Mi a véleményed a kutyaszánról, a szánhúzó kutyás versenyekről?
én sajnálom a kutyusokat:(
de lovasszánt pl kipróbálnám, de a lovakat is mindig sajnálom:(
Nekik ez a vérükben van, élvezik a szánhúzást.
Persze ezt csak addig tartom elfogadhatónak, amíg a kutya is élvezi. De a legtöbb szánhúzó kutyát teljesen kizsigerelik.
A szánhúzókkutyák, ahogy a nevük is mutatja, a szánhúzásra lettek kitenyésztve.
Ezeknek a kutyáknak a vérükben van a munkaösztön a szánhúzásra. A felépítésük "erre lett kitalálva". Ezeket a kutyákat nem lehet "kizsigerelni" ahogy írtátok, hisz a kutya csak addig dolgozik megbízhatóan, amíg kedvvel csinálja.
Egy hajtó (angol nevén musher) sem hajtja túl a kutyáját, hisz ezek a kutyák nagy kincsek számára, évekig készítik fel őket a szánhúzásra, rendszeresen edzik őket, speciális étrendjük van.
Ha még nem láttatok szánhúzóversenyt, akkor érdemes elmenni egyre és megnézni egy rajtot. A kutyák szinte beleőrülnek, úgy ugrálnak és ordibálnak a rajtvonalon, hogy engedjék már őket elrajtolni, szánt húzni. Ugyanis ez a lételemük. Alig lehet a sok kutyából álló fogatokat visszatartani, néha 6-8 ember is szükséges hozzá.
Hó hiányában kerekes edzőkocsi elé fogják be a szánhúzókutyákat, hogy a kutyák számára a szükséges megfelelő mozgást biztosítsák. Hó hiányában edzőkocsis versenyeket rendeznek tavasszal és ősszel. Nyáron versenyszünet van, mivel 15 fok felett nem szabad a szánhúzókutyákat dolgoztatni.
Természetesen a hobby célra tartott szánhúzókutyáknak nincs szükségük komoly és rendszeres edzésekre, őket heti többszöri nagy sétákkal is le lehet mozgatni amellett, hogy lehetőleg egy nagy kertben szükséges tartani őket.
Akit érdekelnek a szánhúzókutyák és a szánhúzósport, az alábbi honlapokon nézelődhet:
www.sleddogsportclub.hu
www.szanhuzoklub.hu
Két szánhúzókutyás verseny van tervben a közeljövőben:
2011. február 26-27. Dobogókő (ez havas verseny lenne, így csak akkor kerül megrendezésre, ha van elég hó)
2011. március 12-13. Medve-kupa, Veresegyház - edzőkocsis verseny.
A rendezvényekre mindenkit szeretettel várunk.
Itt általában lehetőséget biztosítunk a szánhúzósport kipróbálására is az érdeklődőknek.
Külföldön pedig Szlovákiában, Donovalyban lesz 2011. február 11-13. között a szánhúzó világbajnokság.
Tudtam, hogy majd lesznek, akik sajnálják a kutyát.
Amúgy én kipróbálnám. Volt nekünk is egy szánhúzónk, bár az csak gyerekszánkót húzott, de mindig nagyon élvezte a mozgást. Volt, hogy kivittük egy helyre direkt futtatni. El se fáradt.
És nem azokat a kutyákat kell sajnálni, amik munkát végeznek, hanem amik egész nap csak tespednek, és ők "anyuci, apuci" szeme fényei.
ma 21:09
Szerintem senki nem Rólad beszélt. Én direkt azt írtam, hogy ezek a kutyák élvezik, amikor futtatva vannak.
De tévében igenis láttam már olyat, hogy a szánhúzó kutya holtan esett össze. Mert ilyen is van, márpedig annál többre értékelek egy kutyát, hogy így érjen véget.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!