Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért jó egyeseknek az ész...

Miért jó egyeseknek az ész nélküli szaporítás? Értem ezalatt a fajtatiszta, tk. és szűrések nélküli pároztatgatását, hobby, vagy pénzszerzési célra.

Figyelt kérdés
2009. febr. 12. 16:06
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egy hasonló alomból származó yorkim van, de már nagyon bánom, hogy anno nem szántam rá inkább dupla annyi összeget egy törzskönyvesre. Imádom a kutyámat, de annyi gondja baja van, hogy azt felsorolni is rengeteg volna! Kezdve azzal, hogy nem tudta leváltani a fogait. Az összes tejfogát az orvos húzta ki neki, altatással. A heréi nem szálltak le, most vár rá egy nagy műtét, ahol kasztráltatva is lesz egyből. Én nem akarom így tenyészteni. Elhiszem, hogy jó érzés, ha az ember olcsón jut ilyen kutyushoz, de ha már így szeretem, én tovább nem szaporítom. Az amsteffor szukánk is törzskönyv nélküli, pedig a szülei törzskönyvesek. Hiba volna szaporítanom ezért ne teszem. Van, akik a kutya kereskedésben nagy üzletet látnak, de ez is valamilyen szinten állatkínzás, ha agyba főbe pároztatom a pénz miatt.

A rotink törzskönyves, de a szaporításán még nem gondolkoztam...Ő kan.

2009. febr. 12. 17:21
 12/32 anonim ***** válasza:
68%
Milyen állatvédelemről beszélsz ki elöl véded az állatot előlem? Aki havi szinten 20 ft ot költ a 3 kutyára megadva nekik mindent amire csak szükségük lehet? Védd az állatokat még segitek is akkor kézenfogva mehetünk az országban és ha látunk valakinél egy keverék kutyát rögtön halálraitéljük oké? Mert hát ez úgyis csak "hatványozodhat" ahogy montad. Kétlem azonban hogy ez ellen bárki bármit tehetne ilyen mindig is volt és lesz is sajnos. Lehet aktivistaként ugrálni de semmit nem ér főleg ha a hátérben közben ezek a nagy aktivisták ugyanezt teszik.
2009. febr. 12. 17:21
 13/32 anonim ***** válasza:
29%
Te neveld én meg szeretem a gyerekemet jó. Ha egy fajtát szeret akkor mindet fogja szeretni és én ilyen vagyok ha ponit akar ponit veszek neki, ha ne adj isten görényt azt is megkapja csak azért mert megadom neki amit szeretne, nem fogom kiábránditani csak azért mert egyesek a hatalmas állatvédelmükkel többet ártanak mint használnak.
2009. febr. 12. 17:26
 14/32 anonim ***** válasza:
100%

Mit ártasz vele?

Láttál már olyan labradort, aki nem megy a labdáért, aki agresszív? Hát vizslát, aki ideggyenge és hülye? Németjuhászt aki lábra sem tud állni a DP-től? Yorkit, aki úgy előreharap, h alig tud enni?

No ezek azok amik mind-mind az agyatlan szaporítók hibája. Felhígul a fajta, senki nem figyel semmire csak arra h hasonlítsanak kicsit a kutyák aztán ollé! Számomra ezek fajtatisztának látszó kutyák, ám a fajtajelleget még nyomkban sem hordozzák. Ezzel van a legnagyobb baj!

És nagyon érdekes, h a németek, finnek, angolok agyban fel tudtak nőni a feladathoz, és rá tudtak döbbenni, h attól, h "az ő kutyájuk a legszebb a világon" (mert ugye mindenkinek a saját gyereke, kutyája...) attól még nem kell szaporítani és beteg, egyáltalán nem fajtaspecifikus kiskutyákat ontani a világra. Inkább ivartalanítják. Sőt továbbmegyek, vannak olyan országok ahol adót fizet akinek nincs ivartalanítva a kutyája.

Olcsó kutya???

