Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért tartotok kutyát?

Miért tartotok kutyát?

Figyelt kérdés

Van célja annak, hogy kutyát tartotok? Akinek fajtatiszta kutyája van, specifikusan dolgozik vele rendszeresen vagy legalább egy munkavizsgát megcsinált vele? Mennyire és mivel foglaljátok le a kutya agyát? Kipróbáltatok-e már valamilyen kutyás sportot és ha igen, azt milyen rendszerességgel űzitek?

(Mindezt azért kérdezem, mert én már egész kicsi gyerekként is azért akartam kutyát, mert mennyi mindent lehet vele együtt csinálni, mennyi mindent lehet neki megtanítani. Most is ez motivál abban, h legyen kutyám. De azt látom, h a legtöbb embernek "csak van" - leviszi sétálni, néha labdázik velem, szeretgeti, ami nagyon jó, de szerintem kevés egy teljes kutyaélethez, pláne, ha nemcsak ölebekről, hanem munkára tenyésztett fajtákról beszélünk - mint pl. labrador, beagle, golden, vizsla, németjuhász, border collie stb.)

2009. márc. 12. 09:44
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
87%

12:25!

Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet a yorki fajtaleírásánál, hogy eredetileg vadászkutyának tenyésztették, ha nemis a szó legszorosabb értelmében, mert kotorékozni nem lehet vele, de patkányozni, pockozni és egerészni bizony kiváló fajta volt. Súlyra pedig a 6kilót is megközelítették. Szóval sajnos nagyon el van korcsosulva a fajta. Ha egy yorkigazdi, aki eddig a bérházba tartotta a kutyáját, akár egy napra is kimegy vele az erdőbe, garantáltan padlót fog a viselkedésétől. Természetesen ha még élnek a kutyájában a megfelelő ösztönök. Az igazán jó tenyésztők a küllem mellett erre a tulajdonságukra is figyelnek.

2009. márc. 12. 12:57
 12/29 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem ez a "csak van" kategória az konkrétan az, amikor a kutya a kertben rohangál, és kap enni.

Aki viszi sétálni, szeretgeti és labdázgat vele, ahogy írod, nagyjából már kielégíti egy boldog kutyaélet fogalmát.

Aki meg nem hülye, az idővel rájön, hogy pl őrző-védő vagy vadászkutyát érdemes lenne elvinni kutyasuliba.

Apámnak rottweilere van, régen tenyésztette őket, ha azt veszem a mostani "gyerek" hobbiból van. Járnak minden nap sétálni, hétvégén meg kutyasuliba.

Nekem azért van kutyám, mert megtalált. Másfél évig etettük, mert meghalt a gazdája, az örökös meg nem foglalkozott vele. Végül magamhoz vettem. Egyébként én is félek tőle, hogy agyilag nem foglalom le eléggé, most napi 3szor sétálunk, napközben mikor tehetem játszunk, engedelmességi gyakorlatokat csinálunk, de szerintem ha többet tudnék neki tanítani, nyugodtabb lenne.

Na, kicsit hosszú lett, ne haragudj, tényleg csak annyi, hogy így is nagyon sok, láncon tartott, egyáltalán nem szocializált kutya van a földön, és nem csak nálunk. Egy hete jöttem haza Angliából, a vendéglátóimnál a gyönyörű nagy kertben az erdő szélén egy collie lakott, aki konkrétan csak enni kap, sétálni nem viszik, kiskorában jól mutatott a gyerekek mellett a fotókon, nem is simogatják, semmi. Én örülök, ha nap mint nap látok kutya-gazdi sétáló párosokat, de értem a problémádat.

2009. márc. 12. 12:58
 13/29 anonim ***** válasza:
87%
Szia! Német-juhászom van, 8 hetes korától jártunk kutyasuliba, évekig spec. mentőztem vele. Most a fő foglalatossága, hogy héthónapos lányom játszópajtása és dadája, ezen kívül a lovaimat kergeti a tanyán. :-) Azért ha időnk engedi, még kinézünk a suliba, szereti az ügyességi feladatokat. Tulajdonképpen az engedelmességit is szívesen csinálja, de az ügyességi a kedvence, mindig is az volt.
2009. márc. 12. 13:54
 14/29 anonim ***** válasza:
87%
Nekem argentin dogom van. Azért vettem, mert elment a babám és szükségem volt valakire akit babusgathatok és kitölti az időmet, legalább addig sem a multon rágódok. Ma már a tanítása fontosabb, de azért minden este leülök mellé megszeretgeni. Kicsi még, de nagyon okos. Egy nap alatt meg lehet neki tanítani egy új szót. Tegnap a "keres" szót tanítottam neki. Elősször nem értette, de 10 perc után már úgy kereste a jutalomfalatot, mintha mindig ezt csinálta volna. Járunk kutyasuliba, bár még csak pár alkalommal voltunk, de szeretném hosszabb távon tanítani, mert nagyon fogékony. A párom szeretné vinni nagyobb korában gombászni. :)
2009. márc. 12. 14:14
 15/29 anonim ***** válasza:
91%
Azért tartok kztyat, mert feltétel nélkül szeret ( én is Őt), ellentétben az emberekkel. Őszintén örül nekem mikor haza megyek. Tündéri lelkük van....:)
2009. márc. 12. 14:23
 16/29 anonim ***** válasza:
69%

A kutya társ, és ezt kell benne látnunk. Nem azt, akit pótolni akarunk vele. Nekem azért van kutyám, mert kutyát/társat szerettem volna, nem azért mert divat, vagy pótolnia kell valamit.

