Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit gondoltok a szamojédről?

Mit gondoltok a szamojédről?

Figyelt kérdés
Mindenre kíváncsi vagyok a fajtával kapcsolatban. Nyáron a meleg mennyire viseli meg őket? Mennyire makacs fajta? Mennyire tanulékony? Mennyire igényli a gyakori kutyakozmetikába hordást? Az agresszívitás ugye nem jellemző a fajtára? Bocsi a sok kérdésért. Tényleg jöhet minden ezekről a fehér hógolyókról!:) Köszönöm!:)
2011. márc. 4. 18:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
63%

Menjünk sorban :P

Nyáron érdemes árnyékba vinni őket, vagy légkondizott helységbe. Általában nagyon kedves fajta, de azért akadnak makacs kivételek :) Tanulékony fajta, de korán kell kezdeni a tanítását. Hetente 3x-4x fésülni kell a szőrét, ezen kívül a kozmetikát nemtudom. Az agresszivítás egyáltalán nem jellemző, max ha szaporítótól idegrendszeri hibás kölyköt veszel :)

Ennyi az én tapasztalatom, beszélgettem már pár tenyésztővel, de a többiek biztos írnak még használhatókat!

2011. márc. 4. 18:23
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

A samoyed a szánhúzó kutyák közül talán a legkönnyebben kezelhető, de ez nem jelenti azt, hogy engedelmes. Általában elmondható róla, hogy rendkívül magabiztos és öntudatos kutya, akinek saját véleménye van a dolgokról, és ez elég gyakran nem egyezik a gazdiéval. Bár kb. 3 éves kora után egy cseppet lehiggad, még 6-7 évesen is egy játékos bohóc, aki rendszeresen követ el csínyeket (ez egyébként gyakorlati tapasztalat! :-) ). Például imád kertészkedni, gödröket ásni... Nekem a ruhaszárítót is át kellett telepíteni, mert rendszeresen leszedtek róla holmikat. Kisállatokra vadászhat (tyúkfélék, macska). Ő egyébként tud ugatni, sőt, szeret is hangosan kommentálni mindent.... Ha megérted a természetüket, elfogadod őket olyannak amilyenek, sok mindenre képesek lehetnek. Csak egészen más módszerekkel kell őket tanítani, mint egy átlag kutyát. Ha eléred, hogy amit szeretnél, azt egy jó bulinak tartsák, akkor nyert ügyed van, de átlag munkakutyás módszerekkel náluk semmire nem mész. Emberrel szemben (mint minden szánhúzó fajta) rendkívül kedves, mert ugye bármilyen agresszió kifejezetten nem kívánatos tulajdonság volt a tenyésztésük során. Éppen ezért házőrzőnek totálisan alkalmatlanok. Nagyon szeretik az embereket, mindegyiket, válogatás nélkül, a gazdi társaságát kifejezetten igénylik. Az emberek gyakran azt hiszik, ezek a kutyák csak kint érzik jól magukat, de ez nem igaz. Ők a gazdi mellett érzik a legjobban magukat, az ő társaságában. Az én kutyáim remekül el vannak odakint, amíg nem vagyok otthon. Ha megérkezem, onnantól ott toporognak az ajtó előtt, hogy engedjem be őket. Érdekes, hogy bár a nemzetközi szervezet, az FCI által elsőként elismert szánhúzó fajta, őshazájában, Szibériában a vándorló szamojéd népnél (akiknek a kutyája volt és akikről a nevét ő is kapta) nem elsősorban szánhúzóként szolgált. Az egyik legfontosabb feladata mai értelemben talán az un. terápiás-kutya munka volt: az öregeket, betegeket és gyerekeket tartotta melegen. Ezért és mivel a bundája nem szívja úgy magába a szagokat, még a jurtába is beengedték őket. E mellett segítettek a rénszarvas csordák mozgatásában (a szamojédek rénszarvas pásztorok voltak), a vadászatoknál és mellesleg húzta a szánt is. A szőre un. dupla-bunda, ami egy sűrű, puha aljszőrzetől és egy hosszabb, durvább, egyenes szálú fedőszőrzet, ami jól szigetel. Ez gyakorlatban úgy működik, mint a juhásznál a suba. Az is hordta azt télen-nyáron, mert nem csak a hideg, de a túlhevülés ellen is védett. Vagyis a samoyedek nem tűrik annyira rosszul a meleget, mint azt feltételezik róluk, bár az tény, hogy a hűvösebb időben vannak igazán elemükben. A másik tévhit, ami a világos szőrzetből is ered, hogy állandóan csutakolni kell őket. Nem igaz. A sarki dupla bunda ugyanis öntisztuló, még a feje búbjáig saras-koszos bunda is majdnem teljesen fehér lesz, ha megszárad és kipereg belőle a homok. Utána már csak sepregetni kell :-)) Kölyök korban kell jobban odafigyelni a szőrükre, illetve a fülük mögötti részre (az képes nemezesedni), egyébként (a vedlési időszakot leszámítva) elég heti egyszeri átkefélés. A kiállítási kutyák szőre természetesen minden bemutató előtt különleges felkészítést igényel, de egy házi kedvencnél évi 2-3 sima fürdő tökéletesen elegendő. Ilyenkor az első lépésnek a szőrzet gondos átfésülésének kell lenni, mert a kis csomókból nagyon lesznek a művelet végére. A MEOE Szánhúzó és Északi Kutyások Klubjának honlapján sok infót találsz róluk, a klub elnöke is nagyon szívesen segít, meg lehet keresni információért:

