Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ivartalanítás vagy ne? Ha...

Ivartalanítás vagy ne? Ha igen, változik majd a kutya?

Figyelt kérdés

Megfogalmazódot bennem a kérdés hogy a másfél éves westie szukámat ivartalanítsam e. Ha igen, változik majd a kutya ?

Úgyértem pl; én agilityzek, dogdancingezek és frisbeezek vele ( Még nem voltunk versenyen, de tervezem) és hogy erre hatással( jó vagy rossz) lessz az ivartalanítás ?

Vagy egyéb dolgokra lessz-e hatása ?

Hozzáértők/tapasztalt gazdik válaszát várom:) És persze mindenkiét, ki mit gondol ((:

2011. febr. 13. 19:16
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen :)

Akkor azthiszem meghoztam a döntésem *márcsak anyáéknak kell beadagolni, mert anya szerint felbontja a hormonháztartását* =/ ;D

2011. febr. 13. 19:39
 12/16 anonim ***** válasza:

úgy adagold be neki, hogy leülteted a gép elé, és megmutatod a válaszainkat:)

örülök, hogy ilyen felelősségteljes vagy:)

hidd el, és anyukád is higgye el hogy a kutya érdekében jobb, ha megvéded őt:)

2011. febr. 13. 19:48
 13/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsot ((:
2011. febr. 13. 19:59
 14/16 Hovarju ***** válasza:
100%

Szia ! Nekem egy másfél éves szuka kutyám van, akit az első tüzelése után műtettem meg. Nekem nincs semmi rossz tapasztalatom ez ügyben. Csak annyiban változott a viselkedése, hogy többet tudna enni, ha hagynám, de más változást nem vettem észre rajta. Ugyanúgy szereti a többi kutyát, mint előtte. Én bemutatókra szoktam vele járni és néha frizbi versenyre. (a műtét után 3-4 héttel már frizbiztünk újra)

Szerintem mindenképp jó döntés a műtét, sok betegségtől megóvhatod és egy agility, frizbi versenyre való felkészülést sem fog keresztbe húzni, ha pont a verseny idején tüzel.

2011. febr. 13. 20:50
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Akkor neked is elmondom, mert friss az élmény, épp szerdán ivartalaníttattam apám 7 éves szukáját. Sajnos hiába magyaráztam már jó rég, hogy egy ennyi idős szukának ezen egészségügyi okoból már régesrég túl kellett volna esnie. Meg kellett várni, míg oka lett. Gennyes méhgyulladása volt, nagy szerencsénkre hazamentem, és időben észrevettem, nem záródott be a hüvely, így tudutt ürülni a váladék. Rögtön hívtam a dokit, aki közölte, hogy igazából ez életmentő műtét, és semmiképp se adjak már neki enni, mert holnap reggel megy is a műtőbe.

Az lett a dolog eredménye, hogy egy lázas, legyengült, idős kutyát kellett altatni, ami ilyenkor már sokkal kockázatosabb, mint egészséges kutyán elvégezni egy rutinműtétet. A méhkürtök iszonyatosan meg voltak duzzadva, a petefészek és a méhek is telis tele voltak cisztákkal. Szörnyű, borzasztó látvány volt. Végig azon dühöngtem, hogy mi a francért nem voltam eléggé erőszakos, és hisztiztem ki korábban a műtétet.

Nyilván ilyenkor egy legyengült, idős szervezet sokkal nehezebben rehabilitálódik, sokkal rosszabbul viseli, na és nem utolsó sorban egy ilyen műtét drágább is, mert ugye itt sürgősen le kell húzni a lázat kemény gyógyszerekkel, nagyon biztonságos gyógyszerekkel kell altatni, stb.

Egy előadáson hallottam, hogy a 6 év fölötti ivaros szukák 70%-nál fordul elő gennyes méhgyulladás, vagy emlődaganat.

Remélem meggyőzően érveltem :)

2011. febr. 13. 22:29
 16/16 poiu ***** válasza:
19:28, örülök, ha örömet szereztem. Az ivartalanítás után nem termelődnek női nemi hormonok és ennek hatása kutyákra hasonló, mint emberekre. Csökken az ivarszervi daganatok kockázata, nő a csontritkulás és az izületi bántalmak esélye. Kutyáknál ezen túl ritkán, de összezavarodhat az éves ritmus is, ami abnormális szőrváltáshoz vezethet. A szukák viselkedésére kevésbé hat az ivartalanítás mint a kanokéra, ha igen, akkor inkább kicsit agresszívebbek lesznek, mint szelídek. Mindez csak statisztika, tehát lehetetlen konkrét esetben megjósolni a következményeket. Mondjuk én ivartalanítanám...
2011. febr. 14. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!