Kutyatenyésztők, lehetséges mini havanese-t normál havanessel pároztatni?
Van egy havanese szuka kutyusom, mellé szeretnék egy fiut. Nem kívánok professzionális tenyésztő lenni, csak esetleg 2 évente egyszer egy almot megengedni nekik.
A szukám normál méretű havanese (tehát jelenleg 7 kilós). Találtam most a hírdetések között egy csodás kisfiút, törzskönyvet kapnék hozzát (hobbi célű tözskönyv- van ilyen?) azonban a fiúcska a tenyésztő szerint felnött korában max. 4kg lesz.
Ez így passzolhat, vagy semmiképp se vegyek egy mini havanese-t?
Egyébként, csak ha logikusan gondolkodunk, akkor ez az ivartalanítás= emlőrák egy irtó nagy baromság.
Ha a kutya ivartalanítva van, ergó nem tüzel, és nem vemhesül, nem termelődik olyan prolaktin, ami beindítaná a tejtermelést, magyarul az emlői gyakorlatilag funkció nélkül maradnak.
A másik dolog pedig az, ami a lényeg,hogy mini havanese nincs. A hobbi célú törzskönyv pedig gondolom azt jelenti, hogy a kutya nem tenyészértékű, ami kiderül a méreteiből is.
De ez egy tenyésszemlén úgyis kiderül.
Ne haragudj, de ki mondta, hogy már elhatároztam, hogy megveszem a hobbi törzskönyves kutyust, és szaporítani fogom a sajátommal?
Szerintetek mindenki hülye és veri a fejét a fallba a hülyesége mellett? Mert akkor sajnálom, ti lehet pont olyanok vagytok mert én tényleg - ŐSZINTÉN kérdeztelek titeket mind ilyenről, és nem azért, hogy kioktatást kapjak minden percben. Nem vagyok egy suta ember, értem én a szépszót sőt az észérveket is. Csupán tudatlan voltam a témában, és PONTOSAN mivel fontos a kutyám és a jövőbeli kutyám egészsége, ezért fordultam egy internetes forum segítségéhez, hogy végül JÓL tudjak és MEGFONTOLTAN válasszak kutyust magamnak.
Véleményt kértem, megkaptam. Most már tudom, hogy nem veszek olyan kutyust ami elvileg hobbi célos törzskönyvvel van, tudom, hogy az ivartalanítás nem feltétlenül rosz dolog (habár azt elmondom, hogy a kutyákat én is ismertem heti rendszerességgel találkoztam velük, és ha bűzlik neked ebbe valami akkor szaglik a monitorod, mert tényleg így történt, mind emlőrákban ivartalanítva pusztult el sajnos) de ez mellékes.
Azt is megtanultam, hogy más állatorvos véleményét is kifogom kérni a témával kapcsolatban, és AZT is megtanultam, hogy kiskutyákat fialtatni csak is törzsszemlés kutyákkal lehet.
Hoppá: valaki figyelt? Nem mindneki hülye aki kérdez - aki kérdez pont azért teszi, hogy okuljon, és eredményként okosabbként távozzon a beszélgetésből.
Minden esetre köszönöm a hasznos információkat, még akor is ha azok kissé sem burkolt bántó mondatokban voltak elhelyezve!
Erről csak annyit mondanék, hogy előítélet.
Ez már egy másik téma, kár is belemenni, mert ez a világ problémája - előre megítélünk valakit bármi információ nélkül.
Köszönöm, úgy teszek, még több információt gyüjtök a témában, és megfontolom egy kislány kutyus beszerzését is.
Na, akkor ezt is olvasd el:
Annyit tennék még hozzá, hogy egyébként sem lehet egy kutyát "2 évente egyszer" elletni. Életében max. három almot hoznak le egy tenyészszukától. Abba is gondolj bele, hogy évente kétszer tüzel. Mit csinálsz a két ellenkező nemű kutyáddal évene kétszer egy hónapig?
Kérdés, hogy mennyire fontos neked a fajta, a fajta sorsa? Mennyire fontos az h a megszülető kutyák típusos havanesek legyenek?
Kérdés tisztában vagy-e a mostani kutyád vonalának sajátosságaival? Tudod-e hogy mi az amit az ő vonala a legjobban és a legkevésbé hoz? Ismered-e a saját kutyád erősségeit, gyengeségeit, wézenét? Tudod-e milyen típusú, jellemű kan lenne aki kiegészítené a te szukádat és ezáltal jobbá tenné a fajtát a megszülető kölykök révén?
A most kinézett kiskutyának ismered-e a törzskönyvét, vonalát? Mit vársz ettől a kantól? Milyen jellemet? Olyan lesz a jelleme, ami várhatóan kiegészítené a te szukádét? Fenotípusra milyen a kiskutya?
És nem utolsó szempont, mi a célod az alommal - azon kívül h legyen mert "húú de cuki" és/vagy "legyen anya a kutyusom"?
Ezeket átgondoltad? Vagy csak "hűbelebalazs" módjára össze akarsz rakni majd két havanese-t?
A másik, ivartalanítással és nem-ellés ügyben inkább még okosodj, nézz utána és ne állíts valótlant - pláne úgy nem, h állatorvosra hivatkozol (vagy ha igazat mondtál és tényleg állatorvos mondta neked h az ivartalanítás megnöveli az emlőrák kockázatát, akkor add már meg ennek az orvosnak a számát, hadd beszélgessek már el vele erről és arról, h mikor is adja vissza a diplomáját):
Igen, lehet előítéletnek nevezni, ugyanis aki komolyan tenyésztéssel szeretne foglalkozni, azok nem ezen a honlapon kérdezősködnek.
Most mit vagy úgy felháborodva? Beismered, hogy tanultál a válaszokból, mégis lehurrogsz mindenkit. Inkább megköszönted volna.
A leggyorsabb információt pontosabb információt szerettem volna kapni, ezért kérdeztem itt. Kövezz meg, hogy gondoltam itt kapok majd értelmes válaszokat.
És ha feljebb olvasol, többször is megköszöntem az információkat - ne haragudj ha a kioktatú és negatív vételű beszólásokat nem vettem jó néven - amikor tényleg őszintén csak érdeklődni szerettem volna a témával kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!