Collie (skótjuhász) vagy border collie? Ti melyiket választanátok?
Ja és itt az a jöttment kutya, vagyis akit te jöttmentnek nevezel, a díjnyertes törzskönyves kutya (láttam díjait és a törzskönyvét is megmutatta a gazdája). Bal oldalt van ő és jobb oldalt van a saját kutyám.
Szerintem egyik sem néz ki "szarul"!!!
"Nah akkor elmondanám, hogy a fiú akit kiválasztottam a saját kutyámnak, díjnyertes, törzskönyves kan, de nem tenyésztő sem a gazdája, sem az, akitől vették még kölyökkorában. "
Ezt így hogyan? Ha nem tenyésztő akitől vették, akkor honnan van származási lapja (gyk.: törzskönyv)? Ha pedig a Te kutyádnak sincs akkor nem is viheted kiállításra, max MKSZ kiállításra, hobbi osztályba, de ott nem nehéz összeszedni bármilyen díjat, mert max 1-2 nevező szokott lenni. A képről pedig: túl kerek szemek, túl erőteljes stop, rossz hátsó szögelés (bár ez lehet csak a kép miatt), ránézésre gyenge csontozat. Aki annak a kutyának díjat adott azt kéne először lelőni.Nálam a "nagyon jó" minősítést is csak neccesen kapná meg. Tudom, ennél sokkal gyengébb kutyák is kaphatnak díjakat, ha elég az ismerős bíró, de az ilyentől mindig felmegy a pumpa nálam. Persze ettől még szép kutya, pláne kívülállóknak, de a tenyészthető minőségtől messze van.
Aki a pénzt látja csak a kutyákban az NEM tenyésztő, akkor se ha kiállításokra járkál, és törzskönyvez. Már régóta mondom, nem attól lesz valaki tenyésztő, hogy tele van díjakkal, meg tökömtudja milyen koszorús "mestertenyésztői" címet szerzett, mert ezt ma Magyarországon bárki megszerezheti akinek elég nagy a nyelve, és/vagy jó ismerőse a fajta "top tenyésztőinek" (akik ugye egyben a top bírók is).
Rengetegen vannak az interneten aki osszák az észt, miközben ők is ugyanazt csinálják. Általában az igazi tenyésztő nem jön ide csinálni a cirkuszt, neki nem kell a reklám, mert aki már vett tőle kutyát az utána bátran fogja ajánlani mindenkinek, és ennél jobb reklám nincs.
Egyébként ha úgy írod, hogy a kutyád párját az utcáról szedted fel, akkor ne csodálkozz ha valaki kicsit hülyének néz, mert ez erősen félreérthető. (mint ha az első szembejövő, és tetsző kóbor kutyát raktad volna rá).
Tényleg nagyon szépek a képen látható kutyák.
De, amit leírsz a Tenyésztőkről az nem igaz,ha csak nem szaporiókról beszélsz. Persze Tenyésztőnél is előfordulhat, "hibás kutya", de Ők ez ellen küzdenek, ezért költenek a kutyáikra rengeteg pénzt, és vállalnak szerződésban garanciát a kutya egészségére, sok esetben küllemére. Tehát, ha a ismerőseid kutyája TEnyésztőtől van akkor gond nélkül kérhetnek kártérítést.
Ja férges bármelyik kutya lehet, ezért kell miután a Tenyésztőtől elviszik is folyamatosan féregteleníteni, még felnőtt korában is, de gondolom a Tenyésztő elmondta az új gazdinak.
"Rengetegen vannak az interneten aki osszák az észt, miközben ők is ugyanazt csinálják. Általában az igazi tenyésztő nem jön ide csinálni a cirkuszt"
Gondolom magadról beszéltél, mert most te is itt a neten osztod az észt, és csinálod a cirkuszt. Arra kérlek linkeld be a saját kutyád képét, és 3000 karakteres kritikát írok róla. Gondolom ha egy olyan kutya képét linkelem be amelyik világbajnok, azt is lefikáztad volna, csak azért mert az én kutyám és nehogy már másnak legyen igaza.
Annyit még hozzá tennék hogy az én kutyám egyszer fog fialni, egyetlen egyszer, azért, hogy élete végéig egészséges is maradjon, ne legyen álterhes vagy ne legyenek gondok a méhével, ami előfordul sok kutyánál, ha nem fial. A vizslánk kétszer fialt, másodjára 14-et, és minde a 14-et felnevelte, egyik sem halt meg, és mindegyik egészséges, de a kutyát megviselte, többet nem fog fialni. Én nem a pénzre megyek, ez a kutya nekem nem pénzforrás hanem egy társ, családtag akit szeretek. Aki úgy néz rá egy kutyára hogy a hibákat keresi benne annak nem szabad kutyát tartani. Ez a véleményem! Én elmondtam amit akartam, tovább nem vitatkozok senkivel, mert látom süket fülekre találok és itt csak a másik bántása a lényeg. Köszönöm a véleményt miszerint selejt a kutyám, de nem érdekel mit mondasz, tudod ha nem lenne csak 3 lába és nem lenne csak fél szeme, akkor is szeretném és akkoris ő lenne a legszebb leghálásabb kutya nekem, és ahogy a te szavaidból veszem ki te az ilyet elaltatnád vagy kitennéd valahol, hisz selejt úgyis.
Az értékrended nagyon ferde, de ez már nem az én bajom.
Sziasztok.
