Melyiket vegyek inkább: Skót juhász vagy Dalmata?
Mennyi időd lenne rá? Mennyit kéne egyedül lennie? Kertes házban/lakásban laksz? Mennyit tudnál költeni az etetésére? Mennyit tudnád mozgatni naponta? Milyen karakterű kutyát szeretnél? Hány éves vagy? Volt kutyád eddig, tapasztalt vagy? A kérdés azon van, hogy melyik felel meg jobban az életkörülményeidnek, nem a kutya külleme a lényeg. Írj többet magadról, mert így nem tudjuk megmondani.
2011. máj. 4. 19:57
A skót juhász intelligensebb,könnyebben tanítható és kezelhető, viszont nem mondható el ugyanez a bundájáról...Lakásba inkább a dalmata,de még kertes házba is megfontolnám a helyedben alaposan a választást, abban az esetben,ha nem tudsz elegendő időt fordítani a skót juhász bundájának ápolására.
2011. máj. 4. 19:59
3/13 A kérdező kommentje:
Hát én 8-tól 3 ig suliban vagyok volt már kutyám a pénz nem számít, kertes ház , 13 éves vagyok, ha lehet minden délután eltudom vinni sétálni.
A skót juhásznak többet kell fésülni a szőrét,viszont nagyon okos. A dalmata elég beteges kutya,mindenféle betegsége lehet,így ezt érdemes egy megbízható kennelből venni. Télen meleg helyen kell tartani,mert rövid a szőre. A skót juhász 'szelídebb',mivel pásztorkutya,nem pedig örző-védő. Ugyan is a dalmatát régen a lovas kocsik mellett tartották,ők szolgáltak őrzésre. A dalmatának és a skót juhásznak teljesen eltérőek az igényei. A dalmata nekem jobban tetszik,mivel a szőre is rövid,viszont én inkább skót juhászt vennék. De ha ilyet veszel,nem csak sétálni kell vinned! Meg kell találni azt az elfoglaltságot,amivel terelő ösztöneit élheti ki. A dalmatánál szintúgy,csak nála mások az ösztönei. Nekem pl beagle-m va,nem elég,ha csak sétáltatom,meg játszom vele,meg suliba járunk. Hetente többször viszem az erdőbe és bújócskázni szoktunk(ezt nagyon élvezi,itt kiéli a vadász és kereső ösztönét):)
2011. máj. 4. 20:09
Mik az elvárások a kutyával kapcsolatban?
Skót juhászt pl. fésülgetni is kell elég sűrűn, hogy szép, ápolt legyen a bundája.
[link]
[link]
A dalmata jó kedélyű, barátságos és értelmes kutya. Társaságkedvelő, kiegyensúlyozott természete van, a gazdáját és családját nagyon szereti, és minden érdekli, ami körülöttük történik. Éber eb, mindig jelzi, ha valami nincs rendben. Nem érdemes arra számítani, hogy jó házőrző lesz, mert hiányzik belőle az agresszivitás. A dalmata nagyon szereti a társaságot,remekül kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is. Rendszerint a macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okoz gondot, feltéve, hogy megfelelő volt a szocializációja. A látogatókkal szembeni magatartása a kutya egyéniségétől függ: vagy éberen,vagy vonakodóan viselkedik.
2011. máj. 4. 20:18
[link]
Ő annyira aranyos és szegény láncon van tartva.
2011. máj. 4. 21:16
7/13 anonim válasza:
Dalmatát! Többször volt dalmatánk, gyönyörűek, okosak, barátságosak (gyerekekkel is) csak jót tudok mondani, ettől függetlenül a skót juhász is egy nagyon jó fajta, ugyanezeket lehet elmondani, de mivel neki hosszú a szőre, rendszeres ápolást igényel. Aki írta, hogy beteges a dalmata: egyszer se volt beteg egyik kutyánk se. Annyit még, hogy bele kell nevelni, hogy ne fogadjon el mástól ételt, mert a mérgeket nem érzik meg, és sajnos mi kutyánk így pusztult el.
2011. máj. 5. 13:16
8/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a Válaszokat! Aranyos a kutya csak én kölyköt szeretnék venni!
akkor valószínű,hogy jó helyről vetted. 3ismerősömnek van dalmatája,mind 20ezres kutyus,elég betegesek,ezen kívül nézd meg a 101 nagykutya dalmata részét,abban is elmondják,hogy beteges fajta,jó tenyészetből kell venni.
http://www.youtube.com/watch?v=-aw08uMKEgw&feature=relmfu
Sajnos itt csak angolul találtam meg.
2011. máj. 5. 21:44
Ha nem az elvárásaidnak megfelelőt választod a fajta és a családod igényeit összeegyeztetve, akkor (rossz esetben) egy rosszcsont, kóbor, menhelyi kutya lesz belőle.
Szóval mit vársz el a kutyától, milyen legyen?
2011. máj. 6. 22:48
Kapcsolódó kérdések: