Akkor ez most hogy van? Ki ért ezzel egyet? Bővebben lent.

Egyetértek veled. Egy ember is ember attól függetlenül, ha nincs igazolványa.. Max más ezt nem köteles elhinni:D
A tk kizárólag csak a bizonyításhoz kell, a kutya vérvonalán az már nem változtat..
Tenyésztéshez persze érthető, hogy nem bemondás alapján választanak tenyészállatot.

Az állattenyésztés tudománya azt mondja:egy állat akkor fajtatiszta,ha az ősei BIZONYÍTOTTAN az adott fajta tagjai,tehát a fajta törzskönyvében szerepelnek.
Másképp nem lehetne bizonyítani,hogy az ősök közé nem keveredett idegen fajta vagy keverék kutya.
Tehát nem kizárólag sznobság és nem hülyeség,amit erről mondanak.
Vegyük pl.az angol telivér lovat:ha van egy lovad,aki gyorsabb,mint az Overdose,de nem szerepel minden őse elfogadott méneskönyvben,már nem angol telivér,és nem futhat hivatalos versenyben.

Maximálisan egyetértek veled.
Itt mindenki azt szajkózza, hogy az a kutya, amelyiknek nincs tk-ja csak fajtajellegű keveréknek minősül. Ugyanmár.
Aki ért a kutyafajtákhoz, az igenis meg tudja állapítani, hogy az a kutya milyen fajta vagy milyen fajták keveréke.
Pl. nekem van egy tk nélküli bullterrierem, külföldön vettem. Találkoztam néhány bullterrier tenyésztővel és mind azt mondták, hogy kár, hogy nincs törzskönyve, mert biztos, hogy rengeteg kiállítást megnyerne és szívesen pároztatnák a szukáikkal, mivel annyira szép egyed. Csak ugye tk nélkül nem lehet, de egyikőjük sem tagadta azt, hogy fajtatiszta.
Kiváncsi vagyok, hogy akinek tk nélküli kutyája van és megkérdezik tőle, milyen fajta kutyája van, az azt válaszolja, hogy ő egy pl. argentin dog jellegű keverék? Komolyan röhejes. Fel is húztam magam...

én is egyetértek veled. Attól hogy egy kutyának nincs tk-ja lehet fajtatiszta. Persze nem lehet bizonyítani,de attól még fajtatiszta.
A tk szerintem hobbikutyáknál,házi kedvenceknél teljesen felesleges - ha én tudom honnan van a kutya, tudom kik a szülei,milyen fajták nem kell nekem papír róla. Aki ránéz és ért hozzá,tudja milyen fajta. Persze ha kiáléításra akarod vinni vagy tenyészteni,akkor kell papír.
Ez kb olyan,hogy ha én tudok hegeszteni és otthon meghegesztem a szék lábát, láthatja mindenki,h tudok hegeszteni, de ha már el akarok menni egy munkahelyre hegeszteni ott kérnek róla papírt.

És ugyan honnan tudod,kik a szülei?Mert a szaporító(tenyésztő nem ad ki papír nélkül kutyát,nem sajnálja az 5500 forintot rá)azt mondta,hogy X és Y kutya?
Az is baj,nagy baj,hogy egyesek egy kiskutyát tk-vel mondjuk 80 ezerért kínálnak,de ha nem kérsz papírt hozzá,csak 30 ezer ugyanaz a kutya.
Ezek egészen egyszerűen csalók,ilyentől nem szabad venni semmit.

Tény: hogy a törzskönyv igazolja a származást.
A párom menhelyről hozott egy kutyust, az anyja pincser volt, a kiskutya 8 hetesen hasonlított is rá! "Látta"
DEEEEEEE:::::::::::: amikor nagyobb lett,minő véletlen, gyanítani kezdtük, hogy foxi is van benne! :D:D:D kinézetre is, és jellemben is a foxira ütött! Szívott is vele a párom!
Szóval ha az anyukát látod, néha nem elég ahhoz, hogy meg tudd állapítani, milyen kutyát is kapsz, mert kicsi korukban még nem lehet megállapítani, hogy mennyire is fajtatiszták!
És ez természetesen nem csak menhelyi anyukakutyákra vonatkozik, hanem a szaporítókra is, akiknek van yorkijuk, máltaijuk, Westijük, és ki tudja melyik kufircol melyikkel!
De ha elhiszed, hogy fajtatiszta, akkor ok.
Viszont reklamálni sem tudsz, ha 6 hónaposan kiderül, hogy a mini kutya helyett bálnát kapsz! Ez csak egy példa volt!
Üdv F

Papir nélküli fajtatiszta kutya, csak a fajtamentőknél van:))))
Én amugy teljesen normálisnak tartom, hogy ha hobby célra kell, akkor féláron vegyenek, DE akkor mindenképp kötelezően ivartalanitsák.

tarthatjuk ezt az egészet erkölcsi dilemmának, de ha meg "papír nélkül is kutya", és nem arra kell, hogy szaporításba fogj vele, vagy kiállításra menjetek, akkor miért is zavar, hogy az állatod "hivatalosan" fajtajellegű keveréknek minősül? hisz nincs dolgod ezzel a "hivatalos" világgal. (azért az idézőjel, mert a MEOE nem állami intézmény, ily módon nem is hivatalos)
illetve: "Aki ért a kutyafajtákhoz, az igenis meg tudja állapítani, hogy az a kutya milyen fajta vagy milyen fajták keveréke."
ilyen NINCS! tudok mutatni olyan keverékeket, akikről biztosan tudni lehet, hogy miből vannak (tettenérés in flagranti), de eszébe nem jutna az embernek, hogy ehhez a két fajtához egyáltalán köze lehet... Viszont tényleg van módszer, ami meg tudja állapítani milyen fajták keveréke egy kutya, DNS tesztnek hívják. ezen kívül legfeljebb úgy lehet biztosan tudni, ha az ember látta az aktus megtörténtét. amúgy nem.
és ezzel a "csak tk-vel fajtatiszta" szöveggel senki sem degradálja senki kutyáját - legalábbis én biztos nem tenném -, egyszerűen így van. a levezetett származást nem véletlenül találták ki, a nemesítésnek ez fontos része. és attól még persze teljes értékű egy kutya, hogy neki nincs, csak tessék elfogadni, és nem szaporítgatni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!