Collie (skótjuhász) vagy border collie? Ti melyiket választanátok?

"Magyar égre magyar UFO-t!":))
Amúgy Collie=Skót Juhász
Ne keveredjünk bele a fajtákba, inkább használjuk a magyar nevét, mert a Border Collie-nak nincs, így könnyű megkülönböztetni őket.
Azt viszont megjegyzem, hogy a kuvasznál van alapja annak amit terjesztenek róla. Rendkívül domináns, ezért igazából soha nem törődik bele, hogy nem ő a falkavezér. Éppen ezért nem ajánlom senkinek első kutyának, csak kellő tapasztalat után. A magyarok közül nekem a Mudi a kedvencem.

a collie a skótjuhász. a border collit meg nem hivják másképp
én a border collie mellet szavazok, hisz ez a vilég legokosabb kutyafajtája

colliet(skótjuhászt) vagy border colliet?
Az én válaszom egyértelmű : skótjuhászt! Intelligenciájuk, szépségük, eleganciájuk mindig elbűvöl. Érzelmi intelligenciában magasan az átlag felett állnak. Vigyáznak a gyengékre legyen az gyermek vagy öregember. Nem lökik fel kísérik óvatosan. Ha szomorú vagyok egymással versenyezve próbálnak vigasztalni. Ha valahova vendégségbe megyünk szépen fegyelmezetten viselkednek. És ha szabad a tér óriásit rohannak.
A border collie-val én már Magyarországra került első példányokkal ismerkedtem. Nekem túl pörgős munkamániás kutyák. Azoknak nagyon ajánlott akik aktív kutyás ügyességi versenyeken akarnak érvényesülni. De akinek nincs rá elég ideje az megbánja hogy border colliet választott és szegény lehet hogy a menhelyen fog kikötni. Úgyanis igen kreatívak ha el kell magukat foglani.
Egyátalán nem igaz hogy a border collie lenne a világ legokosabb kutyája! A teszt elég marhaság, mert főleg a gyorsaságot és az aktivitást vizsgálta, de például az érzelmi intelligenciát nem. Szerintem eleve ostobaság egy ilyen sorrendet kutyafajták között felállítani. Mert egy egy fajtán belül is nagy a szórás..
Ha az akitvitást nézzük akkor a border élmezőnyös az tuti.
De nem biztos hogy ez mindenkinek jó.
Ha kiskutyát veszünk CSAK tenyésztőtől vegyük! Persze vannak szaporítók is és ők is tenyésztőnek nevezik magukat. Én azt ajánlom hogy el kell látogatni több tenyészetbe mielőtt kutyát választunk, rá kell szánni időt, akár a kölyök vásárlást megelőző egy évet is. Ugyanis egy igazi tenyésztőnél nincs egész évben kölyök. Maximum egy vagy két alom évente!!! Elvégre kutyát legalább 15 évre veszünk!
Vannak egy kutyás gazdik akik ha már van szukájuk pároztatják különböző okokból. Ezzel nem értek egyet, hacsak nem akarnak megtratni az alomból egy kölyköt maguknak.
Sajnálom hogy a kutyások körében nem terjedt el az a szokás ami például a macskatenyésztőknél. A hobbyra adott kölyköket ivartalanítva kapják meg a tulajdonosok. Ugyanis a kutyának NEM kell szülnije vagy pároznija ahhoz hogy egészséges maradjon... sőt! Egy ivartalanított kutya tovább él! Vigyázni kell az etetésnél némelyik hajlamos az elhízásra.
A magyar fajták közül én is a mudit választanám. Nem olyan csahos mint a pumi például, de nagyon könnyen tanítható ügyes kutya.
Kuvaszunk volt régen még gyerekkoromban, sajnos el kellett altatni mert öreg korára olyan agresszív lett hogy a család egy része már nagyon félt tőle. Soha nem volt megkötve viszont egy évesen fogadtuk be és az előéletéről nem tudtunk semmit. Egy gyártelepről csapódott hozzánk.
Skótjuhászaink előtt mindig befogadott kutyáink voltak.
Most viszont a "skótok" uralják az udvart , immár 17 éve. 15 éve pedig tenyésztem őket. Elkötelezett szerelmese lettem a fajtának... Nagyon örülök a kiállítási sikereknek is de főleg a kutya gazdi történetek örvendeztetik meg a szívemet.
Betegségek sajnos a legjobb szándék mellett is előfordulhatnak , ez sajnos elkerülhetetlen ,egy igazi tenyésztő azonban felelősséget vállal a tőle származó kutyákért, igyekszik egészséges és jó idegrendszerű kutyákkal tenyészteni.

ez még nagyon sok kutyáról elmodható. Főleg a nagytestűekről ,igencsak békések a gyerekekkel cibálhatják a szőrüket is.
inkább skótjuhász mint border. De a skótjuhász is jól meg kell nézni honnan vesszük!
Nekünk pedig skótjuhászunk volt kan. A gyerekek nagyon szerették és olyan volt mint egy ovóbácsi. vitte nekik a játékokat ,még rá is űlhettek!
A skótjuhász alapból nyugodtabnb mint a border.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!