Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Finomkodva hogy lehet kutyát...

Finomkodva hogy lehet kutyát nevelni?

Figyelt kérdés

Leszögezném:nem vagyok híve a verésnek!

Egy staffordom van, mivel terrier elég önfejű, határozott falkavezér való neki.

Imádjuk és a család része, de kiskorától azt tanulja, hogy a helye a rangsorban legalul van utánunk és a gyerekeink után.

Nem szoktam megverni, de ha szükséges, erőteljes hangnemmel fegyelmezem és volt már példa, mikor még próbálgatta a határait, hogy a torkánál a földre nyomtam míg megadja magát.

A séta még most sem tökéletes, néha rájön pl. ha kutyát lát és akkor húz.

Egyik ilyen alkalommal fogtam és erőteljesen visszarántottam, ez mindig beválik a "lábhoz" kísérőszó mellett, ilyenkor észbe kap.

Ezt látván egy kicicomázott úri dáma mellettem elhaladva felháborodva megszólalt:

"Mi lenne, ha magát rángatnám meg így?"

Nos, én nem érzem, hogy rosszul nevelném a kutyám, hisz mindenki dicséri milyen engedelmes és kedves.

Szerintem egy ilyen erőteljes és irányításra hajlamos kutyával másképp, határozottabban kell bánni, mint mondjuk egy bolognesevel, vagy berni pásztorral stb., mert különben azt vesszük észre egy idő után, hogy ő uralja a családot.

Mit gondoltok?

2011. márc. 3. 19:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Hány éves vagy ? A kutya most fél tőled vagy behódol ?
2011. márc. 3. 19:58
 2/11 A kérdező kommentje:
A kutya nem fél tőlem sem és a család egyik tagjától sem.
2011. márc. 3. 20:00
 3/11 Ninna ♥ ***** válasza:
30%

Az nem baj, hogy keményen és határozottan neveled, de én sem vagyok híve a rángatásnak, földre nyomásnak stb. Inkább ha nagyobb baj van, akkor a kutyát a grabancánál fogva büntessük, dobjuk arrébb, ordítsunk rá, de ne nyomjuk le a földre, ne verjük, ne rángassuk. Szerintem egy gazdiból, aki a kutyáját rángatja, stb, abból a gazdából egyrészt a félelem, ami nagyon súlyos probléma, másrészt a tapasztalatlanság árulkodik, ami teljesen természetes. Ezért mondom, hogy hallgassunk meg minden véleményt, amit tapasztaltabb emberek mondanak a kutya képzéséről. Én azon a véleményen vagyok, hogy sokkal több mindent meg lehet a pozitív megerősítéses módszerrel tanítani a kutyának, mint a hagyományos földrenyomós, pórázrángatós képzéssel. Többet ki tudunk hozni a kutyánkból, mint amennyit gondolunk róla. Engedelmességet lehet hagyományos módon tanítani, de pl. trükköket hogy tanítasz neki? Ha nem adja a lábát pacsizni, akkor mit csinálsz? Egyértelmű, hogy jutalomfalattal próbálod rávenni a kívánt cselekvésre.

Szerintem, ha egy kutya nagyon sok mindent tud, szót fogad a gazdájának, az egy nagy szó, örülni kell neki. De még nagyobb szó, hogy a gazdi ezt úgy érte el a kutyusánál, hogy nem verte meg, nem nyomta földre, nem bántotta, hanem együtt szépen próbálgatták a dolgokat, tanítgatta a kutyust, és a kutya élvezte a tanulást. Ha ezt valaki így éri el, az a legnagyobb szó.

2011. márc. 3. 20:01
 4/11 anonim ***** válasza:
Minek fogod te meg a nyakánál, és földhöz nyomod ?
2011. márc. 3. 20:01
 5/11 A kérdező kommentje:

De ki beszél arról, hogy megvertem??

Nem félek tőle és ő már a sokadik kutyám ezért látom a különbséget közte és a többi kutyám mentalitása közt.

Van akinél elég egy szó és van ő, aki tovább próbálkozik.

