Miért tartotok kutyát?
Van célja annak, hogy kutyát tartotok? Akinek fajtatiszta kutyája van, specifikusan dolgozik vele rendszeresen vagy legalább egy munkavizsgát megcsinált vele? Mennyire és mivel foglaljátok le a kutya agyát? Kipróbáltatok-e már valamilyen kutyás sportot és ha igen, azt milyen rendszerességgel űzitek?
(Mindezt azért kérdezem, mert én már egész kicsi gyerekként is azért akartam kutyát, mert mennyi mindent lehet vele együtt csinálni, mennyi mindent lehet neki megtanítani. Most is ez motivál abban, h legyen kutyám. De azt látom, h a legtöbb embernek "csak van" - leviszi sétálni, néha labdázik velem, szeretgeti, ami nagyon jó, de szerintem kevés egy teljes kutyaélethez, pláne, ha nemcsak ölebekről, hanem munkára tenyésztett fajtákról beszélünk - mint pl. labrador, beagle, golden, vizsla, németjuhász, border collie stb.)
Nekem angol cocker spánieljeim vannak :)
Első sorban a gyönyörű szemük varázsolt el, meg az a hamisíthatatlan arckifejezés. Az első kutyámat borzalmas körülmények közül, parvósan, tele kullancscsal, bolhával kaptam, de ahogy rendbejött, megtanított az igazi spániel virtusra :) Rendszeresen apportozunk, agilityzünk, sétálunk, többnyire falkában (3 kutya), de külön-külön is. Nekem nagyon fontos az eredeti használat (a küllem is), kiskutyákat is csak vadászvizsgás, szuper kanoktól vállalunk be. Igyekszünk, hogy ne hunyjon ki a spániel virtus a kutyákból, hiszen ezért spánielek :)
Nekem nem fajtatiszta kutyám van, de mondhatni, hogy dolgozok vele. Ő egy labiszerű golden:) Kicsi kora óta foglalkozok vele, és szerencsére már két évvel érkezése előtt megismerkedhettem a kutyázás világával, bár még csak kívülről szemléltem a dolgogat. Engedelmesezek, nyomkövetek, agilityzek vele, szeretnék majd BH vizsgát tenni vele. Már kipróbáltuk az őv-t is.
Minden nap edzünk kb. 10 percet, klikkerezek is vele (most pl. zónát klikkelem be neki) és mivel tél volt, elég rendszertelenül volt csak edzés, d kb heti egy agility volt. Néha kijárunk egy mási kutyasuliba engedelmesezni is.
Nekem ugyan nem fajtiszta kutyám van, de rengeteget tanulok tőle és a hibáimból és ezt a tudást szeretném majd kamatoztatni a leendő kutyáimnál. Elég sokat küszkdök vele, de lelkes vagyok! Ha miden jól megy, egy év múlva veszek egy border colliet, főleg agilityzni, szóval az értelme, hogy kutyát tartok tuladonképpen: GYAKORLÁS.
Állatorvosként kezdtem el dolgozni egy állatkórházban, és a lábadozóban feküdt egy gyönyörű husky. Rögtön mindenkinek felkeltette az érdeklődését, mert az egyik szeme piros, a másik kék. Csak sajnos senkit nem engedett a közelébe. Az ételt csak bottal merték odatolni neki, az infuzió csere rémálom volt. Mivel beszóltam a főorvosnak, mert rossz gyógyszert akart felírni, gyakornokként elhelyezett a husky mellé. Szó szerint a következő beszélgetést csíptem el: "Berakom a husky mellé, hagy harapja le a kezét!" A frász kerülgetett amikor ételt kellett neki adni. Közben végig morgott, és engem figylet. Véletlen a szemébe néztem, hiba volt. A kezem felé kapott, mire én az orrára koppintottam. (falusi vér kiütközik XD) Nagyon meghökkent. Megint morgott, mire megfogtam az orra tövét, és enyhén megszorítottam, és elengedtem. Csak reménykedtem, h nem harap meg. És nem tette. Megbökte az orrával a kezem, mire megsimogatttam, éreztem h félt. Ezek után mindenki érdeklődve figyelte az infúzió cserét, amit egy kolleganőm csinált. A kutya majdnem megharapta, mire megfogtam az infúziót, és bekötöttem. a kutya rám sem mordult! Ezek után nagyon különleges kapcsolat alakult ki köztünk. 2 Héttel később eltudtam vinni sétálni, úgy hogy hallgatott rám. 1 hónappal később örökbefogadtam. Teljesen megváltozott! Ez két éve volt. Én segítettem neki, és ő is nekem. Mindenki mondta, hagyjam, úgyse bírnám mellette, sokat kell sétálni, futni, és én nem vok az a sportos alak. De ő tartotta bennem a hitet. Segített lefogyni, szószerint "húzott" mikor felakartam adni. Azóta is együtt vagyunk.
Kutyasuliba járunk, beteg gyerekekhez megyünk segíteni.
Azóta egyébként még sohasem hallottam morogni.
(bocsi a regényért)
Előző husky-s vagyok.Nagyon megfogott a történeted:)
Igen. néha nagyon nehéz valük, de nagyon tudnak szeretni, ez egy különleges fajta, nagyon sok energiába és pénzbe kerül, de mindenképpen megérte:D
Nagyon kitartó voltál vele, más már biztosan feladta volna.Hogy hogy az egyik szeme piros?Olyat még nem láttam.
(a husky szelidítő vok XD)
Bizonyos fényben pirosnak tetszik a szeme, de ha az ember jobban megnézi barna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!