Mit kell tennie egy boxer kutyának a tenyészszemlén?
2éves szukámat vinném tenyészszemlére!
Csípő szűrése van.
Elvileg lövés próba,plusz csibészkarra fognia kell!
Azért kérdezem,hogy mit kell tenni,már akárkit kérdeztem mindenki mást mond, van akinek nem volt lövéspróba, másnak nem volt csibészkar!
Nekem szépen fog,rongyoz a kutya, de mi van,ha az idegenek miatt ott a csibészkarra nem fog rá, akkor elküldenem, és nem kapja meg,ha minden más klappol??
Van valakinek tapasztalat ezzel kapcs?
Munka követelmények:
A boxer kutyánál nem a kiképzés szintjének, hanem a kutya képességeinek, készségének vizsgálatát végezzük. Mivel a tenyésszemle kb. 17-18 hónapos korban esedékes, a munkát kompromisszumok nélkül kell bírálni, hogy a majd „komlyodik” majd „beérik-”engedékenység ne érvényesüljön.
Vizsga felépítése:
1. A kutyatulajdonos vagy a felvezető a kutyát laza pórázon, bal lábnál leülteti. Bemutatkozik a bírónak és kezet fog vele. A kutyának eközben nyugodtan kell viselkednie.
Kizáró ok: A kutya megtámadja a bírót, vagy pánikszerűen menekülni akar; A vizsgán felsorakozott többi kutyát agresszívan megtámadja
2. A felvezetett kutyák leültetése egymástól kb. 2-2,5 méter távolságra (kb. 5-6 kutya), nyugalmi helyzetben. Az első lövéspróbakor a segéd a kutyától kb. 10-15 méterre, riasztópisztolyból két három lövést lead. -
- Jó: ha a kutya a lövésre felfigyel, de egy helyben maradva közömbös.Ezt hívjuk lövésszilárd állatnak.
- Támad: az a kutya, amelyik a lövés pillanatában, vagy közvetlenül a lövés után ingerülten kitámad, ugat, a gazdára ugrik. Ezt hívjuk zajérzékeny állatnak.
- Fél: az a kutya, amelyik a lövés pillanatában, vagy közvetlenül a lövés után pánikszerűen menekül, kitör. Ezt hívjuk, gyáva, félős állatnak.
3. Harckészség:
Az első lövéspróba után a segéd ütőzsákkal ún. körhergelést végez a kutyáktól legfeljebb 2 méterre.
Kizáró ok:
- Segéd megharapása;
- Pánik szerű félelem
4. Bátorság
A segéd egyenként foglakozik a kutyákkal: ütőzsákkal vagy puhakarral támadja a kutyát, és közben kiabál.
Jó: a kutya támadásra kitámad, és elhárítja azt
Kizáró ok: közömbösség, félelem
5. Fogáskészség:
A segéd a kutyát megtámadja, az ütőzsákot ill. a puhakart pedig hagyja megfogni. Ekkor a második lövéspróbát is elvégzi. Amelyik kutya megfogja a segédeszközt, hagyjuk, hogy zsákmányolja azt. A gyakorlat közben lehet a segédnél bot, de azzal nem fenyegetheti, és nem ütheti meg a kutyát.
A fenti öt pont alapján a bíró megállapítja, milyen a kutya idegállapota. Kizáró ok ha a kutya félénk, vagy agresszív.
Munka követelmények:
1. Rejtekhelyes támadás elhárítása:
A segéd csendben a rejtekhely (palánk) mögé bújik. A felvezető a pórázon vezetett kutyával adott jelre induljon el a palánk irányába. Amikor a kutya kb. 5-6 méterre van a rejtekhelytől, a bíró által adott jelre a segéd kiabálva támadjon ki, bottal való enyhe feenyegetéssel, fogassa meg a kart, emelje ki a kutyát, majd tegye a földre és zsákmányoltasson.
- Kizáró ok: ha a kutya a segédet a védőkar által nem fedett területen megtámadja illetve megharapja.
2. Bátorságpróba:
A segéd és a felvezető - a pórázon tartott kutyával - egymásnak háttal állva a bíró által adott jelre 20-25 lépésnyire eltávolodik, majd egymással szembefordulnak (kettejük távolsága ekkor 40-50 lépés). A bíró jelzésére a segéd kiabálva, bottal fenyegetve a kutya irányába kezd el futni. A felvezető a pórázról levett kutyát uszítja a támadás elhárítására. A kutyának megtorpanás nélkül kell a kart megfogni, miközben a segéd bottal fenyegeti, illetve fogás után a hátát megérintve kétszer megüti.
A felvezető a kutyát leveszi a karról, és pórázon elvezeti.
- Kizáró ok: ha a kutya nem fogja meg a védőkart, vagy elmenekül.
Első, te meg idióta vagy.
Második
Köszönöm a választ!
Azért kell a tenyészszemle,mert a kicsiket is törzskönyveznénk!
Második, akkor mégis ilyen komplikált lenne,mert azt hallottam, nem foglalkoznak ilyen komolyan vele, de ha még palánk is van,akkor igen csak fel kell készülni,hogy átmenjen a kutya!
Köszönöm!
De a törzskönyv felesleges
csak egy papír, az én extr mini yorkiemnak sincs tk-je, és mégis 3x volt fedezve, gyönyörű kiskutyái voltak, tenyészetem büzkesége.
16L
Dehogy normál méret van mini meg extr mini yorky.
hát hord le kölyköket a nőstény kutyám, Csininek híják, szval tenyésztem én öket, a törzskönyv felesleges, miért jó ha adnak a kutyához egy papirt könyörgöm, akkor már rajzolok nekik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!