Miért jobb a klikker? (lent)
Szóval miért hatásosabb és használják most már egyre többen a klikkert? Miért nem elég a jutalomfalat és a dicséret ha valamit jól csinál a kutya?
köszi a válaszokat előre is :)
1. Sokkal pontosabban tudod időzíteni
2. Mindig ugyanolyan a hangja
3. A környezeti zajoktól elkülönül
4. Rövid hang, ezért pontosan másodpercet tudsz vele megjelölni
5. Nem a kezedet bámulja a kutya, meg a falatot, hanem tudsz normálisan szemkontaktusban dolgozni vele
6. A formálás a tanítás legmagasabb foka, ami már túlmutat az öncélú ül/fekszik szinten, és megtanítja a kutyát gondolkodni, iszonyatosan lefárasztja szellemileg, fejleszti a kreativitását.
Jobb? Nem egészen. Attól függ mire. Meg kutyája válogatja.
Alapengedelmességit én inkább jutalom falattal vagy hasonlóval oktatok.
Kutyás trükköket, akadály pályát általában klikkerrel.
A klikker divatos és jó dolog. A kutyák rendszerint nagyon élvezik. Játéknak veszik. Így a gazdák is jól szórakoznak néhány mutatványon a tanulás folyamán. Vannak olyan mozdulatok, amikre másképpen igen csak nehezen lehetne rávezetni a kutyákat.
Ellenben úgy érzem hasonlóan az aporttal történő oktatáshoz a kutyák könnyebben lesznek fegyelmezetlenek, alul motíváltak egy-egy gyakorlat végrehajtásánál a jutalomfalatos tanításhoz képest. Ez főleg a hosszú időn át tartó, fárasztó, szimatmunkákat végző munkákra érvényes. Ám a vakvezetőknél is csak korlátozott mértékben alkalmazzák a klikkert.
A másik ok, divatos lett a fizikai erőszak mentes oktatás. Ami önmagában szép és jó, csak nem mindig kivitelezhető. Szerencsére azért az esetek döntő többségében igen, és persze erre kell törekedni.
Fizikai erőszaknál, meg nagyon nem mindegy hogyan kivitelezzük és mikor alkalmazzuk. Egy határozott, de óvatos földre nyomás/hátra fektetés a legtöbb kutyának bőven elegendő. Meglehetősen ritka amikor komolyan verekedni kell egy kutyával.
Más felől egy örző védő kutyát bajos lenne bot nélkül ütésekhez szoktatni. Lévén náluk először csak legyintetek aztán puha majd egyre keményebb botokkal ütik a hátukat, amikor ráfognak valakire.
Ne keverjük a nevelést a tanítással. Az erőszakmentes tanításnak a lényege, hogy nem nyomom le a kutya fenekét, nem rántom le a nyakörvét, nem fojtogatom ha nem megy mellettem, hanem pozitív megerősítéssel ráveszem, hogy csinálja meg ezeket a feladatokat magától.
A nevelés az már egy teljesen másik kérdés, ott muszáj kényszert alkalmaznod.
Nem jobb, csak más. Precízebben tudod vele tanítani a kutyát, egyértelműbben tudod jutalmazni, és olyan mozdulatokra is megtaníthatod viszonylag könnyen, amiket hagyományos módszerrel csak szerencsével tudnál elérni.
Amellett viszont, hogy én elismerem a klikkerezés érdemeit, én például tökéletesen alkalmatlan vagyok a klikkerezésre, mert eléggé türelemjáték, én meg nem vagyok türelmes :) Néha használom, de nem cuppantam rá, n em nekem való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!