Mit szóltok az ebadóhoz?
Például az, hogy a normális tenyésztők benne sincsenek a tervezetben...20 éve tenyésztek van 16 kutyám ebből azért van már ivartalanított és öreg de még van néhány aktív tenyészkutya. Alapból leadózom pl azt amit a kölykök után kapok (mert be vagyok jelentve mint tenyésztő) emellett a veszteség elleni oltás árában is belerakták az ebadót (annó amikor ezt régen "megszüntették" valójában csak a veszettség elleni oltás árához illesztették be) és most ez...tehát összesen 3 helyen fizetem meg a kutyáim után az adót...
Vagy a másik: a tervezet szerint a beszedett pénz x% át állatvédelmi célokra FORDÍTHATJA az önkormányzat (tehát nem kötelező neki) a másik része meg süllyesztő ugye mert arról nem szól a rendelkezés.
Egy közép méretű szuka kutya ivartalanítása itt Pesten (csak azt tudom mert Pesti vagyok) 20-30 ezer forint, a chipp megint egy összeg. És támogatást meg nem adnak hozzá...nem mindenki tud ennyi pénzt elővarázsolni hirtelen.
Én is szívesebben költeném a kutyáimra ezt a befizetett pénzt mint kitudja mire is veri el az önkormányzat/állam
OFF KEDVES Előző!
milyen fajtát tenyésztesz?
én azt gondlom, hogy valakinek azért pattant ki a fejéből az ebadó, mert alapból jót akart, de a politikus munkatársai, elvettek ezt azt, módosították, hogy végülis csak lehuzásra legyen jó, de azért legyenek benne jólhangzó dolgok, mint ivartalnítás meg chipp.
én láttam az eredeti tervezetet és nem csak azt ami a neten kering.
A befolyt összeg 50%-a iv.-ra, chipezésre történő felhasználása nem kötelezvény, hanem lehetőség a jav. szerint.
Továbbá adó megfizetésére való kötelezettség előírását a javaslat a helyi önkormányzatokra bízza... Tehát azok azt tesznek amit akarnak. Simán mondhatják azt, hogy a chippezett de ivaros kutyák után is a teljes összeget kérik.
Igen abszolút egyetértek vele, annak ellenére, hogy biztosan lesz olyan, aki emiatt kidobja a kutyáját. De nyilván az ilyennek nem is való semmilyen állat.
Ha normálisan és következetesen szeretnék ezt a dolgot végigvinni, az az elején tuti fájdalmas lesz, de valamit végre tenni kell, mert ez az állapot tarthatatlan.
Félek viszont, hogy nem lesz belőle semmi, mert még ha a tervezet elfogadásra is kerül, a betartatással komoly gondok vannak ebben az országban.
Egyébként például az ilyenek miatt tartom szükségesnek az ebadó bevezetését:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__1865486-eleg-..
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__1864366-miert..
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__1864296-1-nap..
igen az ilyennek aki kidobja nem való állat de mégis mi lesz azzal akit kidob? bekerűl az amúgy is zsúfolt menhelyekre? mert azok nemfognak kiürülni csak mert az onnan kivitt kutyákra nincs adó. Sőt a ha belegondolsz milyen jó lesz a szaporítóknak...kivesznek mondjuk az Illatosról egy fajtatisztának látszó kutyát és addig szaporítanak vele ameddig csak akarnak hisz telepeken nem ivartalanítanak de az onnan kikerülő kutya dómentes.
Vagy a tenyésztők x kutyájával akik chippesek regisztráltak és jól lenyomozhatók míg a szaporítók kutyái megjelölés és oltások híján sok esetben nem nyomon követhetők. A hobby szaporításnak lehet, hogy valamennyire gátat fog szabni de a minőségi tenyésztésnek is... maradnak a nagyüzemi pincében és csirkeólban tartott kutyagyárak.
Szerintem pl elfogadható megoldás lenne az ha TÉNYLEGESEN nem lehetne eladni már az országban chipp nélkül kölyköt mert az állatorvosok rendesen jelentenék a dolgot, de még ennek megvalósítása sem sikerült és éppen ezért alkalmaz a kormány egy ilyen univerzálisabb adórendszert aminek nyomon követése csak annyi, hogy azok a kutyák amiket veszteség ellen oltanak és innentől kezdve regisztráltak is mind adókötelesek lesznek és utána már könnyű ketté szelektálni a dolgot chipp, ivartalanítás stb szerint.
De vezessük be az ebadót oké de EZ a javaslat egy vicc, igenis kérjék ki a tanácsát az állatvédelmi szervezeteknek, meg kérjenek kamarai állásfoglalást és a MEOE tól is kérhetnek javaslatokat(amit meg is tettek de amilyen jó ez a kormány a "nemzeti konzultációban" kb ugyanannyira fogják figyelembe venni mint eddig az összes törvényüknél a szakszervezeteket...)
"Igen az ilyennek aki kidobja nem való állat de mégis mi lesz azzal akit kidob? bekerűl az amúgy is zsúfolt menhelyekre?"
Már volt korábban egy értekezés itt arról, (az ebadónak még híre sem volt akkor), hogy mihez kellene kezdeni ezzel az áldatlan állapottal, ami ma Magyarországon a kutyahelyzetet jellemzi. Többen felvetették azt, hogy ha végre meg lenne teremtve egy korrekt törvényi szabályozás, mint a felelős kutyatartásra nevelés alapja, és lehetne abban bízni, hogy nem lesz elmismásolva az egész, akkor sajnos szükség lenne a gazdátlan állatok tömeges elaltatására. De addig, amíg nincsenek meg az alapok, nem szabad belekezdeni.