Az eddigiek alapján azért tökéletes a kutya, mert feltétel nélkül szeret, erre milyen fer az ember, aki ptócselekvésnek, hiánypótlásnak vesz magamellé egy naív, hiszékeny kis állatot!

2009. márc. 12. 14:44
 17/29 anonim ***** válasza:
85%
első vagyok.nekem is yorkijaim vannak,és sokat járunk az erdőbe velük,mert itt van mellettünk,kertesbe lakunk,de mindig velünk vannak.jo időbe se hagyom kint őket egyedül az udvaron,sajnos sok volt a mérgezés a környéken.szóval csak azt akarom mondani,hogy én nem nev eltem belőlük hülye divatmajmot.tudják a hozd ide a pl.sünit,és hozzák.(játék süni),a keresd-et is,ül,marad.mit kéne még tudniuk?tudom,hogy patkányfogásra használták régen,és tuti most is megfognák.egyszer egy kismadarat hoztak be.(nagyon örültem neki).ha valakinek van ötlete hogy lehetne "túráztatni" az agyukat,az leírhatná.
2009. márc. 12. 15:14
 18/29 anonim ***** válasza:
81%

15:14!

Nem azért hoztam fel a yorki patkányozását, hogy számon kérjem bárkin is. De nem árt vele tisztában lenni, hogy eredetileg nem öleb és lakáskutya, hanem igenis kemény ösztönei vannak/kellene lennie. Az tökéletes, ha erdőbe ki tudsz velük menni, ahol eldolgozgathatnak, és közben alap parancsokat kérsz tőlük.

2009. márc. 12. 15:20
 19/29 anonim ***** válasza:
87%

Sziasztok!

Nem egy huskym van, 1,5 éves.Imádom, ő a kedvenc.Rengeteget foglalkozok vele.Panelban lakunk, sokan ezt nem nézik jó szemmel, mivel munkakutya és nagyon nagy igénye van a mozgásra.De szerintem az én kutyám legalább mozog annyit, mint amelyik kertesben van.Minden reggel leviszem a futtatóba(nálunk van ilyen, jó nagy parkos terület)Itt rohangál 1-2 órát, labdázok, botozok vele, meg játszhat más kutyákkal szabadon, délután csak a ház elé viszem, hogy elintézze a dolgát, este megint futtató, megint 1-2 óra.Hétvégén kutyasuli, vasárnap vagy szombat reggel, most, hogy jó idő van 2-3 óra séta szabadon az erdőben.Télen meg szánkózunk.Szerintem ez neki igy tökéletes, jó látni, hogy jól érzi magát.Szoktunk menni kirándulni is.Szóval nem tipikusan dolgoztatom, de mozgok vele eleget, még akkor is megmozgat ha ki se akarok menni az utcára, mert olyan pocsék idő van.Akinek van rá ideje szerintem foglalkozik a kutyájával, akinek nincs az meg tartson olyan kutyát, aki nem igényli a mozgást.

Szép napot!

2009. márc. 12. 15:37
 20/29 anonim ***** válasza:
85%

Sziasztok!!!

Én 12 éves vagyok tavaly kaptam egy kutyát:D nagyon örülök neki. Én tanitottam kezdetektől,nagyon okos kutya kerekedett belölle:D Igen van célja hogy tartok kutyát méghozzá az hogy minnél jobban megismerjem öket és szeretnék vele agilityzni is majd,de ez csak nyáron fog össze jönni mert nyárra megigérték nekem:D És mivel ö puli keverék igy biztosan megvan benne a terelő ösztön és én ezt is ki szeretném próbálni vele,de ez szerintem nem jön össze:( És én még egyszer az életemben szeretnék még őrző-védőzni a kutyákkal:D És ha majd eljutunk a kutyasuliba nyáron biztos rendszeresen fogom űzni az agility-t a kutyámmal:) Aztán ha majd megunja a kutyám akkor belevágunk valami másba(de remélem nem unja meg)Hát én napi rendszerességel foglalkozok a kutyám agyával:D minden nap min.2 perc gyakorlás utánna cserép alá szoktam dugni a játékát és csak akkor dobom el neki amikor megtalálta:D Naggyából ennyi.

2009. márc. 12. 15:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!