Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Törzskönyves kiskutya miért...

Törzskönyves kiskutya miért nem lehet olcsóbb?

Figyelt kérdés
A szaporítók ellen szerintem az lenne a megoldás,ha a tenyésztők olcsóbban adnák a kölyköket.Persze ez nem minden kölyökre,nem minden alomra értendő.De mikor már megvan a kiadás része,meg van alapozva a tenyészet,/kiállítások,szűrések,tenyészszemle,külföldi fedezésből a meghagyott fiatalok...stb/sokadik alomtól,adhatnák barátibb áron a kicsiket.Nem 25-30-ra gondolok,de mondjuk 50-60-ért,azért már inkább tőlük vennének,mint a szaporított ki tudja micsodákat.
2011. márc. 14. 15:17
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

mert így is veszteséges, vagy jó esetben nullszaldós. Ha akad egy kutya aki pl.színhibás, vagy harapáshibás azt szokták olcsóbban adni. Felülbélyegzett törzskönyvvel. de nem sok ilyen van.

Sokadik alom pedig nincs. egy kistestűnek talán 5-6, egy nagytestűnek 3-4 alma van életében.

2011. márc. 14. 15:21
 2/18 anonim ***** válasza:
71%

Ezt az "olcsóbban adhatná" dolgot bevezethetnék az élet más területén is. Pl ha egy pékség már felszerelte a sütödéjét minden csodagéppel, dolgozóval,kifizette a felvett hitelt, igazán adhatná olcsóbban a kenyeret.

Bírom, mikor valaki életben nem látott egy tenyésztőt, nem ismeri a tenyésztés menetét, de a matematika az előjön.

2011. márc. 14. 15:22
 3/18 anonim ***** válasza:
A piac nem így működik. Azt lehet olcsón adni, amire nagy a kereslet és nagy mennyiségben tudod előállítani. Egy tenyésztő nem fog nagy mennyiségben gyártani kiskutyákat, így az ár is magas lesz, mert miért is adná olcsóbban, ha így is megveszik? A másik, hogy ha olcsóbban adná, akkor már nem tudná kigazdálkodni a kiállításokat, a kutyák tartási költségeit és egyéb járulékos költségeket, így kénytelen lenne még ritkábban lehozni almot. Még kevesebb tk-s kutya születne ami megintcsak felfele tornászná az árakat. Ráadásul egy tenyésztőnek nem az a dolga, hogy ellássa kiskutyákkal az összes embert, akinek nincs pénze. A fajtatiszta törzskönyves kutya alternatívája a mentett (keverék) kutya, és nem az olcsó szaporított. A fejekben kellene egyszer rendet tenni, hogy az emberek megértsék, hogy a kutya éppen olyan luxuscikk, mint az autó. Én sem veszek drága, új autót, mert nem tudom kigazdálkodni, de azért van autóm, csak vacak, használt 25 éves. Persze, ha nem lenne egy olyan kutyám, amire évi 300 ezret ráköltök, akkor abból a pénzből nekem is lehetne új autóm. Kinek mi a fontosabb...
2011. márc. 14. 15:27
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen és az utolsó alom a után a kutya még él vagy 5-7 évig. nyugdíjban. a tenyésztőnél.
2011. márc. 14. 15:28
 5/18 anonim ***** válasza:
Mellesleg vannak olyan fajták, amiket az általad említett 50-60 ezerért megkaphatsz tenyésztőtől is.
2011. márc. 14. 15:30
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

A tenyésztő megveszi a szukát: 70.000,- Ft-tól 2000 Euroig (500.000,- Ft.)De maradjunk csak a 70 ezres kategóriánál.

Szuka felnevelése 2 és fél éves koráig:

- Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok 50.000,- Ft.

- Táp (kutya méretétől függő, vegyünk egy közepes termetű, 20 kg súlyú kutyát) 150.000,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?)

- Szűrővizsgálatok: 35.000 - 60.000 Ft

(MDR1 -18.000, CEA/PRA/KAT/RD/PHTVL/PHPV - 7000, HD - 20-30.000)

- Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelő, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként 10-15 ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli 300.000,- Ft alatt.

Fedeztetés előtti állatorvosi vizsgálatok: 20.000,-

- Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) 70.000,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: 100-300 ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvező esetet: 100.000,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni.

- Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft.

- Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) 30.000,- Ft.

- Kölyöktáp: 40.000,- Ft.

- Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) 48.000,- Ft.

Ez összeadva: 878.000,- Ft. ez az egész alom és a szuka tartásának,nevelésének, szűrésének stb ára. (ez a legolcsóbb verzió)

Egy kutyát a tenyésztő megtart, 5-öt elad (350.000,- Ft bevétel ez 70.ezer ft*5), akkor a végeredmény 528.000,- Ft ráfizetés volt. És persze maradt két szép kutyánk.