"Sőt a ha belegondolsz milyen jó lesz a szaporítóknak...kivesznek mondjuk az Illatosról egy fajtatisztának látszó kutyát és addig szaporítanak vele ameddig csak akarnak hisz telepeken nem ivartalanítanak."
Ezt most is ugyanúgy megtehetik. Ezen a tervezet semmit nem ront.
"Szerintem pl elfogadható megoldás lenne az ha TÉNYLEGESEN nem lehetne eladni már az országban chipp nélkül kölyköt mert az állatorvosok rendesen jelentenék a dolgot."
Ez most is így van, csak mint írtam a betartatással már most is gondok vannak, ezért félek, hogy nem lesz az egészből semmi.
Nem mondom, hogy minden jó úgy, ahogy le van írva, de legalább látszik egy csöppnyi reménysugár, hogy van szándék a helyzet normalizálására. Te mit tennél még bele, milyen építő javaslataid lennének?
Én nem nagyon látok reménysugarat csak lehúzást.
Amit én tennék:
Rendesen az állatvédelmi és tenyésztői szervezeteket meghallgatva kezdenék neki. kikérném a javaslataikat.
A befolyt összegeknek nem 50% át (önkéntes alapon) költeném állatvédelemre hanem mondjuk a 60% át kötelezően.
A menhelyekről sintértelepekről befogadott kutyák mellé ivartalanítási kötelezettséget mellékelnék a tulajdonosnak (sajnos menhelyek se mindig ivartalanítanak)
A menhelyek megfelelő ellenőrzése (mert nem minden arany ami fénylik...voltam én már olyan helyen ahol akkor ettek a kutyák ha éppen volt adomány és egymást tépték szétt ha pont nemjutott oda pénz)
Tudom, hogy most is kötelező a chippezés de ezentúl minden állatorvosnak kötelessége lehetne jelenteni ha egy kutyában nincsen.
A bejegyzett kennelnévvel rendelkezőknek akik fizetik az éves tagdíjat ne keljen fizetniük viszont legyenek ellenőrizve. Ha más nem a fajtaklub vagy a MEOE által.
A tenyésztőknek kötelező tanfolyam vagy legyen minimum 10 év gyakorlatuk és ezzel kiválthatják.
Az adóból befolyt összegekkel támogatni az ivartalanítást, chippezést. Az ivartalan és chippezett kutyák után nincs adó.
Egy normálisan működő államilag is elismert Állatrendőrség felállítása.
Szociális alapon ha valakinek nincs rá pénze az kérhessen támogatást az önkormányzattól az ivartalanításra és chippre.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe és tudom, hogy nagyobb energiákat emésztene ez így fel az állam és az önkormányzat részéről. Nem tudom mennyire megvalósíthatóak a gondolataim nem vagyok jogász csak egy állatorvos de mindenkinek erőfeszítéseket kéne tenni azért, hogy a helyzet javuljon és ne csak a kutyák de minden állat számára. De addig amíg a kutyát a törvénykezésben is tárgyként kezelik és amíg a tenyésztők mögött semmilyen jogi háttér se áll (hiába van szerződés) ha mondjuk vissza akarnák venni a kutyát akkor nincs miről beszélni.
Ezt a törvényt úgy kellene megoldani, hogy hozzáértő emberekkel konzultálva legyen elkészítve. Én tudom magamról, hogy mik a hiányosságaim minden téren, ha valamit nem tudok vagy nem értek akkor kérdezek észt kellene a politikusainknak is megtanulni...kérdezni nem szégyen. Leírhatjuk itt az állatvédelmi szervezeteket, MEOE-t mindenkit de alapvetően ők azok akiknek nagyobb gyakorlatuk van a témával kapcsolatban és nem annak a politikusnak akinek lehet kutyája se volt soha.
"A tenyésztőknek kötelező tanfolyam vagy legyen minimum 10 év gyakorlatuk és ezzel kiválthatják. "
Én ismerek olyan tenyésztőt, akinek nem lehet 10 éves tapasztalata, mert 17 éves, viszont minden elképzelhető tanfolyami anyagnál többet tud. Továbbá sem a tanfolyam, sem a 10 év nem garancia a lelkiismeretességre -- csak egy újabb bürokratikus előírás.
"Az adóból befolyt összegekkel támogatni az ivartalanítást, chippezést. Az ivartalan és chippezett kutyák után nincs adó. "
Pontosan ez van a tervezetben.
"Szociális alapon ha valakinek nincs rá pénze az kérhessen támogatást az önkormányzattól az ivartalanításra és chippre. "
Pontosan ez a célja annak az 50%-nak, amit a befolyt pénzből vissza kell forgatni.
Háztartásonként egy kutya adómentes a tervezet szerint.
"Ezt a törvényt úgy kellene megoldani, hogy hozzáértő emberekkel konzultálva legyen elkészítve."
Az első oldalakon rögtön azt sorolja fel a tervezet, mely szervezetekkel egyeztetnek.
Én végigolvastam a hivatalos előterjesztést. Végig. Itt megtaláljátok:
Az oldal alján van egy hivatkozás, ahonnan a teljes anyag letölthető pdf-ben. Elsejéig civilek is hozzászólhattak...
Ajánlom mindenki figyelmébe, mielőtt véleményt mond róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!