Pont azért tartunk itt ahol most, mert sosem engedem meg neki, hogy akaratom ellen cselekedjen.

Más gazdi csak csodálkozik, hogy lám egy szóra miket megcsinál a kutyánk.

A kutya imád bennünket, mi is őt, de ő "csak" egy kutya akinek kell egy főnök.

Mint egy tanár, a hiperaktív diákot is másképp kell nevelni, mint egy nyugodtabbat.

A torokszorítás pedig azért volt, mert még fél éves kora körül egyszer séta közben megkapta egy járókelő kezét.

Soha azóta nem csinálta.

2011. márc. 3. 20:15
 6/11 anonim ***** válasza:
Tulajdonképp én is így ismerem, hogy fojtóval így kell erőteljesen megrántani, (nem folyamatosan úgy húzni) és akkor úgy megtanulja hol a helye, de ha visszamegy a lábad vonalába mindenképp dicsérni kell. Amúgy annyira nem tudok, nem vagyok kutyagazdi csak nemsokára leszek. De én is örülnék, ha valaki tudna jobb módszert mondani.
2011. márc. 3. 20:25
 7/11 anonim ***** válasza:

Szerintem meg nincs ezzel semmi gond. Ahogy egy gyereknek sem lesz baja, ha néha a fenekére csapnak, a kutyával sem történik semmi, ha földhöz szorítják vagy néha visszarántják. Ez nagyon messze van a durva veréstől.

Nekem cane corsom van, ő sem egy könnyen kezelhető kutya és sajnos vagy nem sajnos, kénytelen vagyok erélyesebben, keményebben fellépni vele, mint a francia bulldogommal. Próbáltuk a pozitív megerősítéses módszert is, de voltak helyzetek, ahol ez kevésnek bizonyult. Egy időben fojtó nyakörvet is használtam és bizony előfordult, hogy így rántottam magamhoz, ha rosszul viselkedett. Ezt többször is eljátszottuk és megjegyezte, hogy nem szabad. Ettől még nem lett lelkileg sérült kutya...

Úgyhogy nincs ezzel semmi baj. Én sem vagyok híve az erőszakos bánásmódnak, de manapság már egyesek hajlamosak a kutyát porcelánbabaként kezelni, ami szintén túlzás.

2011. márc. 3. 21:18
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, vártam már a hasonló temperamentumú kutyások válaszát.

Mert - elnézést a többiektől - de egy pl. csivavás gazdi csak elméletben adhat tanácsokat, míg egy cane corsos gazda azért bizony tudja miről beszélek.

Mellesleg a kutyánk egyik barátja egy cane corso, ő mindig fojtóval jár, de a gazdái legtöbbször elengedik, szépen megy láb mellett.

Ez nálunk nem agresszió, de egy magasabb fájdalomküszöbű, akaratos kutyát sokszor nem lehet egy ejnyebejnyével helyretenni.

2011. márc. 3. 21:22
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerintem teljesen jól csinálod. Sajnos az emberek tényleg szentimentálisabbak lettek pl. nem lennének képesek némelyek egy tyúkot vagy disznót levágni, a nyúl megnyúzásáról nem is szólva. Azzal meg mindenki legyen tisztában mennyire tud keményen, határozottan fellépni a engedetlenkedő kutyájával szemben.
2011. márc. 3. 21:59
 10/11 zeusz4 ***** válasza:
szia,szerintem helyesen cselekedtél a lenyomás nagyon jó megoldás és addig kell a kutyát így tartani még meg nem nyugszik,a vissza rántás is jó hisz egy stafford erőteljes és SAJNOS más kutyákkal szemben hajlamosak agreszióra hisz őseik gladiátor kutyák voltak,nekem kettő van belőlük egy kan egy szuka a kan elég agreszív más kutyákkal a szuka kevésbé sőt ő inkább kíváncsi.A legelső hozzászólonak egyébként ajánlanám a nat gon szizőr millan a csodálatos kutya doki müsorát ő is alkalmazza ezeket a dolgokat.
2011. márc. 3. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!