Én csak annyit tudok kívánni minden olyannak aki életben tartja a szaporítókat (kvázi kutyát vesz tőlük), h tudja meg mi az amikor a kutyára költeni kell!

2009. febr. 12. 17:32
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj. Én hazahozom, megfürdetem, és gazdát keresek annak a kutyának, akin azt látom, hogy elhagyatott. A gyerekem ebben nő fel, nulla esélye van, hogy hisztizzen mert ezt meg azt akar.

Senki nem vonja kétségbe, hogy szereted a kutyáidat és a gyerekedet. De ha te hazaviszed, megfürdeted, gazdát keresel a kóbor keverékeknek, és ivartalanítod őket, -akkor vagy ebben a vitában partner.

Az indulatos válaszaidra tekintettel ezt a beszélgetést veled a magam részéről nem folytatom tovább, mert értelmetlen...

2009. febr. 12. 17:33
 16/32 anonim ***** válasza:
100%
Rosszul nevelt az a gyerek aki bármiért is hisztizik. Nekem sem időm sem lehetőségem nem lenne ezekre, s azt hiszem nem kétséges, hogy az állatvédelem és saját családom jóléte között hogy döntök. Ugyanez a helyzet a gyermek boldogságával ha döntenem kell ez esetben sem az állat védelem lesz számomra mérvadó. Ha valaki csak minimálisan utánnajár és kicsit is ért a kutyákhoz tudja melyik kutyát szabad megvenni s melyiket sem. Érthető módon sokan hasukracsapva mennek az adott fajtából a legolcsbbat megvenni, s csak később döbbenek rá hogy milyen rossz üzletet is csináltak. Ha megvesz valaki egy foltos spiccet vagy hófehér angolbuldogot esetleg szinhibás, vagy bármilyen a fajtát jellemző tulajdonságoktól eltérő hasonlóságot azért csaki ő a felelős. De visszaszoritható lenne az ilyesfajta szaporitás ha mindenki kicsit utánnajárna döntésének mielött kutyát vesz.
2009. febr. 12. 17:47
 17/32 anonim ***** válasza:
82%
Megjegyzem, én világ életemben "kutyát" akartam és nem egy adott fajtát... és szerintem a legtöbb gyerek így van ezzel.
2009. febr. 12. 18:01
 18/32 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg jó a kérdés! Egyértelmű! Pénz! Mert nem hiszem el, hogy a kutyájukat önmagákért szeretik. Természetesen kell egy menő fajta, amiből naná, hogy az olcsó kell, papírok nélkül. És mondjuk ő is kiszámolja, hogy papírok nélkül jó pénzért elpasszolhatja a kutyákat! Se azt nem nézi, hogy a saját kutyája jó származású, egészséges, papíros legyen, sem pedig azt, hogy a kan megfeleljen a fajtakövetelményeknek. Jó magyarázat, hogy "mert valamelyik szülőjének volt papírja" - hát persze!Sőt, sok gazdának fogalma sincs, hogy mit is vett: nincs tisztában alapvető viselkedési tulajdonságaival, fogalma nincs mi az elvárás az egészségével szemben, hogyan kell a fogaknak, lábaknak állni, testfelépítésben mi a standard! És ezek a szaporítok kapaszkodnak tíz körömmel az igazukba, és támadnak olyan hangnemben, hogy föcsög a nyáluk a monitorra, mert ők igenis tökéletesek, és tudják mit tesznek! Hát itt jön a szomorú kiábrándítás: fogalmatok nincs mit tesztek egy adott fajtával!
2009. febr. 12. 21:46
 19/32 anonim ***** válasza:
80%

