Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Akkor ez most hogy van? Ki...

Akkor ez most hogy van? Ki ért ezzel egyet? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Mostanság csomószor olvasom, hogy egy kutya nem fajtatiszta ha nincs tk-e. Én ezzel nem értek egyet, mert szerintem az, hogy a kutya fajtatiszta vagy nem azt nem papír dönti el. Lehülyézhettek meg mondhatjátok, hogy nem értek ehez és hülye felfogásom van, de ez az én véleményem. Szerintem ha egy kutyának nincsen tk-e attól még lehet fajtatiszta. Na most itt nem egy utcáról/menhelyről befogadott keverék kutyusról beszélek. Semmi bajom a keverékekkel, nekem mindegyik kutya egy helyen áll és nem itélem el a keverékeket sem, csak a szaporítókat-.- Na de a kérdésre térve, nektek mi a véleményetek erről a törzskönyves fajtatiszta dologról?
2011. jan. 5. 23:00
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Nekem az előző kutyám olyannyira németjuhász "jellegű" volt, hogy soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy ő nem fajtatiszta :D

Amúgy úgy hallottam, hogy az anyját törzskönyvezni akarták, de valami kritériumnak nem felelt meg (a fajtaleírásoknál elég részletes dolgok vannak, pl. hogyan álljon a füle, meg ilyen izék).

Szóval egyetértek, fajtatiszta lehet attól még, hogy nem törzskönyvezett.

A mostani németjuhászunk törzskönyvezett és állítólag nagyon jó vérvonalból származik, csak az a bibi, hogy valamelyik ősétől hosszú-félhosszú szőrt örökölt (most télen olyan, mint egy medve :)), ami németjuhászoknál előfordul, viszont sokan simán valami keveréknek nézik, kölyökkorában meg megkapta, hogy biztos belga juhász. Ennyit erről... :D

2011. jan. 6. 08:15
 12/28 anonim ***** válasza:
94%

"szerintem az, hogy a kutya fajtatiszta vagy nem azt nem papír dönti el"

Ezzel a gondolatmenettel csak az a baj, hogy semmi jelentősége sincs annak, hogy "szerinted" hogyan van valami. Mint már korábban leírta valaki, a fajatatisztának, mint fogalomnak, csak úgy van értelme, ha a valóságtartalma igazolható. Nem bemondásra, hogy "de én láttam a szüleit és azok is fajtatiszták voltak", mert azt ki hiszi el? Veszel úgy autót, hogy a kereskedő megesküszik rá, hogy ezt nem lopott autókból származó alkatrészekből gányolták össze? Nem. Hivatalosan igazolni kell az eredetiségét (autó törzskönyv mond valamit???).

Az embereknek is van "törzskönyve" és "származási lapja" is. Úgy hívják, hogy "anyakönyv" és "anyakönyvi kivonat". Hivatalos helyeken sem hiszik el bemondásra, hogy édesanyád gyermeke vagy, ezt hivatalos papírral kell igazolnod.

"Szerintem ha egy kutyának nincsen tk-e attól még lehet fajtatiszta."

Ez biológiai értelemben így is van, de akkor sem lehet rámondani, hogy fajtatiszta, mert nem igazolható. Ez fajtajellegű keverék, és akkor senki sincs átverve. Fajtajellegű keverék akkor is, ha úgy néz ki mintha...

Áruljátok már el, hogy ha valakinek nem fontos a törzskönyv, és amúgy is ugyanolyan értékes a keverék kutya is, akkor miért nem lehet azt mondani, hogy "egy labrador jellegű keverékem van", ahelyett, hogy "fajtatiszta labrador, csak nincs törzskönyve, mert... [és bonyolult magyarázkodás következik]"??? Na?

2011. jan. 6. 08:50
 13/28 anonim ***** válasza:
Nekem egy tacskó keverékem van és 1 keverék amstaffom akiről mindenki azt mondja fajtiszta holott menhelyi kutya semmi törzskönyv... én ezt nem tartom ffontosnak sőt néha ki is vagyok akadva amikor szőke miss p..sa előadja nekem hogy az ő yorkija díjnyertes anyától meg apától van most őszintén ez engem nagyon nem érdekel... az állat nem azért van hogy a származásával büszkélkedjünk hanem azért hogy szeressük és hű társunk legyen és mi is neki... és főképpen ha felelősséget vállaltunk érte az örökké a mienk és ne utcán vagy menhelyen kössön ki szegény keverék mert naygobb lett a kelleténél és nem fér el avgy nem úgy néz ki ahogy akarják...:SSS
2011. jan. 6. 09:58
 14/28 anonim ***** válasza:

Ha egy kutya nem törzskönyves, akkor az azt jelenti, hogy HIVATALOSAN nem fajtatiszta.

