagy értetlen, csupán kevés ismeret birtokában van ahhoz h átlássa a döntései következményeit. Ám te most megkaptad a hiányzó ismeretek egy részét, de annyit mindenképp h meg tud hozni a jó döntést. Remélem jól döntesz!
(és ha meghoztad a jó döntést, elgondolkozhatsz az ivartalanításon, annak érdekében, h a kutyád minél tovább maradjon veled, vagyis tovább éljen :o))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!