Mit csináljak vele? Ezt lehetetlen megoldani.
Na szoval. Van egy kutyam, akita-husky keverek.... Mar 8 honapos, 1.5 honapos koraban kerult hozzam. Voltak vele gondok, izgo mozgo volt, huzott stb... Mivel munkaba jarok, nemtudok annyi sokat foglalkozni vele. Meg nem leptem munkaba, addig hordoztam ki, jatszottunk, minden nap, perben kint volt. Aztan, mikor mar nemvittem ki, kezdett szokni. Mivel mar rajott arra, mire jo az ami a labakozt van -kan kutya- hat jar a kerten keresztul ki az utra. Egy kis ido utan jottunk ra hogy szokik, mikor reggel veresen jott haza, masnap megint, akkor tobszor a labat kivagta a keritesen mikor felakadt. De nyugodtabb volt, nem sirt, hogy vigyem ki, valamikor meg o sem akart setalni. Csak annyi van benne, hogy most meg bolhas, csunyan kohog, az utca kutyaktol barmit elkaphat, meg ha beindul a vetemenyezes, akkor megtalaljak fogni, es megolik, mert osszetapos mindent. Feltunk is, meg ot is feltettuk, hat semmi problema, veszunk ra lancot. Vettunk is, elszakitotta. Vettunk ra vastagabbat, a nyakorvet kihuzta a nyakabol. Vettem ra szorosabb nyakorvet, betwekerte magat, es elkezdte rancigalni a fejet, amig a nyakorv meg nem nyullik, es kitugya huzni a nyakabol. Van hatul nekunk egy olyan helyiseg,oda bezartuk.Az ajtaja fabol van, es van ott egy cica szeru lyuk. A kutya 3-4szer olyan nagy, mint a cica, es azon kimaszott. A szemet kivagta rajta, de kimaszott.... Most mar nemtudjunk vele mit csinalni, erre semmit nemlehet venni, mar csirkedrotot akartunk, de most zarjam be? meg hat amugyis nincs is hova tenni a ketrecet, megkotni kene, de hat ez nem letezik, kossem ra lancra?
Ha megmondjatok, hogy kell kepet kuldeni, akkor szivesen kuldok.
Az nem megoldás, hogy túladunk a kutyán, ha van vele egy kis probléma. Lehet, hogy nem a legjobb így a kutyának, de ki fogadna be egy felnőtt, keverék, ráadásul problémás kutyát? Nem sokan.
A kérdezőnek mindenképpen szeretném ajánlani az ivartalanítást. Kanoknál nagyon kicsi a kockázat, te is beláthatod, hogy ez butaság, az sokkal több veszélyt rejt magában, hogy kijár a kertből. Enélkül kötve hiszem, hogy bármit lehetne tenni a kutya jólétéért. Gondold át.
Kutyaiskola van a környéketeken? Ha van, akkor látogassatok el oda, biztos sok jó tanácsot fogtok kapni.
Nekem az sem tűnik egyértelműnek, hogy ti irányítjátok őt és nem fordítva. Ezt a cikket olvasd el és szigorúan tartsd be, amit javasol: [link]
Végül pedig a MOZGÁS! Egy huskynak hatalmas mozgásigénye van, nem csoda, hogy ennyire nyugtalan meg szökdös, ha nem tudja kellőképpen levezetni az energiáit.
Akkor te fogod befogadni? Vagy mégis kicsoda? Nem olyan könnyű gazdát találni egy ilyen kutyának, még kölyöknek sem. Ez mind szép és jó, hogy új gazdi, aki napi 4-5 órát foglalkozik vele, kutyaiskolázik meg minden, csakhogy marhára kevesen vannak az ilyenek.
Én azt szűrtem le, hogy a kérdezőnek fontos a kutyája, különben nem is írta volna ki a kérdés. És mint írtam nem megoldhatatlan a helyzet, láncra sem kellene kötni ha ivartalanítva lesz és többet sétálnak vele.