Hiszen attól még, mert ugyanúgy néz ki, mint az adott fajta egyedei, attól még lehet, hogy 2-3 generációval korábban belekeveredett valami más is, nem tudod bizonyítani, hogy nem.

A törzskönyv egyébként nem csak a fajtatisztaságot igazolja, hanem azáltal a tenyésztő (már a normálisabbja) vállalja azt, hogy az általa eladott kölykök szülei szűrve voltak, tehát a kölyköknek nem lehet örökletes betegségük.

Ezzel vitázni nem lehet, ez tény.

Nekem yorkshire terrierem van, törzskönyv nélküli, de "elvileg" fajtatiszta. Viszont a yorkshire standard-je (és ne feledkezzünk meg arról, hogy a fajtatisztaságnak van standardje) azt mondja ki, hogy a yorkshire terrier 3.1 kg-nál nem lehet nagyobb. Ehhet képest az én yorkim 5.1 kg, de a fajtának egy nagyon szép példánya.

Ilyenkor mi van?

Én nem vitázok, amikor azt mondják, hogy a yorkshire nem lehet ekkora. Ha azt mondják, hogy keverék, akkor legyen:) Én imádom, és nem csinálok belőle presztízs kérdést.

2011. jan. 6. 10:15
 15/28 anonim ***** válasza:

Pont ez az amit a 09:58 is ír, hogy nem mindegy, hogy keverék vagy fajtatiszta? Miért ragaszkodnak sokan ahhoz, hogy fajtatiszta a kutyájuk, ha nem tudják igazolni? Jobban hangzik?

Az enyém törzskönyvezett, kiállítási kutya és 90%-ban nem ismerik fel az utcán, mondanak rá a a keveréktől a kaukázusiig mindent, de nem kezdek el erősködni, hogy márpedig ez nem az, pedig joggal tehetném. Ha megkérdezik, megmondom, amúgy meg nem mindegy, hogy ki mit hisz?

2011. jan. 6. 10:16
 16/28 anonim ***** válasza:

OFF:

Kedves SzellőLány, ha jó minőségű fényképet tudsz linkelni, ahol a feje, és a teste is jól látható, ülő kép nem jó, akkor lehet tudok neked segíteni ebben a kérdésben. Mármint,hogy csak nagyméretű, vagy becsúszott valami másik fajta is egykoron :)

2011. jan. 6. 11:37
 17/28 anonim ***** válasza:
90%

Én azt mondom fontos a törzskönyv ! Miért is?

Enélkül bármelyik kutyára ráfoghatnánk, hogy yorkshire terrier,németjuhász, angol bulldog stb. Aztán hatalmas veszekedésbe torkollna két gazda közti beszélgetés a fajtáról. Hisz ki hogyan bizonyítaná saját igazát törzskönyv nélkül? Mindegyik mondhatná, hogy az ő kutyája pl.:kuvasz. Pont ez a fajta a legjobb példa, hisz ahány táj annyi kinézete volt ennek az egyetlen fajtának, míg valaki le nem írta (kőbe véste) milyennek is kell kinéznie. Nem is a papír a fontos, hanem a hozzátartozó leírások (pl.:FCI standard) mely hajszál pontosan leírja milyennek kell lennie, elért eredmények, szűrő vizsgálatok és a hozzáértés.

2011. jan. 6. 11:43
 18/28 anonim ***** válasza:
2011. jan. 6. 12:10
 19/28 anonim ***** válasza:
Egyetértek Tamashal ;)
2011. jan. 6. 12:15
 20/28 anonim ***** válasza:

A farkincáját nem látom jól, hogy vastag, vagy vékony-e, meg az állását sem, de ebből a képből úgy ítélem meg csak óriásbébi. Nagyon édi :)

[link]

itt az enyém is, remélem jól linkeltem :)

2011. jan. 6. 12:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!