Mennyire jut el az agyáig a kutyámnak mikor behívom? (elkezdek az ellenkező irányba futni és hívom és mikor ideért megdicsérem)
egy séta alkalmával 5-6 hívtam vissza(2 órás volt :))
lefutottam a Maratont!:)
kemény volt:).szóval 5-6 ilyen behívás/séta az menyire növeli a behívási képességet?
Látom mindenáron kötözködni akarsz... bármelyik állításomat meg tudom védeni és gyakorlatban megmutatni.
"- ha nem jön oda, akkor az ellenkező irányba kezdj el futni (vagy legyen nálad játék, jutalomfalat stb...)"
Az, hogy a kutya egyedül marad, falka és vezető nélkül sokkal erősebb bármilyen ösztönnél. Ez nem azt jelenti - és egy szóval sem mondtam, sőt - hogy a kutyát ne lehetne utána jutalmazni. Ellenkező irányba futsz, kutya utánad, bejön, jutalom (ami gazdija válogatja h labda, kaja, simi, szép szó stb) - természetesen a korai szakaszban minden egyes beérkezésnél jutalom, aztán ahogy nő a kutya, ahogy megtanulja, h mi az a behívás parancsra úgy lehet elhagyni a futást, majd a jutalmat. De nem végleg. Minden életkorban rá kell néha erősíteni, random, van amikor kap érte a kutya jutalmat van amikor csak szóbeli dicséretet.
"bocsi, de ez kontakt felvétel után történt és nem a kontakt felvétel elmaradása esetén történt azért, hogy végre odafigyeljen mert fél, hogy egyedül marad"
A kutya azért lássa h te elkezdesz rohanni. Ez egy tanítási folyamat. Ha nem látja, akkor te rohanhatsz bármerre. A lényeg a figyelem és kötődés kialakítása.
"hopp hopp. végre egy eszköz a kutya megerősítésére, haladás... nyomkövető és örző védőknél alkalmazzuk"
Szerintem leszállhatsz a magas lóról, mert senki nem mondta h a leírt feladatok végén nem kell a pozitív megerősítés. Nagyjából mindegyik végére odaírtam h dicséret. Bár szerintem az természetes h ha a kutya jól hajt végre valamit vagy úgy viselkedik ahogy mi akarjuk, akkor megdicsérem, pozitívan megerősítem, h legközelebb is legyen kedve/érdekében álljon megcsinálni.
És szólj hozzá, nemcsak a nyomkövetésben és az őrző-védőben alkalmazzák, hanem a kutyakiképzés nagyjából összes területén.... mik vannak...? :o)
"a kiképzés lényege, hogy a kutya bármilyen szituációban feltétel nélkül engedelmeskedjen"
A végső cél tényleg ez. Ám odáig el kell jutni. És lehet h neked már a kezdetektől nincs gondod semmilyen parancs végrehajtatásával első vezényszóra a kutyáddal, de szólj hozzá, elég sok embernek igencsak sok problémája akad. Elég végigmenni egy lakótelepen ahol az átlag pórnép kutyátsétáltat és érdemes megnézni, hogy hányszor és milyen szituációkban szólnak a kutyáiknak az emberek - főleg úgy h előtte nem is alapozták meg sem a saját tekintélyüket, sem a végrehajtandó parancs pontos feladatvégrehajtását. Egyébként a kutyaiskolákban is számtalanszor elmondják, h minden parancsot egyszer adunk ki és csak akkor ha végre tudjuk hajtatni a kutyával vagy tudjuk h végrehajtja. Ezen elvet nem nehéz belátni, mivel arra épül az egész h a kutyát ne hagyjuk hibázni (hibázik, ha hallja a parancsot de valamilyen okból nem hajtja végre) és az egyszeri parancskiadást követő azonnali végrehajtás a kívánatos. A kutya kondicionálás, vagyis ismétléses tanulás útján tanul. Az rögzül benne, amit minél többször csinál. Ha hagyjuk, h milliószor halljon egy parancsot és csak millió + 1-re hajtsa végre, két dolgot erősítünk benne: nem kell elsőre végrehajtani, a gazdi tekintélye meg szép csendben ásódik alá.
"Remélem egy olyan kutya harap tökön egyszer ami éppen a heves szituációban nem engedelmeskedik az Ereszd parancsnak"
És még rosszindulatú és gonosz is vagy. Kíváncsi vagyok, h egyébként szemtől szembe is így viselkednél-e egy idegennel vagy ez csak az internet jótékony hatása?? :o)
"Amikor szóltam a kutyának, de cseszett odafigyelni, akkor odadobtam mellé a láncot. Mellé!"
Nem egy kutyát ismerek, akik nem kőkemény munkakutyák, akikkel ezt bátran eljátszhatod, akik ennek hatására a gazdi közelébe sem mennének. Próbáld ki egy uszkárral, sheltievel, pireneusi juhászkutyával (Berger des Pyrénées), border collieval, yorkieval, mudival, bishonnal stb...
Ne a maliból, német juhászból, rotiból, dobermannból induljál ki! És az előbb felsorolt kutyáknak sem az idegrendszerével van a probléma, hanem a természetükkel, h ezek lágyabb, érzékenyebb kutyák.
"A másik barátom"
Nem a lábmellett követés volt a kérdés, de a tanítás leírása ötös :o)
"na most akkor a neve legyen a behívó parancs vagy inkább mégse?"
Kiforgatod a szavaimat... A név kifejezetten a figyelem felkeltésére szolgál, szemkontaktus, rádnéz a kutya, abba az irányba figyel, ahonnan a nevét hallja. Ezt KÖVETŐEN jöhet a behívó parancs. Úgy érzem direkt, a kötekedés és a fölényeskedés miatt, félreértelmezed, kiforgattad a gondolataimat.
De nem baj, mindenből tanul az ember...
Szép napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!