Persze, nem egy almot tervezünk, bár egy normális tenyésztő 5-6-nál többször nem hoz le almot ugyanattól a szukától.

A kutya a hátralévő életében:

- megeszik még 12 év alatt: 720.000,- Ft értékű tápot

- állatorvos, oltások, féreghajtás, vitaminok, kullancsirtó: 150.000,- Ft.

- fedeztetési díj és a kiskutyákkal kapcsolatos kiadások - ha nem számoljuk az inflációt - később sem változnak.

Ezek együtt: 343.000,- Ft, amennyiben ismét 6-os alommal számolunk.

Természetesen ha a szukát érdemesnek tartotta a tenyésztő újra fedeztetni, megint csak megtart kiskutyát, marad 5 eladott kutya.

Tehát a fennmaradó 12 év és még két alomra ráköltünk 1.213.000,- Ft-ot. És eladunk 10 kiskutyát 1.000.000,- Ft-ért.

Így a későbbiekben már "csak" 213.000,- Ft-ot fizettünk rá.

2011. márc. 14. 15:42
 7/18 A kérdező kommentje:
Nem így értem,én is tenyésztettem egy fajtát régen. Mindent megkaptak a kutyáim,minőségi kaját,hosszú szőrű volt,mindenféle szőrre való vitamint,kencét.Jó ideig nem volt kanom,vittem az előzőleg sokszor kiállított champion szukát fedeztetni,de csak országon belül.A fajtára jellemző szűrései is megvoltak.Tehát nem javítottam a magyar állományt,csak szinten tartottam,normális anyagi kereteken belül.Olcsóbban is adtam a kicsiket mint sok hozzám hasonlóan tenyésztő.Szerintetek,ha valakinek nincs 150 ezer ft-ja egy kutyára,mondjuk kedvenc fajtára,szerintetek ne vegyen szaporítottat,és nem akar menhelyre menni,akkor ne legyen kutyája.Hát ez így akkor se megoldás.Olyan tenyésztő amit itt emlegetnek,fajtánként csak kb 5 van az országban.A többi az csak olyan mint én voltam.
2011. márc. 14. 15:59
 8/18 anonim ***** válasza:

Ha valakinek egy x kutyafajta kell mert az a kedvence és nem akar menhelyre ill. fajtamentőkhöz menni (és mivel tudja, hogy vannak szaporítók és tudja a hátrányait és onnan nem akar) akkor is van megoldás: gyűjtögetés !

minden hónapban elteszi azt a pénzt amit a kutya kajájára, felszereléseire, oltásaira stb... -re költene és lám-lám nem kell annyira sok idő és már meg is van a pénz!

Egy kutyavásárlást amúgy sem szabad elsietni. Addig amíg gyűjti a pénzt eljár kutyaiskolába és kiállításokra nézelődni megismerkedik tenyésztőkkel stb... Ez még hasznos is lehet.

2011. márc. 14. 18:16
 9/18 A kérdező kommentje:
Igen,én is így csináltam annó..de ezzel megint van bajom,mindig is volt.Gondolj bele,gyűjtöget valaki hónapokig,megveszi a kiskutyát 150-200ezerért.Hogy mernék egy ilyen drága kutyát egy parkban elengedni,még ha mégannyira nevelve,tanítva van is.Kis méretűeknél,meggondolnék egy sétát is,jön egy óriás és vége a kutyának.Ez egy ördögi kör.Arról nem is beszélve,hogy innentől kezdve a kutya egyfajta befektetés,amire vigyázni kell.Amúgy is természetesen.
2011. márc. 14. 18:25
 10/18 anonim ***** válasza:
Igen, a kutyára vigyázni kell. De szerintem ugyan úgy vigyázni kell egy menhelyi ingyen kutyára is. Minegy, hogy a kutya 1000 forint vagy 1000 euro volt, a gazdinak ugyan akkora veszteség, ha baja esik. Ilyenkor már a pénz nem számít! Én mellesleg már a legelső sétán szabadon engedtem a kutyát és úgy sétáltunk (kijelölt helyen). Eleinte én is féltettem, de nem azért, mert "jaj, mi lesz ha világgá megy a százötvenezrem", hanem a tapasztalatlanságomból adódóan bizonytalan voltam az új helyzetben. Amúgy mi baja lenne egy töpörtyűnek az óriástól? Én mindig biztatom a töpörtyűk gazdijait, hogy nyugodtan engedjék el a kutyájukat mert nem bántja az "óriásom". Tízszer anniyt eltűr az apróságoknak, mint mondjuk egy közepes méretű kutyának.
2011. márc. 14. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!