Öreg kutyának hatalmas a hasa, de a hátán a csontok és a bordája is kiáll?
Szerintem hasvízkórban szenved a kutyátok. :-(
Kutyusunk megnövekedett hasfala nem csupán a túlzott táplálékmennyiség bevitelének lehet utóhatása, a hosszútávon fennálló állapot súlyosabb problémát jelezhet. Dr. Molnár Zsolt állatorvos a hasvízkórról tájékoztat.
A betegség legtöbb esetben a középkorú vagy idősebb kutyáknál jelentkezik. A gazdik sokszor szukakutyáknál összetévesztik a vemhességgel, vagy általánosságban a hízással magyarázzák. A hasvízkóros kutya több vizet iszik, mint a megszokott, székletváltozásai vannak, fáradékonyabb, többet fekszik, alszik, illetve folyamatosan nő a hasa.
Amire állatorvoshoz kerül a jószág, általában nagy mennyiségű víz van felhalmozódva a belei között, ennek több oka is lehet. Ha paraziták által termelt folyadék miatt gyűlik össze a víz, megfelelő antiparazitális kezeléssel viszonylag könnyen eltüntethető. Komolyabb a probléma ha szervi elváltozás, szervi gyengeség okozza a vízfelhalmozódást, főképp a májfunkció vagy vesefunkció gyengesége lehet a kiváltó ok. A betegség ebben az esetben körültekintőbb kezelés igényel. Vér és vizeleti analíziseket kell elvégezni, illetve ha nincs más megoldás akkor le kell csapolni az összegyűlt vízmennyiséget, amelyet perfúziós oldatokkal pótolnak.
A betegség akkor orvosolható teljes mértékben, ha a kezdeti stádiumban szakemberhez kerül a kutya, ezért fontos mindenképpen egy alapos kivizsgálás.
Az állatorvos azt mondta teli van vízzel a hasa és ez vagy a méhgyulladástól van vagy daganata van:(
adott neki 3 injekciót és holnap el kell vinnünk vidékre egy orvoshoz, az majd megnézi ultrahanggal, de azt mondták ha daganat akkor el kell altatni:(
14:54 vagyok.
Akkor jól gondoltam.
Sajnálom a kutyit! :-(
Pont ennyi idős volt az egyik kutyám, amikor lépcisztát diagnosztizáltak nála. Emberfej nagyságú volt a ciszta és teli folyadékkal mikor kioperálták belőle a léppel együtt.
Szerencsére túlélte.
Remélem a kutyád is túléli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!