Eggyeseknek: Nekem fontos a kutya, es azert nemadom oda senkinek.
Nem Magyarorszagrol vagyok, itt a kornyeken nincs kutyaiskola.
Es nem 5 percre viszem ki a kutyamat, aki nem erti, olvassa el 3x is akar, es aztan irja le, amit szeretne, na mindegy.
AZOKNAK, AKIK MEGERTENEK: A kutyat nemtudom 3-4 orat setaltatni, mivel hogy dolgozom, minden nap, takaritok fozok mosok es meg aludnom is kell. Ha nagyon nincs idom, akkor ha csak 5 percre is kiviszem a kutyat. Nekem nemondjatok azt, hogy minden eggyes embernek van a vilagon 3-4 oraja a kutyajara....Senki nemondja mert nemhiszem el..
Olyan kis falucskaban-egyszoval kornyeken is lakom, ahol a kutya nemszamit sokat, csak legyen itt ott ugasson, es kap valami hazikosztot...enyi. Ezert lazadtam fel, h kinek adjam oda? Egy olyannak, aki osszeveri mert elszokott???? Az hogy a kutyat estere megkoti az ember, vagy bezarja, az a kutya erdekeben is tortenik, nem azert h szandekosan a kutyat kinozzam.1 ora maximun 1.5 amit hetkoznap tudok setalni, vagy jatszani a kutyaval, tobb idom nemtelik ra. Van meg mellette egy kis keverek kutyam, akivel eggyutt van, kedvere jatszhat, szoval nem az a hu de nagy kinzas folyik ebben az esetben....
Most annak a valaszolonak, aki le idiota majmozott, - hogy ilyen kocsogot mert engednek eggyaltalan internetezni hagyni, ha nemtud kulturaltan viselkedni???? Nemertem, akkor milyen valajaban? Lehet hogy meg neked is van kutyad, es ott gubbaszt a bodeja elott megkotve, kozben meg masokat szidsz, h milyen gazdak vagyunk. Szegyeld magad...
Amugy nagyon szepen koszonom azoknak, akik komolyan ertik amirol beszelek, nemkonnyu nekem sem es a paromnak sem, mar hivtam az allatorvost, azt mondta jovohetre kerhet nekem egy beutalot az ivartalanitasra. Nagyon orulok neki, jovo hetig remelem nemlesz semmi baja, most csinlatunk neki egy ketrec ajtot hatra abba a helyisegben, ahol alszik, es estere oda zarjuk be. Tegnap nem szokott el, csak nagyon sirt. 6x mentem ki hozza, de nemtehettem azt, h kiengedem, akar hogy is sajnaltam... Masnak meg nemadnam meg ha 1000000 is adnanak erte, nagyon fontos nekem ez a kutya. Az elso kan kutyam, nagyon szeressuk. Meg1x koszi, hogy megertitek a helyzetemet, nagyon koszi a segitseget.
Sziasztok
Aki bevállal egy ilyen energikus és hatalmas szabadságigényű kutyát, annak bizony vállalnia kell azt is, hogyha nem mozgatja eleget, az valamilyen viselkedésproblémában fog tükröződni.
Ha 1-1,5 órát tudsz vele sétálni, az már valami, esetleg a dolog minőségén kellene változtatni. 1,5 órát el lehet úgyis tölteni, hogy a kutya még rohanna, de úgy is, hogy totál belefárad. Ez utóbbihoz az kell, hogy elkezdd intenzíven tanítani, és a sétálba gyakorlást iktatni. Nálunk van, hogy csak 30 perces séta van, de abban akkor van labdával jutalmazott előreküldés (éz marha jó, mert ő 100 métert alsó hangon fut, nekem meg meg se kell mozdulnom), labdázós munka (pl. kidobott labda után is helyben maradás, vagy labdaután futás közben fektetés) ami szintén marha jó, mert az agyát is fárasztja a munka, meg a zsákmányösztönét is a labda.
