Mit vétek azzal, ha egy kutyát csak kint tartok?
Annak ellenére, hogy szeretem az állatokat, rühellem az idióta, állatfanatikus embereket. Volt nekünk is kinti kutyánk, mikor beengedtük a lakásba, mert nagyon hideg volt, szerencsétlen azt sem tudta, hol van, olyan volt, mint egy elefánt a porcelánboltban. Fajtatiszta kutya, tenyésztőtől volt, de kint érezte jól magát, az volt a megszokott környezete.
A mostani kutyának bent lehet, ha itthon vagyunk, ha nem, akkor kint, éjjel pedig melegben kint, hidegben bent. Isten ments, hogy az ágyamban aludjon, akkor bolondulnék meg. Pontozzatok le nyugodtan, de szerintem nem túl egészséges, ha az ágyban alhat az állat, legyen szó akármilyenről. A másik meg hogy még mindig én vagyok a gazdája, a falkavezér, az ágy az enyém.
Én úgy vagyok vele,hogy nem én vagyok a lakásért,hanem a lakás van értem.
2 bullterrierünk van.Egyikük még akkor került hozzánk,mikor Pesten laktunk bérházban.Másikuk olyan helyről jött,ahol kinti kennelben élt télen-nyáron.
Én sokkal nyugodtabb vagyok,ha itt vannak bent velem,nem bánthatja vagy lophatja el őket senki.Most etetés után is épp az ágyunkban pihenik ki a vacsit.Páromat sem zavarja,imádja őket.
Sokszor a kérdések annyira rövidek és alig tartalmaznak használható információt, kérdezni is tudni kell...
De az hogy egy kutya kint vagy bent érzi jól magát nem méret nem fajta nem panel kérédse!
A kutya falka állat, ha több kutyád van nagykerted és tudsz számukra megfelelő körülményeket biztosíani ám legyen lakjanak kint, de ha egy családnak egy kutyája van akkor annak a szerencsétlennek a család a falka!
A legnagobb üntetés a falkából való kizárás, olyan ez mint nálunk embereknél a lelki teror megtűrnek otthon ehetsz, ihatsz de húzd meg magad...kb ilyen érzés a kutyának. Okosan kell felmérni a kutya igényeités ennek megfelelően lehet nappal kinti kutya de ha a család vagyis a falkája hazaér akkor ha már napközben dolgozott akkor adjuk meg neki azt a tiszteletet hogy eldönti igényli-e a falka közelségét.
De ez arra épül, hogy szeretem a kutyámat és nem arra hogy van egy kutyám....óriási a külömbség.
Ez nem helyrajzi kérdés, hanem foglalkozás, törődés, nevelés kérdése, illetve szem előtt kell tartani a fajta természetes igényeit.
De ha szélsőségeket nézünk, ugyanolyan rossz annak a kutyának, amelyik lakásban van elhízlalva, napi három egészségügyi sétával, mint annak ki van csapva a kertbe egyedül. Nincs különbség egyáltalán.
Természetesen a kutyának a legeslegjobb, ha kertben lehet, de szabad bejárása van a lakásba (legalább éjjel és télen), mellette pedig naponta sétáltatva van.
Egyébként ha már itt tartunk, embert is kínzás lakásban tartani, én speciel utálok a városban lakni, és sokkal boldogabb lennék, ha lenne egy kertes házam.
Nálunk van egy 60 kilós, egy 30 kilós és most átmenetileg egy 20 kilós kutya is.
Az egyik idebent hortyog most éppen, a másik kettő odakint. Mindjárt indulunk sétálni mindhárommal.
És mindegyik kutya imád bent lenni, a gazda közelében, családi békében szuszogni. Igen, mi beengedjük az 60 kilósat is ősszel, télen és tavasszal éjjelre mindenképpen. Aztán mikor már jó az idő ő is jobban szeret kint aludni, és nem jön be.
Alapvetően szerintem sokkal szorosabb kapcsolat alakul ki, sokkal jobban megértitek egymást, ha minél többet együtt vagytok. És nagyon ritka az olyan ember, aki veszi a fáradtságot, és naponta foglalkozik, sétál a kerti kutyával. A legtöbb kerti kutya annyit kommunikál a gazdival, míg a gazdi megérkezik, vagy épp elmegy és megpaskolja a fejét, vagy mikor enni ad neki. Ez ebben a formában biztos, hogy szenvedés a kutyának. Gondolj bele, hogy egy nap 23 órán és 40 percen keresztül várja élete legszebb 20 perceit, mikor a gazdával lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!