"Gondolom magadról beszéltél, mert most te is itt a neten osztod az észt, és csinálod a cirkuszt. Arra kérlek linkeld be a saját kutyád képét, és 3000 karakteres kritikát írok róla. Gondolom ha egy olyan kutya képét linkelem be amelyik világbajnok, azt is lefikáztad volna, csak azért mert az én kutyám és nehogy már másnak legyen igaza. "
Nekem nincs saját tenyésztésű kutyám. Majd lesz, ha meglesznek teljesen a feltételek, illetve találok a kutyáimnak olyan párt aki igazán tetszik, és akkor nem az fog érdekelni, hogy mennyi címet szedett össze. Konkrétan "lefikáztam" a világbajnok kutyát is már, de az olyan világbajnok volt akiről mindenki tudta, hogy csak a tenyésztő neve miatt lett WCH. Privátban mindenki egyetértett velem, nyilvánosan mag anyáztak, mert nem szabad leszólni a "nagy tenyésztő" munkáját, mert akkor nem fog legközelebb címet adni a kiállításon. Ez kb így működik ma nálunk.
"Annyit még hozzá tennék hogy az én kutyám egyszer fog fialni, egyetlen egyszer, azért, hogy élete végéig egészséges is maradjon, ne legyen álterhes vagy ne legyenek gondok a méhével, ami előfordul sok kutyánál, ha nem fial."
Az ilyen népi hiedelmek miatt van tele minden menhely (egyszer szülnie kell, különben megőrül/beteg lesz). Csak szólok, hogy az álvemhesség bármikor előfordulhat, akkor is ha már ellett a kutya, a kettőnek semmi köze egymáshoz. A méhbetegségek szintén. Ezek ellen egyetlen hatékony védekezési módszer az ivartalanítás. Mivel ez általában idős korban alakul ki, normális tenyésztő ivartalanítja is a szukát ha már nem szeretne neki több almot.
"Én nem a pénzre megyek, ez a kutya nekem nem pénzforrás hanem egy társ, családtag akit szeretek."
Egyetértek.
"Aki úgy néz rá egy kutyára hogy a hibákat keresi benne annak nem szabad kutyát tartani."
Hülyeség. Aki tenyészteni (nem szaporítani) akar annak igenis látnia kell a hibákat. Én is látom saját kutyáim hiányosságait, ettől függetlenül nekem ők a legszebbek. Aki nem látja meg a saját kutyáiban a hibákat az nem lesz tenyésztő, max törzskönyves szaporító.
"Köszönöm a véleményt miszerint selejt a kutyám, de nem érdekel mit mondasz, tudod ha nem lenne csak 3 lába és nem lenne csak fél szeme, akkor is szeretném és akkoris ő lenne a legszebb leghálásabb kutya nekem, és ahogy a te szavaidból veszem ki te az ilyet elaltatnád vagy kitennéd valahol, hisz selejt úgyis."
Én nem mondtam, hogy selejt, csak azt, hogy nem üti meg nálam a tenyészthető minőséget. Persze lehet, hogy személyesen látva más lenne a véleményem. Ha így kiakadsz ezen, akkor ne menj kiállításra, mert ott a bíró is ugyanezeket mondhatja. Ez nem lenézés, saját kutyáim között is van olyan akire ugyanezt mondom, mégse dobom ki, ugyanúgy szeretem, mint a többit. Selejt kutya számomra nincs, én jól elvagyok bármilyen utcai keverékkel is, de nem fogom szaporítani.
Nekem a collie volt az álmom, és egyszer kaptam egy telefont, hogy lenne egy kislány ingyen. Azonnal mondtuk, hogy szeretnénk. Ahogy elkezdett cseperedni, kiderült, hogy mégis inkább border collie enyhén skótjuhász jegyekkel tarkítva (hosszú pofi, hosszabb szőr...). :) Egyáltalán nem bánom, hogy így alakult, a mozgásigénye talán picivel nagyobb, de én úgy tudom, hogy a kisebb termetű kutyusoknak mindig nagyobb valamivel. Keresztszüleimnek van egy gyönyörű skótjuhász kutyusuk, és télen-nyáron labdázna megállás nélkül. Lehet, hogy Ő kivétel, de ugyanolyan pörgős, mint az én border collie-m, és ugyanolyan fáradhatatlan. :) Emellett mindkettő nagyon jó társ, a ragaszkodásuk határtalan, igénylik az állandó szeretetet, törődést, és valóban igénylik azt is, hogy gondolkozzanak, "feladatot" kapjanak a gazditól. Én biztos nem tudnék választani, nálunk is a véletlen alakította így. Az biztos, hogy mindkettő egyéniség. Ami esetleg a border mellett szólhat, hogy valamivel rövidebb a szőre, míg a skótjuhászé jóval több fésülést, ápolást igényel a hossza miatt. De ezt is inkább csak zárójelben jegyezném meg. :)
Sok sikert kívánok!
Én azt mondom, hogy magyar embernek magyar kutyája legyen!
Ismered a magyar fajtákat? Csodálatosak, okosak, sokoldalúak. Tudtátok például, hogy az itthon porig alázott kuvasznak (nekem kuvaszom van, és minden második ember akivel beszélek azt tartja, hogy idős korára megőrül és a gazdája ellen megy, stb, most ebbe nem akarok bele menni) Finnországban, az USA-ban, és még csomó más országban mekkora becsülete van? Ha collie-hoz hasonló vérmérsékletű kutyát szeretnél, esetleg szeretnél vele dolgozni, akkor nézd meg a mudit. Gyönyörű, bátor, éber, pörgős, és magyar. Ha mindenképpen maradsz az általad említett két fajtánál, akkor én a helyedben skót juhászt vennék. Könnyebben kezelhető, mint a collie, és szerintem szebb is. De én maradok a kuvasznál:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!