Tehát akkor azon gondolkodj, hogy hogyan tudnád azokat a rövid sétákat fárasztóbbá tenni. Bazira nem humánus módszer, de talán egy szánhúzó fajtánál még megérthető, régi kiképzésben sokan alkalmazzák, hogy a hámra csatolva kap egy gumiabroncsot a kutya és azzal kell futnia.
Ha csak ennyi időd van, akkor ezt a kevés időt próbáld még minőségibb tartalommal megtölteni, és egyet ne felejts el: ha csak fizikailag fárasztod, akkor egyre fittebb lesz és egyre több mozgás kell neki, míg ha szellemileg is, akkor egyre jobban fog viselkedni, egyre tisztább lesz kettőtök között a kommunikáció is.
Illetve meg kellene valahogy tudni, hogy mit csinál mikor elszökik. Kutyákkal bandázik, falkában rohangál? Mert akkor bizony kutyatársaságot kell neki találni. Szaglászik, nyomoz? Mert akkor orrmunkát kell neki biztosítanod (eleinte falatot keressen, aztán falat mellé tett valamit, aztán csak a valamit, és kézből kapja a falatot ha megtalálta) ha pedig vadászik, akkor a zsákmányösztönét kell kielégítened. Ha tényleg csak csajozik, akkor az az ivartalanítás meg fogja oldani.
De a husky alapból olyan fajta, akiről mindenhol leírják, hogy szökik! Tehát atombiztos kerítés kell neki.
Amíg az nincs meg, addig pedig KÖNYÖRGÖM! Egy kölyökkutyát ne láncra kössetek, hanem engedjétek be az előszobába!
Koszi, ez elgondolkodtato volt, nagyon jo otletek ezek....Pl. telen, mikor meg ho volt, akkor 3 honapos lehetett, szankora ultem, es engemet huzott, elbirni elbirt, ki is faradt, szoktunk labdazni is, csak azt eleg hamar megunja. egy olyan 10 perc....aztan nemmegy a labdaert. Focizni is szokott vele a baratom, azt nagyon szereti, csak abban nem farad annyira. De megprobalom, azert gumiabroncsot nemkotok ra, de ez a labdazas es kereses ez meglesz. Nagyon szepen koszonom.
Amugy mar nincsen lancon, ketrecbe van, vagyis olyan helyisegben estere bezarva. Az eloszobaba nemvihetem be, mert volt mar a hazban is, es vonyitott, meg amikor ugattak a kinti kutyak, kaparta az ajtot, felugrott a a fotelba, az asztalra, es ugatott. Nemjo neki a bezartsag tudom jol, na de hat ennyi csak nem art meg neki. Nagyon szepen koszike.
Először is az állatorvosi problémákkal kéne kezelni, a szemét megnézetni, ha nem tettétek még meg (ez nem derül ki a leírásból) és egy normális bolha/kullancs elleni nyakörvet a nyakába. A futólánc tényleg jobb lenne, ha már ki kell kötni. Az ivartalanítást meg én is nagyon tudom ajánlani, a problémát önmagában ez nem fogja megoldani, de sokat segíthet.
Mozgás: ha nincs rá napi x órád, amennyi neki kéne, akkor tedd fárasztóbbá a sétákat. Pl próbáld meg bicikli mellett futtatni, vagy lehet kapni olyan hámot amire lehet csatolni kutyahátizsákot, azt 2-5kg közti "töltelékkel" (pl vizes palack) fel lehet tölteni, és így is fárasztóbb a séta. Ha van a közelben víz, akkor az úszás jót tesz az izületeknek és sokkal jobban fáraszt. De elkezdhetsz vele súlyt is huzatni, akár gumiabroncsokat, akár magadat biciklivel... Keress rá a súlyhúzásra és komplett edzésterveket fogsz találni a kezdő lépésektől. Próbáljátok meg agyilag is lefoglalni: szimat munka, koncentrációs gyakorlatok, olyan feladatok ahol gondolkodnia kell, klikker tréning...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!