Azzal még nincs is komolyabb bajom amit az egyik válaszoló írt, hogy EGYSZER, családi célokra szaporította a kutyáját, valószínűleg tényleg betartva az alapvető etikai normákat. A probléma a kutyagyáros szaporítókkal van. Elég csak megnézni bármilyen apróhirdetési oldalt, tele van velük. Sok esetben csak fajtatisztának kinéző, valójában keverék kutyákat árulnak több tízezer forintért, és van olyan hülye aki megveszi. Először is az emberek gondolkodását kéne átrendezni, hogy ne pillanatnyi divat szerint akarjanak egy kutyafajtát, és ne azt nézzék már a vásárláskor is, hogy melyik a legolcsóbb. Egy kutya normális tartásának költségeihez képest az ár a legkevesebb. Persze lehet azt mondani, hogy "de azt egybe kell kifizetni", de ez is hülyeség. Nem kell azonnal megvenni, hanem havonta félre kell tenni, amíg összejön egy valóban normális kutya ára egy normális tenyészetből. (egyébként az igazán rendes tenyésztők közül sokan simán odaadják részletre is a kiskutyát ha látják, hogy jó helyre kerül).

Azt még megjegyzem (bár ezért talán a "nagy" tenyésztők majd leugatnak), hogy Magyarországon a kutyatenyésztést tényleg csak a fajta iránti szeretetből nagyon kevesen végzik. A törzskönyv se jelent szinte semmit hiszen abba "bemondásra" írják bele az adatokat. A MEOE lesz*rja szépen szólva, őket csak az érdekli, hogy minél több pénzt szedjenek be, hiszen lassan már azért is pénzt kérnek, hogy belépj az irodájukba. Néhány kisebb fajtaklub önállóan próbálkozik az alomellenőrzéssel, talán már van olyan ahol működik is, de 99%-ban senki se ellenőrzi, hogy a kiskutyák tényleg azoktól a szülőktől valók-e, mint akik a származási lapon szerepelnek. A lényeg, hogy ma ezt Magyarországon tisztességesen csinálni nem egyszerű dolog, és amíg az igazi tenyésztők ki nem vetik maguk közül a megélhetési tenyésztőket (akik egyébként sokszor a törzskönyves kutyák kiállítási kiadásait, nem törzskönyves almok szaporításából fedezik. Éppen itt vallotta be nemrég ezt egy ezüstkoszorús "mestertenyésztő" férje), addig nem is lesz semmi változás. A legnagyobb probléma, hogy ma a legnagyobb kutyás szervezetetek vezetőségében pont ők vannak többségben, így mindenki tudja miről is szól a dolog, de inkább hallgat, mert ha szólna ellenük, teljesen ellehetetlenítenék további "pályafutásában".

Amit ebből ki akartam hozni, hogy amíg ilyen emberek(?) vezetik az elismert kutyás szervezeteket, addig ne várjunk hatékonyabb fellépést a megélhetési szaporítók ellen.

2009. febr. 13. 03:20
 20/32 anonim ***** válasza:
100%

"Azzal még nincs is komolyabb bajom amit az egyik válaszoló írt, hogy EGYSZER, családi célokra szaporította a kutyáját, valószínűleg tényleg betartva az alapvető etikai normákat."

Nekem ezzel is igen komoly aggályaim vannak. Az adott esetben egy pincserről volt szó, aki nem ellik sokat - tehát családon belül tényleg megoldható. De mi van pl. a szintén divatos, édes, cuki, és köztudottan okos (ugye anélkül, h nevelni kéne...) retrieverekkel. Szintén összehoznak a szomszéd labival avgy goldival egy "családi" almot, de ott már születik 6-8 kiskutya. Óhatatlan, h ennyi kutyát már családon belül nem lehet elpasszolni. Kerüljön csak a fele idegenekhez. Az ugye 4 kiskutya. Tegyük fel, hogy ezek közül szintén csak a felét fogják továbbszaporítani, hasonló megfontolásból. Máris ott tartunk, h 1 azaz egy darab kutya helyett van 20-24 kutya a világban. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van akkor, hogyha az a kedves idegen, aki az egyszeri családi alomból vett kutyájával elkezd kutyagyárost játszani??

Én simán adóztatnám a kutyatartást! (mondom ezt úgy, h van két kutyám és év végére be van tervezve egy harmadik) Ha nem ivartalanított, pláne. Talán százszor meggondolnák az emberek, hogy megéri-e nekik....

2009. febr. 13. 09:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!