[link]

Egyébként, ha Veresegyház nincs túl messze neked, akkor gyere el jövő hétvégén a Medveotthonba, egy 2 napos verseny lesz, ott személyesen is lehet érdeklődni velük kapcsolatban:

[link]

2011. márc. 4. 21:44
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Ja, még egy érdekesség, a bundával a kapcsolatban: ha valaki tud fonni, szőni, akkor érdemes a vedléskor kihulló aljszőrzetet összegyűjteni, ugyanis nagyon meleg fonal készíthető belőle, ami ugyanúgy felhasználható, mint a sima.
2011. márc. 4. 21:52
 4/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat, nagyon érdekesek dolgokat írtatok!:)

Hmmm, mit gondoltok, első kutyának mennyire lenne ideális? Kutyasulival végülis kompenzálható náluk a tapasztalatlanság, vagy túl nagy falat a szami első kutyának?

2011. márc. 4. 22:04
 5/15 anonim ***** válasza:
Mehet első kutyának is, ha kellően eltökélt, sportos és rugalmas vagy. Ez utóbbit elsősorban a gondolkodásmódra értem, de hozzájuk kell egy jó adag humorérzék is. A kutyaiskola pici kortól javasolt és nem lesz gond. Na mármint samoyed viszonylatban... :-))
2011. márc. 4. 22:16
 6/15 A kérdező kommentje:

Szerintem ilyen vagyok, remélem legalábbis!:D

Samoyed viszonylatban? Ennyire rosszcsontok? :D Te kutyáid milyen akciókat csináltak már?:)

2011. márc. 4. 22:22
 7/15 anonim ***** válasza:
71%
Az öregem anno (mikor még voltak) több fészekalja csirkét kinyírt. Nem azért, mert éhes volt, ha nem mozogtak, már nem érdekelték őt. De sajnos a többieknek is sikerült már egy betévedt sünmalackát "eljátszani"... A saját macskával jól kijönnek (kézben mutattam be nekik), de minden idegent megkergetnek, nem tudom mi történne, ha sikerülne nekik egyet elkapni... Az udvar gödrökkel van tele (bár már nem annyival, mint régen), a kert csak azért nem pusztaság, mert el van kerítve és csak felügyelettel mehetnek be. 3 évnek kellett ahhoz is eltelni, hogy az udvarban elérhető magasságba virágcserepet lehetett tenni, addig ami benne volt, rövid úton el lett tüntetve. Az 5 éveseim még csak kicsik voltak, mikor a telek kerítésének egyik oldalához smaragd tujákat telepítettünk. Megjegyzem, akkor is volt már ott egy kerítés ami kertet (és a teleknek azt a részét) elszeparálta, csak nem ennyire erős mint most. Ez őket rettentően felcsigázta. Hogy hozzájuk férjenek, szépen lassan tönkretették a kerítést, és átrágva, alatta átásva bementek a kertbe, ahol egyik másik növényt tövestül kitépve kergetőzős-kötélhúzós játékot játszottak. Volt amelyiknek ez túl sok volt és olyan is, ami sosem került elő... A fene tudja, mit csináltak vele. A 7 éves szukám kiskorában többször megevett gondatlan módon elöl (és túl alacsonyan) hagyott kaját, süteményt. Imádott mindent hurcolni, ha valamit nem találtunk a helyén mentünk az udvarra megkeresni, mert tutira ő volt a ludas a dologban...
2011. márc. 4. 22:46
 8/15 A kérdező kommentje:

Biztos nagyon bosszantóak lehettek ezek az esetek, de így olvasva olyan aranyos huncutságoknak tűnnek!:D

Én igazából nem bánnám ha felásnák a kertet(legalábbis most még így gondolom...:D), de amiatt viszont aggódom, és ezt már sokszor olvastam, hogy a szamik szeretnek elszökdösni. Mi inkább kan kutyust szeretnénk. AZ ivartalanítás megoldaná szerinted ez a szökés kérdést? Emiatt nagyon aggódom, mert nagyszüleim kutyája is úgy pusztult el, hogy szeretett elszökdösni, és csavarogni egyet aztán hazajönni, egyszer viszont úgy megszúrta valaki, hogy már nem lehetett rajta segíteni... Szóval nálam ez egy érzékeny terület. A másik, hogy mennyire súlyos az ugatás kérdés? Az nem gond, hogy szeretnek ugatni, viszont nem akarok úgy járni, mint sokan, hogy a szomszédok állandóan a nyakunkra járnak, hogy egyfolytában ugat a kutya? Bocsi, hogy ezer dolgot kérdezgetek...:S:)

2011. márc. 4. 22:59
 9/15 anonim ***** válasza:
68%
Hát, egy szami mellé bizony biztos kerítés kell, amin tutira nem tud átjutni, mert bizony hajlamosak rá. És mindig vannak olyan időszakok, amikor az ember valami oknál fogva nem tud velük annyit foglalkozni, mint esetleg kellene. Akkor meg, ha tombol bennük a energia és unatkoznak, jobb ha nem találnak lehetőséget egy kis "városnézésre".
2011. márc. 5. 07:21
 10/15 anonim ***** válasza:
68%
A szökés kérdést teljesen nem oldaná meg önmagában csak az ivartalanítás, de nagyon sokat segítene rajta, így mindenképpen javasolt. Ha például a tüzelő szukák már nem jelentenének csáberőt.
2011. márc. 5. 07:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!