Vegyünk neki border collie-t?

És 5 és 10 év múlva is lesz?
És akar is rászánni ennyi időt ilyen hosszú távon?

Csak azért kutyát venni, mert neki nincs egyedül a családban, nem okos dolog.
Ha valóban kutyázni akar, ha valóban megszerette a fajtát, csak akkor.

Én a családban senkinek nem vennék kutyát ajándékba, ez alap. Valóban ismeri a fajtát? Tudja miről beszél? Ez nem az a fajta, amit akkor veszünk, mikor kedvünk tartja.
NEM háziállat, mint a macska. Ő egy munka MÁNIÁS kutya!
Csak az vegyen ilyen fajtát, akinek nagyon komoly szándékai vannak kutyás sport(ok)ban, itt elsősorban terelésre gondolok (ami igazi munka, nem sport). Őt erre szelektálták, és az ilyen hozzá nem értő emberek teszik tönkre. Durvábbat akartam írni, csak visszafogtam magamat! 15 évre kötelezi el magát, aki ezt a fajtát válassza. Bármi történik, neki a mozgásigényét ki KELL elégíteni, különben tör, zúz, rombol. Mindezt változatos, érdekes, szellemileg megterhelő feladatokkal érjük el nála.

A fajtamentőknél nem úgy működik a dolog ám, hogy "akarunk ajándékba egy bordert".
A fajtamentésnek kritériumai vannak, milyen helyre ad kutyát, milyen feltételek mellé és mit tud nyújtani a gazdi. Képes-e kielégíteni a kutyus igényeit.
Érdemes őket személyesen akár mail-ben, akár telefonon felkeresni. Szerintem nagyon korrektek és szívesen válaszolnak minden kérdésre, akár tanácsot is adnak. Szerintem írj nekik.
De amúgy kutyust sosem ajándékozunk egy másik embernek a tudtán kívül. Mivel a kutya kötelességeket von maga után, felelősséggel tartozik érte a gazdája. És ezt nem mindenki vállalja, és a kutyatartásra az nem indok, hogy csak azért kell neki mert nincs neki kutyája.
Én is bordert szeretnék már jó pár éve. Idén kerestem fel egy tenyésztőt ahonnét szeretnék kiskutyát akinél valószínű csak 2012-ben vagy 2013-ban lesznek kiskutyák és én addig fogok is várni. Lesz időm teljesen felkészülni, így is aggódom vajon elég lesz annyi idő? És nem csak így, hogy a hasamra csapok "na akkor most nekem kell egy kutya!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!